Hur vet jag om jag har kronisk Candida?

Välkommen. Jag är Eric Bakker, naturläkare i Nya Zeeland och författare till Candida Crusher och skapare av Canxida, Candida-tillskottet framför andra. Tack för att du kollar in min video.

Jag har fått massor av frågor från folk över hela världen, från många länder. Tack för att ni skickar era frågor och tack för alla fantastiska kommentarer jag fått via min Candida Crusher-kanal på YouTube. Det är mycket inspirerande. Det är för människor som er jag gör såna här videos. Människor som letar efter riktiga svar. Inte som en massa struntprat och skräp jag sett på nätet, men jag ska ge dig en hel del sunt förnuft och bra idéer om hur du verkligen kan bli av med jästinfektioner av Candida.

Här är en fråga jag fått från en kille i Kalifornien för några dagar sen. Eric, hur vet jag att jag har kronisk Candida? Tja, Jeff, jag ska berätta. Det finns många sätt du kan ta reda på om du har kronisk Candida, men du vet att du har kronisk Candida tack vare den usla, fruktansvärda, taskiga livskvalitén du har. Du vet att du har kronisk Candida när du träffat 10 olika läkare, 5 olika naturläkare, 4 olika kiropraktiker och 2 psykiatriker – gud vet vem mer du träffat utan att ha fått några svar. Du vet att du har kronisk Candida när alla sagt att det bara finns i ditt huvud och att det inte är nåt fel på dig – att du måste ta tag i ditt liv och gå vidare.

Det var det alla sa till mig när jag hade kronisk Candida i 20-årsåldern. Alla sa att jag måste träffa en psykiatriker, att jag var galen, att det inte var nåt fel på mig. Faktum är att min läkare sa att jag inte kunde ha Candida eftersom jag inte var en kvinna och bara kvinnor får vaginala jästinfektioner som han ansåg vara kronisk Candida. Det sorgliga är att det finns massor av missuppfattningar om kroniska jästinfektioner och många människor tror än idag att det inte ens finns.

När du har kronisk Candida har du oftast nån form av matsmältningsproblem, inte alltid, men oftast. Och det innebär ofta nåt olöst problem som pågått i veckor, månader eller till och med år. Och det kan vara nåt simpelt som uppblåsthet eller gas. Det kan vara förstoppning eller diarré. Jag pratade nyss på Face Time med en 47-årig kvinna som haft kronisk Candida. Hon hade kronisk Candida i cirka 25 år. Hon tömde tarmen var fjärde dag. Hon hade riktigt allvarligt sockersug och älskar choklad. Hon har vaginal jästinfektion. Hon har nagelsvamp på tårna. Hon har haft alla sorters problem och träffat så många läkare, och ingen har egentligen hjälpt henne.

Som jag sa innebär kronisk Candida ofta nån form av tarmproblem. Oförklarliga matallergier eller känslighet för många sorters mat är nåt jag rutinmässigt träffar på. Personer som tenderar ha väldigt selektiva dieter eller personer som hoppar mellan dieter. Dom kanske har GAPS-dieten, sen FOGMAP-dieten, sen kroppsekologi-diet, sen den och den dieten. Personer som slutar med gluten eftersom dom tror att det är problemet. Personer som blir veganer. Personer som blir paleo. Alla dom här människorna som påbörjar galna, knasiga, löjliga dieter eftersom dom inte mår bra. Dom är ofta Candida-fallen.

Kronisk Candida innebär vanligtvis immundysfunktion, läckande tarm – det ser jag väldigt ofta. Och när du har läckande tarm så betyder det att ditt matsmältningssystem blivit mycket mer genomträngligt. Och om du slänger in socker i ekvationen så kommer folk att börja klaga på att dom känner sig trötta, utmattade, ofokuserade, dimmiga, att dom saknar tankekraft, minnesproblem, kognitiva besvär, sömnproblem, humörsvängningar, ångest, depression, trötthet, allt det här är tecken och symptom på kronisk Candida.

