Koppling mellan Candida och mögel: Har du mögel i din närmiljö?

Jag uppskattar all feedback jag får från alla fans på YouTube, tack så mycket. Jag får trevliga mejl och folk ansluter sig på Facebook. Det har varit helt fantastiskt.

Jag får regelbundet frågor från olika människor och en del från Amerika, Nya Zeeland och Australien har dom senaste månaderna eller året frågat om mögel och Candida. ”Eric, kan du berätta om mögel? Jag misstänker att jag har det i min närmiljö. Kan det orsaka svampinfektion?” Jag ska gå in på det strax och förklara hur man kan ta reda på om mögel i närmiljön orsakar problem. Det finns ett riktigt listigt sätt att avgöra det på. Ni kommer tänka, ” Självklart, det verkar rimligt.”

Jag skrev en rätt stor artikel om mögel i närmiljön och Candida i min bok Candida Crusher. Det går att läser mer om det på yeastinfection.org också. Jag är säker på att det finns några mögelartiklar där. Det finns omkring 1100 artiklar på den sidan nu. Jag ska läsa lite ur min bok och samtidigt ge lite förklaringar.

Det här är i Nya Zeeland men relaterar till ert land också om nu bor i Storbritannien, Sverige, Danmark eller Nordamerika. Vart som helst högt upp eller långt ner på jordklotet får man mögelproblem, ännu mer i tropikerna. Särskilt mögel som stachybotrys. Det är ett svartmögel som ofta finns i byggnader. En undersökning 2005 visade att det växande problemet med läckande hus i Nya Zeeland orsakar en stor ökning av farligt mögel i fuktiga hem. Asbest började långsamt men ändå tog nästan ingen kopplingen med hälsan på allvar förrän många icke-rökare i den branschen utvecklade allvarliga lungproblem som cancer och mesoteliom. Mögel kallas för den nya asbesten. Regeringen i Storbritannien och asbestindustrin har båda kritiserats för att inte agera snabbt nog med att informera allmänheten om farorna och att reducera allmän exponering.

I slutet av 1970-talet läckte domstolsdokument ut som bevisade att tjänstemän inom asbestindustrin känt till farorna kring asbest sedan 1930-talet men ändå hållit det hemligt för allmänheten. Jag tror att många byggföretag kände till det också, särskilt när anläggningsregler och lagar var slarviga. Många regler har ändrats nu i Nya Zeeland och säkerligen i era länder också. Saker och ting har styrts upp rätt ordentligt i byggbranschen. Många läckande hus vi har nu kan härstamma från tiden med slarviga rutiner eller ombyggnationer. Gamla byggnader som byggts om till bostadshus ska man vara försiktig med.

Helt nya hus som byggs nu av registrerade byggmästare är oftast fantastiska och välbyggda. Dom är bra men det finns fortfarande bostadsområden i Nya Zeeland och utan tvekan i era länder som inte är lika fantastiska. Områden som byggts av cowboys med dåliga rutiner och slarviga regler. Det ska man titta särskilt noga efter. Äldre hus, slarvigt byggda hus och hem byggda av cowboys som inte är registrerade yrkesmän. Det finns många cowboys. Folk som mig som inte vet hur man bygger men leker med sågar och hammare och tror att vi vet allt är rätt värdelösa. Jag tänker inte byta jobb förresten utan tänker hålla mig till naturmedicin och lämna byggandet till proffsen.

Vad vet vi om läckande hus och mögel? Vet vi tillräckligt om möglets eventuella faror och hur många som bor i läckande eller mögliga miljöer? Mögelproblemet orsakas av fukt som gör det möjligt för vissa giftiga mögelarter att växa i byggnader. I många länder utsätts hus för mögel och fuktförhållanden under många månader om året. Ta Kanada t.ex., där är det ofta blött. Samma sak här i Nya Zeeland, särskilt på södra ön. Det regnar mycket. Island, England, massor av regn.

Moderna byggföretag använder dom senaste byggmaterialen för att göra hus vattentäta och priset är ofta dålig ventilation och luftflöde eftersom hus idag isoleras mot kyla och väta. Många plaster och styren han använts i husbyggen och det kan potentiellt orsaka mögel. Det sammantaget med felaktig byggteknik, särskilt i hus som byggts slarvigt efter 1970, kan göra mögel till ett allvarligt hälsoproblem. Dom populära ombyggnationerna som jag nämnde.

Man måste vara mycket försiktig och fråga sig själv, om du går hem till någon annan, försvinner hostan eller kittlandet i halsen då? Känner du att du kan andas bättre eftersom mögel skapar sporer som flyger omkring i luften och attackerar öron, näsa och hals. Har du märkt någon skillnad i ditt eget hus? Känner du dig mer bekväm hos någon annan än hemma hos dig själv? Var extra uppmärksam på det eftersom det kan vara ett tecken på mögel eller svamp som flyger omkring i luften i din närmiljö.

Det är en nyckelfaktor som jag hört från folk att när dom åker bort så försvinner deras allergier, kittlandet i halsen, nysandet eller hostan. Särskilt personer som spenderar mycket tid inomhus eller i vissa rum. Om du märker att du får såna irritationer och inte förstår varför och försökt jobba på diet och ta bort saker ur den, men fortfarande har problem, ska du försöka ta reda på om det är ett miljöproblem. Olika rum kan orsaka olika symptom hos olika människor.

Kolla noga runt mattor och i taken. Om det går kan du gå upp på vinden med en ficklampa, eller under huset, och titta efter mögel. Det finns tydliga tecken. Dina symptom kan bli värre, du kanske upptäcker något svart runt golvlisterna, fodret, fönsterkarmarna, det är tecken på mögelproblem i din närmiljö och du måste göra något åt det. Mögel kan göra dig riktigt sjuk. Det har kopplats till autoimmuna sjukdomar och många har dött av allvarlig mögelexponering.

Det var lite information om mögel och närmiljön. Blir det bättre när du åker bort? Är det värre hemma? Har du värre symptom under fuktiga perioder på året, som när det regnar? Är det bättre på sommaren? Du kanske är ute oftare. Tänk igenom det noga. Det kan vara en ledtråd till att avgöra om du verkligen har mögelproblem i din närmiljö. Självklar förvärrar det en befintlig svampinfektion. Tack för att ni tittar.