Tar du för många kosttillskott?

Tack för att ni tittar. Idag gör jag en video om för många kosttillskott. Jag träffar så många patienter hela tiden, på Skype, min klinik, telefon och ibland via facetime på Mac. Massor av klienter som visar mig så många kosttillskott som dom fått från en, två, tre, fem eller tio läkare, naturläkare, kiropraktorer. En del har alldeles för många tillskott.

Här är en artikel ur min bok, Candida Crusher. En del patienter med svampinfektion tar två dussin produkter, så jag ska läsa lite ur boken här. ”Allt börjar med en produkt som rekommenderas på en hemsida, i en tidning, en hälsokostbutik, av en vän, läkare eller naturläkare som mig och efter några år fortsätter produkterna bara komma. Då tänker du – Jag ska prova det här för min matsmältning, det här för sömnen – och listan fortsätter, snart har du så många att dom inte får plats på bordet. Du måste stoppa undan dom i ett skåp eller i en låda och dom tar upp en massa plats.” Har du någonsin funderat vad allt kostar? En del spenderar flera tusen dollar i månaden på kosttillskott. Det är galenskap, total galenskap. Jag tror att ju fler produkter man tar desto mer produktfokuserad blir man och såna personer behandlar symptom eftersom dom träffar läkare och naturläkare som skriver ut mot symptom. ”Åh, du har ont i lederna, ta det här. Du har sömnproblem, ta det här. Du mår inte bra, ta Johannesört. Dina knän krånglar, ta glukosamin. Du har snuva, ta C-vitamin.” Innan du vet ordet av har dom ett helt bord fullt av sånt skräp. Det är löjligt.

”Det här är för min matsmältning.” Samma kvinna sa till mig att, ”Det här är för mitt skelett. Den här för mina leder. Den här mot smärta. En till ögonen, en till libido, en för värmevallningar, en mot förkylning, en mot urinvägsinfektion, ett magnesiumtillskott, en mot förstoppning, en för att tappa vikt.” Kvinnan tog 37 kosttillskott. Räkna på det, 37 kosttillskott. Det är helt galet.

Här skrev jag, ”föreställ dig att ta allt det på en dag, för att inte nämna kostnaden. Det intressanta var när jag frågade henne hur hon mådde på alla 37 tillskott, vad tror ni hon sa? Hon sa, ”Jag mår skit!” Och sen sa hon, ”Dr. Bakker, vad ska jag göra? Jag tar alla dom här tillskotten.” Då sa jag, ”Skaffa en skräpkorg och kasta allt.” Och jag sa, ”Du mår i alla fall skit, så vad spelar det för roll? Vi börjar om igen. Vi tacklar det viktigaste problemet först och ser om vi kan lösa det. Men att spendera alla dina pengar på dom här tabletterna kommer inte fixa alla dina åkommor.”

Känner ni igen er i det? Kan i tänka er att ta ett tillskott från hälsokostbutiken, ett från naturläkaren, ett som en vän berättade om, några till från en postorderkatalog, sen nåt som en bloggsida skrev om. Innan ni vet ordet av har ni 15 produkter. Det behöver man verkligen inte göra.

När jag utvärderar patienter och deras tillskott får jag dom ofta att sluta ta en massa saker. Jag föredrar att patienter tar en eller två högkvalitetsprodukter, precis vad dom behöver just då och fokusera mer på dieten och livsstilen istället för att äta piller. Många i min bransch har blivit som gröna läkare. Dom ordinerar kosttillskott precis som en läkare skulle ordinera tillskott mot symptom, men det behöver man inte göra.

Jag hoppas det var upplysande idag. Tack för att ni tittade.