Vad göra om man är osäker på om man har matallergi eller matintolerans

Hej, det här är Eric Bakker, naturläkare från Nya Zeeland, författare till Candida Crusher och skapare av Canxida-produkterna. Tack för att ni tittar. Jag har en fråga från en prenumerant, en trevlig kille som heter Angelo Marcadores, det är grekiska om ni undrar. Angelo frågar, ”Hej Eric. Kan du göra en video som berättar vad man ska göra när man får en matintoleransreaktion pga. brist på enzymer eller goda bakterier? Jag vill t.ex. bli vegan man kan inte för att varje gång jag äter spannmål får jag utslag. Händer det oftare vid enzymbrist eller om man ger näring till Candida? Om det är enzymbrist, kan man fortsätta äta små mängder för att sakta vänja magen eller ska man undvika det helt tills man kan äta det utan problem? Förlåt för den långa frågan. Angelo.”

Angelo, låt oss prata om det. Många mejlar mig med liknande frågor. ”Jag tål inte den maten, jag är allergisk mot det.” Låt oss reda ut en sak – det är stor skillnad mellan allergi och intolerans, många förväxlar det. Dom tror att tigrar är leoparder som är lejon. Alla förväxlar kattdjuren. När man tittar närmare på djuret ser man livsmiljön, tittar man noga på djuret förstår man att dom är olika. Vad har kattdjur med matallergi att göra? Vi reder ut det. Jag fånar mig bara.

Min poäng är att om ni läser min bok så finns det en stor artikel där och även på min bloggsajt, yestinfection.org. Jag har skrivit en hel del artiklar om skillnaden mellan allergi och intolerans. Allergier minns, är immunmedierade. Man måste få en antikroppreaktion i kroppen för att skapa en motattack mot en antigen. En antigen är vad som helst som kommer in i kroppen och uppfattas som främmande av immunsystemet och orsakar problem.

Vi har stora problem i världen med global terror. Det är nästan som en antikroppreaktion eller hur. Folk blir galna över ISIS. Tyvärr blir massor av trevliga muslimer attackerade och behandlas dåligt, av laglydigt folk som inte förstår skillnaden. Immunsystemet är lite så också, det blir också förvirrat. Det kan bli skjutglatt och skylla på mat som inte är orsaken.

Jag såg ett nyhetsinslag om en mörkhyad man. Han tog upp nåt ur väskan, tror det var en iPod med hörlurar. Han var läkarstudent. Förmodligen på grund av ras, hudfärg och för att han plockade upp nåt kontaktade en kvinna genast polisen och sa, ”Åh, herregud. Det är en man med en bomb! En bomb!” Folk blir galna av ordet ”bomb”. Säg det inte på en flygplats förresten, det blir inte bra. Den stackars killen blev trakasserad av snutarna som trodde han hade en bomb. När det bara var några förbaskade hörlurar och en iPhone.

Ditt immunsystem kan bli så skjutglatt och så alarmerat att det reagerar på allt. Vi måste lugna ner immunsystemet. Det stoppar en massa olämpliga reaktioner i kroppen. Många har övertydligt immunförsvar. Det skrivs eller talas inte mycket om det, men min kliniska erfarenhet säger mig det pga. det jag vet om kortisol och binjurarna och hur det kraftfulla hormonet svarar och påverkar immunsystemet.

Stressade personer är mer benägna att få olämpliga reaktioner än dom som är avslappnade och lugna. Om man lider av hög kortisolnivå är det troligare att man får olämpliga immunreaktioner mot mat som man inte haft tidigare. Det kan hända när dåliga relationer brakar ihop eller när din svärmor irriterar dig igen. Jag pratar alltid om svärmödrar, min är trevlig förresten. Men din kanske är från helvetet. Vi säger inte svärmödrar utan mödrar som svär. Om du har en familjemedlem som irriterar skiten ur dig, ta en titt på dig själv och kolla om du reagerar konstigt på mat eller annat i omgivningen. Det kan vara kortisol som uppreglerar immunförsvaret och skapar en galen reaktion.

Angelo, jag vet inte om du har tokiga grannar eller galen flickvän. Kolla det först, det är uppregleraren. Med fortsatt stress får man en nedreglering av immunförsvaret som också kan orsaka oväntade reaktioner. Många som lider av nån form av stress kan få galna reaktioner.

Immunmedierad, allergier och intoleranser är oftast enzymmedierade. Jag tror det har att göra med nåt problem med bukspottskörteln. Det är vanligt att det organet orsakar matintolerans. Det är då man inte tål mat eller det ligger där och orsakar uppblåsthet, gas och uppkördhet, konstiga tarmar eller hudreaktioner. Man har större risk att få en kraftfull reaktion när det är immunmedierat jämfört med intolerans. Enligt mig är intoleransreaktioner inte i närheten av styrkan på immunmedierade matallergier.

