Vad är biofilm?

Idag ska vi prata om biofilm. Vad är det? Du har säkert hört talas om det på internet, kanske läst om det på olika hemsidor eller sett videos på YouTube om biofilm. Vad det är, hur man kan behandla det och varför det är viktigt när det gäller att utrota Candida eller bakteriell överväxt i tunntarmen, SIBO.

Biofilm är egentligen högt organiserade bakterierstrukturer som lever tillsammans i samhällen. Dom har organiserat sig bra och dom är täckta av en sorts matrix.

Jag ska läsa lite anteckningar jag skrivit. Bakterier som lever i biofilm är inbäddade i en slemliknande matrix som består av extracellulära polymersubstanser, inklusive polysackarider, nukleinsyra och proteiner. Så dom flesta bakterier lever i biofilm oavsett vilken art eller typ dom tillhör.

Bakterier kan leva fritt i kroppen, blodomloppet och dom kan färdas till olika delar av kroppen eller leva i högt organiserade samhällen. Planktonbakterier är fritt flytande, ansamlingar. Historiskt har den mesta forskningen fokuserat på planktonbakterier, enskilda bakterier och hur man dödar dom, särskilt med antibiotika. Antibiotika utvecklades väsentligen mot planktonbakterier.

Men dom återspeglar egentligen inte den verkliga inre mikrobiologiska miljön vi har. Kom ihåg att dom flesta bakterier lever i nån form av slemliknande extracellulär polymersubstans. När man tänker på det är människor likadana. Vi kan leva nomadiskt här och där, men vi funkar bäst när vi samarbetar med varandra i samhällen. Om man tittar på platser som Hong Kong och New York så finns det massor av lägenheter i höghus där miljoner människor bor i definierade regioner.

Biofilmer är likadana. Det är en högt organiserad typ av strukturer, där bakterierna implanterar sig själva och bildar en kraftfull allians med varandra och andra bakterier. Dom stoppar goda bakterier från att nå dom och inte ens antibiotika kan göra mycket mot biofilm. Jag ska göra en videoserie om biofilm, mer om vad det är, olika typer, och dom bästa sätten att naturligt utrota biofilm.

Jag hoppas det förklarar lite mer om vad biofilm är. Bakterier organiserar sig själva och kan leva vart som helst. Man kan ha biofilm i näsan, i halsen, i örat, i tänderna, många olika sorters bakterier i munnen där. Dom kan bilda otroligt kraftfulla kolonier där. Vi får dom genom tarmen eller på många olika platser i kroppen.

Vi går lite djupare i kommande videor och förklarar särskilt utrotandet av biofilm. Jag är säker på att ni är ivriga att veta mer om det.