Hur Man Gör En Candidarensning

Välkommen. Det här är naturläkaren Eric Bakker från Nya Zeeland, författare till Candida Crusher och den som utformat Canxida-serien av kosttillskott. Tack för att ni tittar idag.

Jag har blivit tillfrågad av många människor i ett flertal länder om att göra en video om hur man gör en candidarensning. Vilket är det bästa sättet att få kroppen fri från en jästinfektion? Hur kan jag rensa ur mitt system? Hur kan jag bli av med bakterier och parasiter? Hur kan jag bli av med Candida? Det är det vi ska prata om idag. Jag kommer att sammanställa en hel del material till den här videon, och jag tror att du kommer att finna den ganska informativ. Det kommer att vara en video du vill se en eller två gånger eftersom den kommer att innehålla mycket information att ta åt sig.

En candidarensning består huvudsakligen av tre delar. Om du vill göra det ordentligt så finns det tre huvudkategorier som vi kommer att prata om. Kategori 1 är kosthållning, vad man ska äta, vad man ska undvika och specialkost. Kategori 2 är livsstil och kategori 3 består av vilka kosttillskott som är bäst att ta. Låt mig gå igenom detta steg för steg och förklara för dig lite grann vad jag tror är den bästa candidarensningen.

Du kanske känner till min hemsida, yeastinfection.org. Om inte var god ta en titt på den webbsidan. Och om du inte redan fyllt i mitt frågeformulär online så rekommenderar jag att du gör det för att se vilken nivå av Candida du har. Om du har mild, måttlig eller allvarlig. Tusentals människor har redan fyllt i online-formuläret och jag kan med lätthet säga att det är världens bästa online-formulär för jästinfektion. Det kostade mig förbaskat mycket tid och investeringar att skapa frågeformuläret, och jag anser att det är det bästa. Så, om du inte redan har fyllt i det, var vänlig gå in på yeastinfection.org och fyll i formuläret.

Låt oss prata om kosthållning som det första steget. Innan vi sätter igång och tar bort all möjlig sorts mat och säger, ”Du kan inte göra det här och det där”, så är det första jag brukar göra att ordinera en person en riktigt grundläggande candidarensning. Vanligtvis brukar jag under de första 14 dagarna, i brist på bättre ord, säga att jag får folk att rycka upp sig själva. Och den 14-dagarsperioden kallar jag ett ”mjukstopp”. Tvärstopp innebär att du tar av folk allting, men mjukstopp innebär ett mjukare tillvägagångssätt. Under 14 dagar kommer vi att göra dig medveten om allt du äter och dricker. Och under den 14-dagarsperioden vill jag att du slutar helt med alkohol. Jag vill att du skär ner koffeinintaget till max en eller två koppar per dag, och rent allmänt är en kopp kaffe eller te på morgonen OK, så länge det är utan socker. Den sortens vätska är vanligtvis OK. Under 14-dagarsperioden kommer du att ta en god titt på vilken sorts hämtmat och skräpmat du äter. Vilken typ av halvfabrikat du äter.

Du kommer att titta i ditt kylskåp och försöka göra dig av med alla de där flaskorna och burkarna med olika såser. Ofta innehåller de sockerarter, mögelarter och all möjlig sorts skräp. Många jag känner har behållare i sina skafferier eller kylskåp. Det kan vara syltburkar eller olika sorters såser, räksås, chilisås, tomatsås. Allt måste åka ut.

För på en candidadiet är det inte bra mat att äta. Den här 14-dagarsperioden kommer du att växla från att äta inte så bra mat till att äta bättre mat, och jag tycker att det är mycket vettigt. Enligt min erfarenhet är det inte bra att kasta in människor i en medelmåttig, standarddiet och sedan in i en candidadiet. Man behöver en övergångsperiod. Det är det som är tvåveckorsperioden. Du kan läsa mer om det på yeastinfection.org och om övergångsperioden som är mycket viktig att genomföra.