Matallergier finns som två djurtyper. Vi har den omedelbara, geparden, rätt snabbt djur och sen har vi den långsamma, kanske ett lejon. Geparder är riktigt snabba, 177 km i timmen. Världens snabbaste landdjur. Typ 1-reaktion, IGE eller typ 1 anafylaktisk är snabb som en gepard. Det är dramatiskt. En person kan få riktigt starka allergiska reaktioner på jordnötter eller skaldjur. En patient upptäckte sitt problem med fisk när han gick förbi en affär som sålde färsk fisk, han slutade på sjukhuset. Han fick en anafylaktisk chock genom att andas in fisken.

En kvinna tog hit en 14-årig flicka. Efter varje gång hon handlat fick hon nässelutslag när hon kom hem. Hon förstod inte varför. Vi kom fram till att varje gång hon gick förbi mejerikylen och mamman öppnade den så fick flickan klåda inom 5 minuter. Jag fick göra efterforskningar för att ta reda på vilken tid i handlandet det skedde. Jag räknade ut att det var 5-10 minuter in i handlingen som klådan började. Det var den förbaskade mejerikylen. Vi bevisade det genom att låta henne öppna en mjölkflaska och dra några djupa andetag ur den. Jag hade helt rätt. Inom 10 minuter hade hon klåda överallt. Inom 2-3 timmar hade hon nässelutslag på kroppen. Så kraftfull kan en immunreaktion vara, otroligt kraftfull.

Det var ett extremt fall. Men kom ihåg att många människor inte är som henne. Kanske 2-10 procent reagerar så. Matintolerans har sällan sån extremt kraftfull typ 1 allergireaktion. Dom är oftast mer fördröjda, mer lömska, kan vara hudrelaterade. Utmattning ingår ofta med matintolerans. En person får alla möjliga magproblem med intoleranser. Ingen tvekan, diarré är en klassiker vid laktosintolerans. Det är ett problem där kroppen saknar laktasenzym för att bryta ner mjölksocker. Har inget att göra med allergier. Det är ett problem med enzymbrist. Nu pratar vi enzymer igen.

Vi pratade om geparden. Nu tar vi lejonet, som brukar vara långsammare i sitt närmande. Det smyger sig på bytet. Det kan följa bytet i flera dagar, försvaga det och sen attackera. Det är en typ 3-reaktion. IGG4 kallar vi det, nr. 4. Det är en fördröjd reaktion som ofta sker med flera utlösare i dieten. Det kan vara två-tre saker som överlappar, skapar rätt förutsättning och tre-fyra dagar efter att ha ätit maten får personen huvudvärk. Dom kan få ledvärk, hudutslag, nåt händer.

IGG-reaktioner tenderar enligt mig vara mer förvärvade. Jag vet inte vad ni tror eller andra experter säger men jag tror att IGE-reaktioner tenderar vara mer ärftliga. IGG mer förvärvat. Dom flesta som får en matallergi rapporterar och det är fullt av typ 3-reaktioner IGG. Min första fråga är, ”Åt du antibiotika?” ”Jajemensan, jag åt antibiotika.” Jag ser ofta ett samband mellan utrotning av goda bakterier och en förhöjd IGG-reaktion.

Jag svarade inte ens på frågan Angelo, hur var frågan? Låt oss se. Vad ska jag göra? Du pratade om allergireaktioner på grund av brist på enzymer eller goda bakterier. Först måste du ta reda på om du har en allergi eller intolerans eftersom det inte är klarlagt.

Jag slösar inte min tid längre på patienter med att göra FAP eller matallergiprofiler. Jag föredrar att komma till saken, reda ut bakterierna först. Jag har märkt att om bakterierna och enzymerna blir rätt först så sköter resten sig självt. Att utesluta mat ur dieten är dumt. Att göra ett matallergitest och ta bort det ena och det andra. Det är som att måla efter nummer. Folk tror att om dom tar bort all mat som ger högt utslag på en panel så mår dom bättre. Men det gör dom aldrig. Dom är bara $300 fattigare och fortfarande inte närmare en lösning på problemet. Maten orsakade inte allergin, något annat gör det.

Jag vill att du tar ett papper och skriver ner all mat du äter, Angelo. Ett vanligt A4 där du gör en kolumn med all mat. Mjölk, smör, ägg, du kanske äter bröd eller all möjlig sorts mat, skriv ner allt. Tomater, selleri, sallad, allt. Inte bara det du lagar, dom färdiga rätterna, utan ingredienserna också. Gör sedan tre kolumner bredvid den som heter ”mild”, ”måttlig” och ”svår” eller ”stark”. Stark är tre, måttlig är två och mild är ett. Jag vill att du skriver ner din längtan eller ditt sug efter varje typ av föda, en del blir tre. Biff kanske blir tre, du är kille och killar gillar biffar. Öl kanske är ett eller två, du förstår vad jag menar. Skriv ner all mat.

