Omfattande avföringsprov och SIgA

Hej, Eric Bakker här, naturläkare från Nya Zeeland, författare till Candida Crusher och skapare av Canxida-serien av kosttillskott. Tack för att ni tittar. Vi ska fortsätta vår serie om avföringsprov och prata lite om sekretorisk IgA eller SIgA och omfattande avföringsprov. Jag ska förklara lite om vad det betyder och hur man tolkar det för att ge en bra bild av vad SIgA verkligen betyder.

Sekretorisk IgA är precis som det låter, det är sekretoriskt immunoglobin. Det är olika sorters antikroppar som finns i våra kroppar. Många produceras i blodomloppet och det gör även IgA. Det finns IgG, IgE och IgM. Det finns många antikroppar och vissa produceras främst i saliven, andra i tårar eller i bröstmjölk eller i blodet. Sekretorisk IgA produceras i blodet. Cirka 2-3 gram om dagen produceras främst i det mukosala sekretet som täcker matsmältningssystemet.

Överallt där det finns slem finns det sekretoriskt IgA. I näsan, ögonen, öronen, halsen, urinröret, mag-tarmkanalen och vaginan finns det områden som är täckta med mukosalt sekret och där finns den här antikroppen och binder patogener, svamp, bakterier, pollen, virus och liknande. Den hjälper till att rensa ur skräp ur kroppen. När vi ser att den här markören är förhöjd eller sänkt så vet vi att det har en betydande effekt på kroppen eller immunförsvaret i allmänhet. Jag ska läsa lite ur min bok Candida Crusher för att förklara lite mer om sekretorisk IgA.

Huvudfunktionen för sekretorisk IgA är att försvara ytorna i matsmältningssystemet och andra system som är täckta av slem för att förhindra eventuella giftiga substanser från att binda till celler och absorberas i munnen, halsen, lungorna, urinröret, vaginan och inälvorna. SIgA har förmågan att klänga fast vid dom här främmande ämnena och neutralisera dom och deras gifter. Det hjälper även till att avlägsna substanserna ut ur kroppen via avföringen.

Vad innebär det om vi får lågt sekretoriskt IgA? Jag ser främst låga nivåer hos kroniskt sjuka. Ibland kan man se höga nivåer också. Lågt SIgA kan vara ett tecken på framskridande eller underliggande matallergi. Om nivåerna är låga eller på gränsen kan det ta lång tid för kroppen att tillfriskna från eller reparera läckande tarm. Ibland ser man det hos folk som äter mat som orsakar allergi. Allergiresponsen kan blockera IgA eftersom det produceras stora mängder för att binda den potentiella allergenen, vanligtvis ett protein, och sedan föra ut den ur kroppen. Om personen fortsätter äta den maten varje dag kommer IgA förhöjas och sen sänkas. Man kan även se lågt IgA om en person haft en långvarig bakterieinfektion, virusinfektion eller svampinfektion.

När en patient har ständigt låg SIgA i avföringen eller saliven förklarar det varför den kroniska svampinfektionen eller matallergin inte går att bekämpa. Det kan även avslöja att immunförsvaret har svårt att klara sig och återspegla dåligt tillfrisknande från psoriasis, reumatoid artrit eller annat underliggande autoimmunt tillstånd. Ibland kan väldigt lågt IgA få mig att titta efter inflammationsmarkörer i patientens blod. T.ex. en reumatoid faktor eller andra antikroppar i blodet som kan visa en autoimmun sjukdom. Det är viktigt och smart att fixa matsmältningssystemet när det gäller immunförsvaret. Viktigare än att gnida in nån med stenkolstjära eller ge steroider till folk med smärta i kroppen eller antibiotika till sjuka. Det är rätt korkat. Det förbättrar inte immunförsvaret, det hämmar bara symptomen.

Konstant lågt SIgA som förblir det i åratal kan till slut leda till några av dom svåraste fallen av systemisk Candida som jag sett. Det kan även öka risken för autoimmuna tillstånd. I det läget är slemhinnorna effektiva barriärer som kan vara väldigt viktiga för dig. Det kan betyda att du är helt öppen för alla möjliga problem. En person med kronisk Candida måste få upp sina SIgA-nivåer och det är ofta nyckeln till att läka tarmen. Inte bara läka den utan förbättra livet i allmänhet.

Jag försöker alltid reda ut varför en persons SIgA-nivåer är låga och förblir det. Det kan vara så enkelt som mat personen äter och som utmanar kroppen. Av den anledningen ska ni titta på mina videor om lågallergikomponenten i Candida Crusher-dieten och varför jag säger att det är en viktig del i tillfrisknandet från en kronisk svampinfektion. Det är inte bara viktigt att ta bort mat ur dieten som stimulerar Candida-produktion utan även för att den kan utmana ditt immunförsvar. På så vis simmar du inte mot strömmen. Om man tar bort eventuellt allergen mat får immunförsvaret chansen att hantera patogener som dåliga bakterier och svamp. Låter rimligt eller hur?