När du väl gått genom övergångsperioden är det dags att titta på vad jag kallar MEVY-dieten. MEVY-dieten har funnits länge nu, förmodligen omkring 40 år. Faktum är att den här sortens diet fanns innan ordet ”paleodiet” uppfanns. Det är dieter med högt proteininnehåll. Candida älskar socker, så självklart är den stora poängen att ta bort sockret ur kosten. Jäst behöver socker för att frodas och paleo-/MEVY-metoderna har i stort sett inget socker tillsatt. MEVY-dieten är en engelsk förkortning för kött, ägg, grönsaker och yoghurt (meat, eggs, vegetables and yoghurt). Det är i stort sett grunden för din diet. Massor av lätta proteiner av hög kvalitet. Mitt favoritprotein är färsk fisk, frigående kyckling och ägg från frigående höns.

Om du är vegan finns det många valmöjligheter. Det finns gott om baljväxter du kan äta. Det finns nötter, frön, bönor och alla möjliga saker du kan äta. Om du däremot är icke-vegan eller om du är köttätare och vill introducera mer baljväxter i kosten ska du vara medveten om att bakterierna i ditt matsmältningssystem inte kommer att vara vana vid att smälta den typen av mat ännu, vilket kan leda till mycket väderspänning och svullen mage, eftersom du måste låta magen vänja sig vid den typen av mat. Det är egentligen ingen bra idé att göra någon form av snabb koständring eftersom det kan leda till matsmältningsbesvär. Oavsett om du är vegetarian som ska börja äta mer kött eller om du är en köttätare som ska börja äta mer vegetariskt, så behöver du göra det mycket långsamt och försiktigt över en tidsperiod på en till två månader.

MEVY-metoden är mycket viktig eftersom den i stort sett svälter ut candidan. Den stoppar candidan från att livnära sig på den typ av mat den älskar att äta. I samband med MEVY-metoden får jag ofta frågan, ”Hur länge måste jag göra så? Är det en vecka? Är det en månad?”. Det finns inga riktiga riktlinjer här. Vanligtvis brukar jag hålla människor på MEVY-dieten från alltifrån en månad upp till tre månader, men jag menar att det är upp till dig. Du kan göra det under fyra, sex, eller åtta veckor om du vill. När du väl vant dig vid att äta den här typen av kost, och återigen, du kan läsa mer på yeastinfection.org eller i min bok, Candida Crusher.

När du väl vant dig vid den här typen av kosthållning börjar vi föra in dig på vad vi kallar lågallergidiet. I det här skedet ska vi ta bort de mest allergena livsmedlen som mejeriprodukter, i synnerhet komjölk. Jag tar bort bananer, jag tar bort apelsiner. Jag ser till att det inte finns någon choklad i dieten, inte ens mörk choklad, 70 procent kakao eller vad det än är, det måste bort ett tag. Vi tar bort jordnötter. Och sedan städar vi upp kosthållningen ännu lite mer. Vi tar bort viss kost som potentiellt kan skada ditt matsmältningssystem. Min bok innehåller ett rätt stort avsnitt om hypoallergen mat. Böckerna finns tillgängliga via Candidacrusher.com. Jag tror att jag skrivit den mest omfattande informationen som finns på internet när det gäller mat och jästinfektion.

Lågallergidieten är mycket smart på grund av vad vi initialt gjort. Vi har rensat ur dig, satt dig på en proteindiet med gott om fibrer och stärkelse som de goda bakterierna kan leva av. Nu tar vi bort den potentiellt allergena maten. Det är ett mycket smart drag eftersom många människor med Candida lider av matallergier och intoleranser. De har ett eller två nyckellivsmedel som skapar dysfunktion i immunförsvaret men nästan alla patienter jag träffar som har Candida har läckande tarm. Men att ta bort de potentiellt allergena kommer att hindra att immunförsvaret reagerar.