Sen vill jag att du summerar allting i andra änden och kollar slutresultatet. Försök se vilken mat som hamnar på högsta poängen tre. Ta en märkpenna och markera all mat som hamnar på en trea. Det kanske är 20 sorters mat som du har stort sug efter. Det första du gör när du ser den maten är att du kryssar av den automatiskt utan att tänka på det. Vi vill ta reda på vilka treorna är, det är dom som mest sannolikt ger dig problem. Tvåorna har en måttlig förmåga att orsaka problem och ettorna mycket mindre förmåga. Jag har sett att det stämmer, jag vet inte varför men min erfarenhet visar att vi alltid dras till det som ger oss en match när det gäller matsmältningen. Var noggrann Angelo, ta reda på treorna och gå sen systematiskt genom dom och försök räkna ut vilken mat som kan orsaka problemet.

Försök utesluta en del av den maten eller ät den mycket mindre. Flytta treorna till tvåorna och ettorna till tvåorna. Försök flytta upp maten du gillar minst en liten bit på kedjan och ät den oftare. Treorna ska ner på kedjan, ät dom mindre. Låter vettigt eller hur? Samtidigt ska vi hålla koll på tarmrörelserna. Det här är riktlinjer. Tugga maten ordentligt, håll ett öga på gas och uppblåsthet. Håll koll på energin och en massa andra saker. Analysera dig själv för att se hur du mår. Viktigast är att titta på avföringen varje dag, är den välformad, kommer den ut lätt, luktar det som en dödsfälla när du varit på toa eller är det inte så farligt? Frisk avföring ska lukta minimalt och komma ut lätt. Du bör känna dig tillfreds efter fullständig tömning. Man ska passera en hel del avföring varje dag, en eller två bitar är acceptabelt. När det bara är fårpellets eller komockor så har du ett problem. Avföringen är ofta en bra indikator för bakterier. Den berättar ofta hur bra grovtarmen mår. Om du hittar osmält mat så betyder det att tunntarmen inte fungerar som den ska. Om det ofta är löst betyder det att du ofta har parasiter eller dåliga bakterier.

Jag ska göra några videor specifikt om avföringslukt, textur och allt sånt. Det är ett ganska skitigt ämne, men jag tycker folk behöver höra det. Det är viktigt att förstå, håll ett öga på avföringen. Gör förändringar och med tiden tror jag man kan återgå till att äta det man vill. Jag har sagt många gånger att jag inte tror att gluten är som radioaktivt avfall. Vi ska inte äta det, alla kommer att dö och vi måste äta massor av kött och fett som ska rädda oss. Jag tycker det är en massa skitsnack, jag tror inte på det. Dom flesta vill ha lite gluten i dieten. Att helt undvika mat på grund av trender eller för att man läst Huffington Post eller nåt liknande skräp. Det betyder inte att du kommer bli bättre alls. Det kan betyda att du kommer att göra folk förbannade och att du själv blir matpolisen. Var försiktig. Små mängder gluten är enligt mig för dom flesta helt acceptabelt. Men att äta fem skivor bröd om dagen är inte heller bra. Allt handlar om balans, måttlighet och sunt förnuft. Det är allt och med tiden kommer du kunna äta det där spannmålet.

Du nämnde att, ”Varje gång jag äter spannmål får jag hudutslag.” Ok, det du ska göra nu är att skriva ner allt spannmål du äter och gradera 1,2,3 som jag sa. Sen ska du äta spannmål med grad 1 och skifta upp dom till 2 och flytta ner 3 till 2 eller kanske 1. Ju starkare sug du har desto mer behöver du lägga undan det. Ju svagare sug du har för spannmålet desto mer måste du flytta fram det. Jag vill att du ska inkludera spannmål som du inte tidigare ätit i din diet Angelo. Du kanske inte har ätit bovete förut, ta med det i dieten.

Om du fortfarande har problem när du gjort allt det vill jag att du ska börja ta matsmältningsenzymer och probiotika. Prova min Canxida Restore, Angelo. Den har sju olika enzymer och sex olika probiotika. Den är utformad för människor med magproblem. Den hjälper till att stimulera nedbrytningen av olika kolhydrater och ökar produktionen av olika sorters bakterier som möjliggör ordentlig fermentering av nedbrytningsprodukterna, ger bra avföring och minimalt med gas och uppblåsthet.

Det här var en lång video. Jag hoppas den gett er lite insikt i allergier och intoleranser, mitt graderingssystem, hur jag jobbar med folk och att ni ger det ett försök. Tack för att ni tittade och tack för frågan Angelo.