Det jag vanligtvis ser i samband med kronisk Candida är trötthet, utmattning. En del läkare kommer att säga till dig när du kommer dit med en kronisk jästinfektion, ”Försvinn härifrån. Alla säger att dom är trötta. Jag bryr mig inte om du är trött. Jag vill behandla sjuka människor, inte trötta människor.” Det har jag hört förut. Jag har hört en läkare säga det till en patient. Hur vet du att du har kronisk Candida? En vaginal jästinfektion som inte går över och är återkommande. Vaginalinfektioner som krävt flera olika mediciner och du gjort slidodlingar i många år och fått alla så kallade medicinska behandlingar utan resultat.

Hur vet du att du har kronisk Candida? En klåda i skrevet som inte försvinner. Klåda runt männens privata delar. Allt det här är avslöjande tecken. Nagelsvamp på tårna. Läkare säger att det är ett lokalt problem. Alla med kroniskt återkommande nagelsvamp på tårna har ett tarmproblem. Oftast uppblåsthet, gaser, sockerbegär som hör till och föder jästen. Det finns hundratals arter jäst som lever inuti och utanför kroppen, och alla vill ha mat. Dom vill ha värme. Dom vill ha fukt. Dom behöver det för att växa. Och vi tenderar att ge efter för såna begär och ge dom fel sorts mat.

Om du misstänker att du har kronisk Candida finns det många sätt du kan ta reda på det. Jag tycker att det bästa är att ta ett utförligt avföringsprov. Jag tycker att det fortfarande är det bästa sättet att verkligen upptäcka inte bara om du har kronisk Candida, utan även vilken sorts tarmmiljö du har rent allmänt. Vilka nivåer du har av goda bakterier. Vilken obalans i floran du har. Vilka inflammationsmönster du uppvisar i tarmarna. Vilken sorts tjocktarmshälsa du har. Vilken sorts enzymhälsa du har. Allt det här visar sig i ett utförligt avföringsprov.

Kronisk Candida kräver en flerstegsmetod, och det ska vi titta på i nästa video. Som jag sa vet du att du har kronisk Candida om du har immundysfunktioner, tarmproblem och ofta nån form av kognitiva problem eller dysfunktion här uppe. Du kan ha ett eller flera. En del personer med kronisk Candida har bara vaginala problem. Andra har bara tarmproblem. Andra har systemproblem överallt.

Se till att du går in på yeastinfection.org och läser min ”Signs and Symptoms of Yeast Infection: The Common and Not So Common.” Det är en lång sida och du kan bli rätt förvånad över att hitta ditt mönster där. Glöm inte heller att fylla i mitt frågeformulär. Det har kostat mig tid, pengar och möda att sätta ihop frågeformuläret och jag anser att det är det bästa på nätet för att avgöra om du har en mild, måttlig eller allvarlig jästinfektion.

Gå och kolla in det. Allt det här är saker som jag lagt upp där åt er gratis. Bara för att hjälpa människor. Tack för din tid.

4 reaktioner på ”Hur vet jag om jag har kronisk Candida?”

 1. Mitt B 12. Värde blev dåligt pga svamp.
  Rensade ut det under en månad med häksokällans produkter och såg bita liknande spagetti tjocka vita i toaletten
  Mitt B12 är nu bra
  Haft dessa symtom som nämns samt. Flera bla munnen var sårig och skinnflådd på tungan och jag vart glömsk! läkaren ordinerade B12 tabletter livslångt. Hämtade aldrig ut dem då de göder svampen.

 2. Utmärkt information som ej kan misstolkas tack en sida att återkomma till med jämna mellanrum när orken vill tryta

 3. Helt underbart att den svenska sida börjar ta form jag TACKAR alla inblandade från djupet av mitt <3 Har börjat så smått med programmet Natalie Kerven informerat om och känner mej redan bättre. Ser med glädje framemot fler förbättringar i livskvaliten som jag kan ana i min framtid. TACK

 4. Har haft hela mitt liv problem med matsmältning , det var värre tidigare , nu tömmer jag tarmen va r tredje eller fjärde dag. Har även problem med svamp på tre tånaglar. Äter glf sedan nästan tre år tillbaka . Har även hashimoto sen 8år, den blev bättre sen jag slutade med gluten, mjölk och socker. Skulle vilja göra prov på
  candida finns det nåt annat sätt att ta prov än avföringsprov?

Kommentarer är stängda.