Varför kliar Candida?

En fråga jag får ibland, även via mejl, är intressant. Du kan ha samma fråga.

Frågan är varför kliar Candida? Varför kliar min hud när jag har en svampinfektion?

Klådan kan vara runt skalpen, runt öronen, inuti öronen, runt nacken, i armhålorna, i ljumskarna, vaginalt, i stjärten, men frågan är densamma. Varför kliar huden?

Det finns många varierade åsikter om just det. En av dom mer troliga är att Candida kan leva på hudens yta, särskilt dom yttre lagren där slemhinnorna finns. Den lägger sig där för att det är en trevlig, fuktig, mörk och varm plats som den gillar. Ett vanligt ställe jag ser vid svampinfektioner är i armhålorna, under brösten och i hudvecken på större människor. Dom områdena har rätt sorts miljö för svampinfektioner att frodas i.

När vi tittar på klådan så tror vissa experter att det uppstår när Candida förändras, muterar till en viss sporform. Den har små krokar, rhizoider, som kan greppa tag i huden och gräva sig in där. Det kan ge en känsla av klåda. Ju längre du haft en svampinfektion desto mer etablerad är den och klådan kan göra dig galen. Den kan gräva sig fast och skapa stora problem.

En annan teori är att svampceller påverkas av immunsystemet och att det utsöndrar kemikalier som histaminer i huden för att försöka attackera svampen och inleder en inflammatorisk respons, rödhet, klåda och värme. Det ser man ofta hos folk med svampinfektioner.

Ett annat scenario är att svampen själv utsöndrar kemikalier som påverkar huden. Det finns tre speciella scenarier här, men jag är säker på att det kan finnas fler anledningar till att Candida orsakar klåda.

Det man ska göra med en svampinfektion är att nita den medan den är ny. När det gäller hudklåda ser jag det ofta runt ljumskarna på män och som vaginal svampinfektion hos kvinnor. Om klådan driver dig galen, red ut det nu. Låt den inte få fäste och bli kronisk. Anledningen är att det kommer att påverka dig psykiskt och fysiskt. (A) Det kommer att driva dig bokstavligen galen. Du utvecklar ångest, skam och rädsla av det precis som jag gjorde för många år sen när jag hade ljumsksvamp. Det kan skapa rädsla så att du inte vill vara i närheten av människor på grund av skam. Och (B), när klådan blir kronisk så blir den svårare att bli av med. Man kan klia huden runt klådan och skapa en sekundär infektion som kräver, du gissade rätt, antibiotika. Och så fortsätter cykeln.

Så man vill verkligen få ordning på klådan snabbast möjligt. Du kan hitta bra lösningar i min bok Candida Crusher. Jag har skrivit utförligt om hur du kan hjälpa till att utrota dom här akuta och kroniska tillstånden i olika kapitel.

Så om du inte har ett exemplar, skaffa ett. Prenumerera på min YouTube-kanal. Det kommer massor fler bra videor snart. Och fyll i frågeformuläret på yeastinfection.org.