Vad är en SIBO-infektion? Bakteriell överväxt i tunntarmen

Jag har en fråga från en kvinna i Indien av alla ställen. Eric, vad är SIBO? Kan du berätta mer om det?

Det finns många missförstånd kring SIBO. Jag tror att det finns många olika typer av bakteriell överväxt och experter pratar om SIBO, men det finns LIBO, överväxt i tjocktarmen. Det finns överväxt i magsäcken. Det finns bakteriell överväxt som kan leva i hela matsmältningssystemet. Det finns bakterier i munhålan. Bakterier lever runt oss, i oss och på oss. Bakterier är inte nödvändigtvis dåliga.

Om vi tittar på matsmältningssystemet så är det i princip ett 6 meter långt rör uppdelat i olika delar. Delarna gör olika jobb så att säga. Om vi börjar med magsäcken så är det ett viktigt område med lågt pH-värde och syraskapande miljö där maten vi ska tugga tas om hand och blandas med enzymer, skickas vidare till där matsmältningen börjar i tunntarmen.

Tunntarmen är en mycket viktig del av matsmältningssystemet där större delen av matsmältningen sker. Även en stor del av immunförsvaret finns i tunntarmen, så vi ska prata om den delen. Vad är SIBO? Det är bakteriell överväxt i tunntarmsregionen. Tunntarmen består av tre delar. Det är tolvfingertarmen, tomtarmen och krumtarmen.

Alla delarna har olika mycket bakterier och varierande nivå på pH, syra och alkalinitet som arbetar utifrån många olika faktorer. Om vi tittar på bakterierinnehållet i tunntarmen jämfört med tjocktarmen är det rätt anmärkningsvärt. Uppskattningsvis har vi 10-15000 bakterier per milliliter, en tusendels liter. Det är väldigt lite vätska. Vi har 10000 bakterier i så lite vätska.

Om vi tittar på tjocktarmen så ser vi bokstavligt en miljard bakterier i samma mängd matsmältningsvätska, det finns mycket mer i tjocktarmen. Det är ofta anledningen till att många blir sjuka, uppblåsta, gasiga och får matsmältningsproblem. Candida kan frodas överallt i matsmältningssystemet. En del har mycket mer Candida i tjocktarmen och en del i vissa delar av tunntarmen, men SIBO är bakteriell överväxt.

Vanligtvis hittar man inte en enskild art utan flera arter av liknande bakterier upprepade gånger i människor. Det kan orsaka riktigt stora problem för folk vid bakteriell överväxt. Eftersom bakterier är viktiga för matsmältningen och upptagning av näring i maten vi äter. Dom är även viktiga för att få bra motilitet eller rörlighet av mat och avföring genom matsmältningssystemet. När vi får en obalans, en överväxt, får vi alla möjliga sidoeffekter som resultat av att processerna störts.

Och när man inte kan bryta ner maten ordentligt, ta upp näring och smälta den så blir man utmattad. Man får dålig återhämtningsförmåga, dålig hjärn- och muskelfunktion; massor av saker fungerar dåligt. Om man får dålig motilitet eller peristaltik i tunntarmen får man smärta, kramp, uppblåsthet och alla möjliga konstiga känslor i magen. Ofta uppträder dom runt navelregionen, så SIBO påverkar människor där. Folk säger ofta, ”Jag har magproblem.” Och man pekar längre ner. SIBO kan uppträda på många olika sätt. Det räcker att säga att vi behöver riktigt goda bakterier i det området om vi ska ha enastående hälsa. Det ska vi titta på i kommande videor. Vi ska titta på orsakerna till SIBO, symptom på SIBO, SIBO-test, allt möjligt.

Jag ville bara förklara i den här videon vad SIBO är. Det är en obalans eller överväxt av dom här bakterierna. Tack för att ni tittade, vi ses i nästa video.