Efter denna lågallergimetod, som kan vara från allt mellan 4 veckor upp till 12 veckor, beroende på hur du förbättras, ska du börja återintroducera livsmedel. Det är tredje steget i dieten. Innan vi går in på återintroduktion av livsmedel är det viktigt att berätta att du måste äta mat som hjälper till att bekämpa Candida. Och återigen, jag har skrivit rätt många artiklar och gjort YouTube-videor om candidabekämpande livsmedel. Vi har talat omfattande om vitlök, oregano, kokosolja, kryddnejlika. Det finns många sorters livsmedel du kan äta som faktiskt bekämpar Candida och som Candida hatar. Dessa livsmedel hämmar även dåliga bakterier som Citrobacter freundii. De tar bort saker som Blastocystis, pseudomonas, alla möjliga sorters bakterier och parasiter. De gillar inte dessa dietmetoder särskilt mycket. Denna dietmetod är mycket fördelaktig när det gäller att främja goda bakterier.

När vi tittar på specialkost för Candida så har vi candidahämmande specialkost. Och sedan har vi prebiotisk specialkost, så det finns två skilda kategorier livsmedel som jag tycker att du ska införliva i din diet när du går igenom en candidarensning. Livsmedel som hämmar Candida och dåliga bakterier och livsmedel som främjar goda bakterier. Vi kallar dem FOS och GOS. Jag har skrivit en hel artikel om det på EricBakker.com. Jag tror det är del 4 av min ”Alternatives to Antibiotics”, men jag ska förklara en del om dessa FOS- och GOS-livsmedel på en gång.

Detta är speciallivsmedel som innehåller sockerarter som kallas oligosackarider. Inte alla sockerarter är dåliga för Candida. Faktum är att oligosackarider är vad vi kallar ”prebiotiska” livsmedel. Och dessa livsmedel främjar tillväxten av lactobacillus acidophilus och bifidobakterier. Det är mycket viktigt att du förstår att du behöver massor av dessa goda bakterier för att bekämpa Candida. Dessa goda bakterier producerar själva många olika typer av antibiotika som motverkar de dåliga bakterierna. Acidofilus ansvarar även för produktionen av, i synnerhet bifidobakterier, B-vitaminer och vitamin K men även folat, folsyra produceras av dessa goda bakterier. De goda bakterierna ansvarar för att stärka ditt immunförsvar och gör att du mår mycket bra. Jag ser oräkneliga avföringsrapporter från candidapatienter som visar på mycket låga nivåer av goda bakterier.

Låt oss titta på några FOS- och GOS-livsmedel. Det finns många. Livsmedel som jordärtskockor, sparris, sötpotatis, i synnerhet grönsaker med mörkare färger, som de röda och svarta. I Nya Zeeland kan man köpa en mörk potatissort som heter Mallory eller lilafärgade potatisar. Mörkt färgade morötter, röda morötter eller till och med lila morötter. Lila kål är rätt bra att äta. Röda druvor, alla sådana livsmedel.

Innan du säger, ”Vänta lite nu. Jag kan inte äta vindruvor. Jag kan inte äta sötpotatis. Jag kan inte äta det här.” Du kan äta den här sortens mat, men den måste introduceras vid rätt tillfälle. Vindruvor är inte mat du kan äta under de första månaderna av en jästinfektion. Men över tid kommer du att kunna äta några druvor.

Och när jag säger några, menar jag tre eller fyra. Jag pratar inte om nävar med vindruvor. All större mängd mat, oavsett vilken sockerart den innehåller, kommer att störa ditt matsmältningssystem tills du vant dig vid den. När det gäller FOS- och GOS-livsmedel måste du introducera dessa långsamt. Många grönsaker innehåller FOS och GOS. Även rotfrukter som sötpotatis innehåller dessa.

