Kan jag äta surdegsbröd om jag har Candida?

Idag ska jag prata om surdegsbröd. ”Eric, kan jag äta surdegsbröd om jag har en Candida-infektion? Är det ok? Jag har blivit tillsagd av min naturläkare, läkare, dietist, kiropraktor osv. att undvika surdegsbröd.”

Efter att ha arbetat med Candida-patienter länge så kan jag med säkerhet säga att i dom flesta fall är surdegsbröd helt ok att äta. Ni kanske tycker att det låter fånigt men det är baserat på klinisk erfarenhet. Surdegsbröd produceras inte som kommersiellt bröd, man gör det med en start. En start som består av mjöl och vatten som drar åt sig vildjäst och bakterier i flera dagar eller en vecka. Det är en surt smakande start som man blandar med mjölet och gör en deg av.

Man har gjort bröd på det sättet länge, länge, länge. Kommersiellt bröd använder bagarjäst, det är nåt helt annat. En surdegsstart drar åt sig olika former av saccharomyces eller vildjäst. Till exempel saccharomyces exiguus som är en sorts vild form av jäst. Saccharomycesjäst påverkar inte Candida så man får inte skenande svampinfektioner av surdegsbröd. Flera stammar av nyttiga laktobakterier som lactobacillus plantarum, salivarius och lactobacillus sanfranciscensis, som upptäcktes 1969 under ”flower power”-perioden. Surdegsbröd var stort på den tiden och många i San Francisco bakade det. Hippies bakade det och det var vanligt att äta, coolt på den tiden. Det är coolt idag också, det är ett mycket bra bröd att äta.

”Hur är det med gluten Eric? Ska jag undvika gluten när jag har en svampinfektion?” Jag köper inte riktigt hela anti-glutenteorin hos dom flesta.

Hos en del håller jag helt med om att gluten inte är ett bra protein att äta. Men för majoriteten med normalt, hyfsat fungerande matsmältningssystem är inte gluten ett problem. Jag tror inte att man ska ta bort gluten helt ur kosten hos en patient med svampinfektion, dom tappar för mycket vikt. Dom tappar intresset för dieten och återgår snabbt till all sorts skräpmat som dom åt tidigare. Det är ingen bra idé rent fysiskt eller psykologiskt att undvika allt bröd. Jag tror inte på det.

Surdegsbröd är ok att äta på en Candida-diet. Till en början kanske man ska vara försiktig om man har svår Candida och ta bort olika sorters vete. Jag har aldrig trott på att ta bort allt spannmål ur dieten. Såna där modifierade dieter där man tar bort all sorts spannmål ur dieten, det tror jag är en massa strunt. Jag kan inte köpa det. Råris, quinoa, amarant, bovete, mycket spannmål passar folk, och du kan hitta nåt som passar dig bättre än nåt annat. Det gäller att experimentera, prova sig fram. Men jag är nöjd med surdegsbröd om det är av bra kvalité och man äter lite eller måttligt varje dag. Jag ser inte att det ska vara ett problem med en svampinfektion.