Kan man bota Candida med antibiotika

Hej, Eric Bakker, naturläkare från Nya Zeeland, författare till Candida Crusher och skapare av Canxida-serien. Tack för att ni tittar. Jag har fått en fråga från Steven Hutchinson i Sale, Victoria i Australien. Han frågar ”Kan antibiotika bota Candida?” Det är en bra fråga Steve.

Antibiotika botar inga sjukdomar, men i vissa fall kan det bekämpa infektioner. Problemet är att det oftast skrivs ut för mycket och för fritt mot olika tillstånd. Jag har hört talas om folk som fått antibiotikakurer mot små skärsår i fingret. I många fall får patienter antibiotika mot matsmältningsproblem. Det är enligt min åsikt en travesti. När man tar antibiotika, särskilt flera kurer på rad, orsakar det enorm skada på tarmarnas mikrobiom, bakterierna som lever i magen.

Glöm inte att termen ”antibios” betyder ”antiliv”. Så man dödar egentligen liv, man förstör massor av liv i matsmältningssystemet. Vi vill ha en produkt som är för liv. När man tänker på det så vinner man inga krig genom att föra krig. Man skapar bara mer konflikt. Många tror att krig löser problem, men det gör dom inte och människan har krigat i tusentals år utan att lösa nåt. Nu 2015 tror jag att det pågår krig i över 60 länder.

När man tar antibiotika skapar man kaos invärtes. Chansen finns att man mycket väl kan ha förstört en del av dom patogener som läkaren siktar på, men man kan inte förstöra alla. Än värre är att man även förstör enorma mängder av den goda floran som lever i och runt tarmarna. Det skapar problem för kroppen på många nivåer. Många arter utrotas.

Här är en intressant bild att titta på. Antibiotika och tarmarnas mikrobiom, det här är ett friskt matsmältningssystem. Jag har visat den här bilden tidigare. Ni tittar och tänker, ”Vad i helskotta babblar han om? Det där är Amazonas regnskog. Det har inget med tarmarna att göra, han är galen.” Jag är inte galen, det har inget med tarmarna att göra. Jag försöker visa en bild av ett riktigt, riktigt kraftfullt vackert utvecklat ekosystem. Det finns tusentals växter, djur, insekter och alla lever i ett noga definierat ekosystem. Det man inte ser är jaguarerna, anakondorna, tarantellorna eller pilgiftsgrodorna som lever i den miljön. Alla är beroende av varandra, en del dödar andra. En del överlever bara genom att äta andra i samma miljö. Det finns massor av bra växter här och en del som inte är lika bra. Det finns parasitväxter här som lever på att suga sav från andra växter.

Det är likadant i tarmarna, det finns parasiter där. Man har just upptäckt att en del helminter eller plattmaskar, som är en sorts parasiter, faktiskt behövs i matsmältningssystemet. Det är intressant information som alldeles nyligen kommit i dagen. Vi behöver alltså en liten mängd dåliga bakterier eller parasiter, som verkar vara riktigt elaka men som behövs i magen. Vi har alla möjliga bakterier i tarmarna, en del ser vi som dåliga och en del som goda. Många lever i matsmältningssystemet och samexisterar bra med varandra där.

Här har vi som sagt en frisk regnskog. Men sen sätter vi patienten på en 10-14 dagars antibiotikakur och det är som att bomba skogen med napalm. Bilden ni såg med ett enda träd kvar på är en person som fått 4-5 doser antibiotika under en 12-månadersperiod. Det blir ökad reduktion av mikrobiom och allt fler av dom goda bakterierna försvinner. Det blir allt svårare för dom att komma tillbaka. Det som också händer där emellan är att personen röker eller dricka cola, äter pizza och annat skräp, lever ett stressigt liv och inte bryr sig om att återställa tarmfunktionen. Dom skulle verkligen behöva lite probiotika.

Nu kör vi igen, här är en bild på olika bakterier som lever i tarmarna. Det här är en mikroskopisk bild och ni kan se alla fina färger, lila och blått. Och sen när vi ger personen antibiotika så slutar det med några få utvalda arter.

Min poäng är att det vanligtvis inte är nödvändigt att äta antibiotika mot matsmältningsproblem. Även med heliobakterinfektioner i den övre slemhinnan i magen har jag upptäckt att antibiotika inte gör mycket nytta. En del högt erfarna läkare och gastroenterologer jag pratat med på konferenser säger att dom inte ens ger trippelbehandling längre. Dom behandlar inte patienter med antibiotika mot magrelaterade infektioner. Dom har sett en återfallsgrad på 95%. Det är sällsynt att man utrotar en bakterie med antibiotika och lyckas hålla den borta.

Hur man kan behandla folk med naturliga alternativ är ämnet för en helt ny video, men kom ihåg att probiotika och prebiotisk mat spelar en viktig roll. Jag har gjort videos om prebiotisk mat. Jag är inget fan av prebiotiska tillskott, dom skapar bara mer problem. Man ska inte använda sånt som inulin och FOS tillsammans med probiotika, ingen bra idé. Titta på en bra antisvamp-/antibakteriell produkt tillsammans med probiotiska enzymer, dom funkar rätt bra tillsammans. Och vanligtvis med den metoden behöver man inte äta antibiotika längre, särskilt inte för tarmrelaterade problem.

Jag hoppas det svarar på frågan Steven när det gäller antibiotika och Candida. Det botar inte Candida, det gör det faktiskt värre för det rör inte svamp. Det dödar bakterier och gör det möjligt för Candida att frodas. Det vill man verkligen inte.

Tack för att ni tittat.