I allmänhet tar jag inte alltid bort pumpa och sötpotatis, squash, sockermajs och ärtor från någons diet i MEVY-stadiet. Jag gör det bara om de har ett allvarligt fall av candidaainfektion. Om de haft den i åratal. De tagit antibiotika i åratal. De haft hjärndimma i åratal. Om de är en kategori 3-patient, alltså som en riktigt illa däran patient, då kan jag ta bort dessa stärkelserika grönsaker under de första två eller tre veckorna, men sedan återintroducerar jag dem långsamt. Det är inte bra att ta bort all stärkelse och spannmål eftersom människor tröttnar på sin diet och tappar för mycket vikt, och jag är ingen större fan av anti-gluten, anti-vete, anti-råg, anti-havre, anti-allting. Jag gillar inte att vara matpolis åt mina patienter. Under de första åren av min praktik upptäckte jag att jag gjorde för många människor förbannade, och många kom inte tillbaka. Många patienter svävar iväg mot sina egna dieter längre fram i alla fall oavsett vad du säger. Kom ihåg specialkosten. FOS- och GOS-livsmedlen. Du kan läsa lite mer om det på EricBakker.com.

Det utgör dieten. Dieten är den enkla delen av Candida-metoden. Den svåra delen är livsstilen, och det är inget du kommer kunna läsa om på många webbsidor. Hemsidan Candida Diet till exempel, berättar inte om hur viktigt det är med livsstilsförändringar. De flesta hemsidor för jästinfektion jag sett pratar väldigt lite om livsstil. Och det är den felande länken eftersom tre fjärdedelar av ditt tillfrisknande från Candida handlar om livsstil. Eftersom livsstilen påverkar ditt immunsystem. Den påverkar ditt endokrina system, ditt hormonsystem. Allt detta påverkas av livsstilen. Så vad är poängen med att äta riktigt bra mat om du går och lägger dig klockan ett på natten och stirrar på din iPad? Slöseri med tid. Vilken nytta gör det att äta massor av bra mat om du lever i en situation med dåliga relationer eller om du har mycket stress hängande över dig? Stress över dyra lån eller något liknande. Slöseri med tid att äta bra mat.

Låt oss titta på några livsstilpunkter här. Balansen mellan arbete/fritid är mycket viktig. Många människor idag har suddiga gränser. De arbetar för länge, för många timmar. De tar inte tillräckligt med raster. Jag har pratat om det här ingående i andra videor också. Det att människor ofta går från en skärm till en annan. De lämnar sina arbetsdatorer, åker hem, och spenderar sedan mer tid framför sina mobiltelefoner eller hemelektronik eller på sina hemdatorer ända fram tills det är dags att gå och lägga sig. När de lägger sig tar de enheten med sig i sängen. Det finns ingen balans där. Du behöver en tydlig avgränsning mellan arbete och icke-arbete. Du behöver det som kallas ”ledig tid” eller ”avslappningstid”, och det är det många som saknar idag. Ledig tid stärker det parasympatiska nervsystemet. Det är nervsystemet som hjälper till att återuppbygga kroppen. Det hjälper kroppen att vila och smälta maten. Det aktiverande systemet eller det sympatiska nervsystemet är ett system vi använder under dagen, och det stärker oss och får upp oss på fötterna så att vi gör saker och tänker på saker. Det är det sympatiska nervsystemet. Det aktiverar alla våra organ. Det parasympatiska hjälper till att lugna oss och lugna ner och återuppbygga. Och som jag sa, det är vila och matsmältning. Det systemet aktiverar huvudsakligen när du sover. Sömn är ett stort problem. Fyrtio procent av alla människor i mitt land lider av sömnproblem. Om du bor i USA skulle jag säga att hälften av de patienter jag träffar har sömndysfunktioner. Vad är poängen med att leva på en premiumdiet med quinoa och lax, kött uppväxt på ekologiskt foder och allt möjligt om du inte sover ordentligt? Vilken massa skit. Du kan inte förvänta dig en riktigt god hälsa och återhämtning om det förekommer dåliga sömnnivåer. Du måste sova riktigt, riktigt bra. Om du har sömnproblem och tittar på det här så är det förmodligen en av de första sakerna du måste fixa. Ta reda på varför du inte sover och fixa det.