Om du har kroniskt låg nivå är det värt att kolla vart läckorna i kroppen är. Det kan vara en sjuk tand, t.ex. en rotfyllning, det kan vara njursten, centrum för en infektion, en sjuk ileocekalklaff där bakterier fått fäste. Ibland kan det vara en liten infektion i kroppen som orsakar låg nivå med en sorts pyrande effekt som dränerar immunförsvaret under flera år utan att upptäckas.

Vi tittar på lite nyckelorsaker till lågt IgA. Hög antigenisk belastning, det har vi precis pratat om. En hög belastning med cirkulerande antikroppar från matallergier kan sänka sekretoriskt IgA betydligt. Även hos folk som inte har många uppenbara symptom på matallergier. Kolla ordentligt efter symptom på läckande tarm och se till att följa min lågallergidiet. Titta på videon jag gjort om lågallergidiet eller läs några av mina artiklar.

Vissa läkemedel. Ett dåligt känt faktum är att vissa läkemedel kan orsaka tillfällig IgA-brist. Det sker oftast när läkemedlet tas bort. Det gäller många olika anti-inflammatoriska läkemedel. Läkemedel som sulfasalazin som ofta används vid inflammatoriska tarmsjukdomar. Ciklosporin som används vid kemoterapi. Guld, används inte så ofta idag men har använts vid reumatoid artrit. Diclofenac mot smärta och inflammation. Valproat som är ett epileptiskt läkemedel. Captopril som används för att sänka blodtrycket. Om du använder läkemedel och har lågt IgA ska du söka på Google och se om det finns nån koppling.
Vissa virusinfektioner, medfödd röda hund, Epstein-Barr-Virus, Coxsackie-virus. Det finns många virus som kan stanna i kroppen och fortsätta tömma ur IgA kontinuerligt. Det är svårt att få ordning på en Candida-infektion om man har en låggradig virusinfektion.

Jag tittar alltid efter om en person har eller har haft svampinfektioner. Människor som har herpesvirus är också benägna att ha låga IgA-nivåer. Personer med näringsbrister kan ha svårt att mobilisera en ordentlig immunrespons, särskilt brist på zink, C-vitamin, järn och folat. Det är några nyckelbrister. Av den anledningen rekommenderar jag en multivitamin. Jag håller på att utveckla en multivitamin specifikt för SIBO- och Candida-patienter och den ska heta Candida Rebuild och kompletterar Canxida Remove och Canxida Restore. Den kommer ha särskilt bra nivåer av dom näringsämnen som krävs för att mobilisera en bra immunrespons.

IBS. Du kanske har sett min video om inflammation och avföringsprov. Kolla på den. Jag pratar om kalprotektin, lysozym och olika markörer. Om du har en inflammation i kroppen kan det också bidra till att sänka IgA-nivåer.

Stress. Man ser ofta låga IgA-nivåer hos folk som har höga eller låga nivåer av kortisol som produceras i binjurarna. Det kan ha en riktigt hämmande effekt på immunförsvaret. Faktum är att vi har upptäckt att upprepade alarmfaser eller starka sympatiska stressresponser kan leda till att vita blodkroppar dör. Man kan ha betydligt nedsatt immunförsvar om man är i alarmfasen hela tiden eller ofta lider av akut stress. Underskatta aldrig stress när det gäller dåligt immunförsvar.

Och höga IgA-nivåer. Höga IgA-nivåer ser vi mycket mer sällan. Förhöjt IgA tillsammans med förhöjt lysozym, kalprotektin och laktoferrin, som alla är markörer, säger att patienten har inflammatorisk tarmsjukdom. I det här läget, om avföringsprovet visar hög inflammation och lågt IgA, är det dags att gå till gastroenterologen för en koloskopi.

Jag har märkt att patienter med markant förhöjda sekretoriska IgA-nivåer är sjuka och kan ibland vara riktigt sjuka. En uppreglerad immunrespons kan skapa många olika problem och scenarier och påverka oräkneliga system i kroppen. Mikrobiella och mikroskopiska studier av avföringen är användbart för att identifiera bakterier, Candida och parasiter. Särskilt för att se om dom är underliggande till den kraftiga inflammationen. Det är viktigt att komma ihåg att förhöjt IgA kan hittas vid frånvaro av bakterier, Candida och parasiter hos personer med atopiska tillstånd som kraftiga matallergier.

Jag hoppas det ger lite insikt i IgA och några av anledningarna till att det kan vara sänkt och förhöjt. Överväg att ta avföringsprov, det är viktigt. Kolla in min hemsida yeastinfection.org. Det finns massor av artiklar där. Glöm heller inte att fylla i mitt frågeformulär. Det är världens bästa frågeformulär för att avgöra om du har mild, måttlig eller svår Candida. Du får gärna prenumerera på min YouTube-kanal och glöm inte att kolla in Canxida.com där några av världens bästa kosttillskott för SIBO och Candida finns.

Tack för att ni tittar.