Träning. Du har hört allting om det. Du har förmodligen sett massor av videos och läst massor av bloggar och tänkt, ”Japp, jag tar tag i det framöver.” Regelbundna promenader eller träning är av största vikt för att tillfriskna från Candida. Allting förbättras när du tränar regelbundet. Om du inte gör det nu, behöver du börja med det. Det kan vara en av anledningarna till att du inte tillfrisknar. Om du varit sjuk i åratal och gör allting på rätt sätt, men ändå inte tillfrisknar, så är det dags att du slutar sitta på häcken och börjar träna. Börja på ett gym eller hitta en aktivitet som du tycker om, oavsett om det är cykling eller simning eller promenader så behöver du vara aktiv om du vill ha god hälsa. Och återigen, om du inte kan förstå det konceptet, så slösar du förmodligen bort din tid genom att titta på den här videon eftersom du inte kommer att kunna bota Candida med enbart kosttillskott och diet. I vissa fall, men i kroniska fall kommer du inte att göra det. Du måste se hela bilden.

Inställning. Inställning är väldigt viktigt också. Det är väldigt viktigt att du kultiverar en positiv sinnesstämning och alltid tror på ett fullständigt tillfrisknande. Att du en dag kommer att tillfriskna helt och hållet från Candida. De patienter jag träffar som har varit sjuka i åratal och tillfrisknat förstår att hälsan ligger i deras egna händer och att de själva måste avgöra vad de kan och inte kan äta. Om de ska sluta sitta på häcken och ta sig ut på en promenad, om de ska säga ”nej” till alkohol. De vet om att det är helt upp till dem själva. Och det är mycket viktigt att inställningen är en väldigt positiv inställning och man ska akta sig för negativa människor och för riktigt negativa saker på internet. För det finns massor av skräp på internet.

Jag vill att du ska tänka noga på livsstilen. Det finns många artiklar jag skrivit på yestinfection.org om livsstil och inställning för att vara lycklig till exempel. Förståelse för de saker som dominerar det parasympatiska nervsystemet eller de läkande delarna av nervsystemet. Skratta mycket mer. Tugga maten ordentligt. Allt detta är mycket viktiga koncept som du behöver ha i åtanke. Sömn, vila, eftersom det hjälper matsmältningen. Det är viktiga koncept och du behöver verkligen få ett bra grepp om dessa – enligt min åsikt ännu mer än dieten för att bidra till ett fullständigt tillfrisknande.

Och den sista punkten vi ska prata om kommer att vara kosttillskott. Jag har skapat en serie produkter som du kan hitta på Canxida.com. Canxida-tillskotten skapades eftersom jag ordinerat tillskott till patienter i över 20 år nu på min klinik och insett att det finns många problem med en hel del av dessa kosttillskott. De presterade inte på det sätt jag ville att de skulle göra. Och många patienter var irriterade över alla möjliga sorters tillskott som jag använder. Så jag tänkte att det var dags att skapa mina egna produkter och tillverka dem enligt mina kravnivåer. Jag använde råmaterial av bästa kvalitet i exakt rätt mängder. Än så länge har två produkter skapats. Ett heter Canxida Remove och den andra heter Canxida Restore. Canxida Remove har visat sig vara en svår produkt att tillverka. Det är inte lätt. Och det som är bra är inte lätt att uppnå har jag upptäckt.

Vår första omgång sålde slut mycket, mycket snabbt, och vi fick otroligt bra feedback på den. Vår andra omgång är nästan färdigproducerad nu men vi väntar på ett av råmaterialen. Canxida Remove är enligt min åsikt den bästa antisvamp-/antibakteriella/antiparasit-produkten som tillverkats hittills. Du kommer inte att kunna hitta någonting liknande någon annanstans på internet. Det är en rätt unik produkt på så sätt att jag försökt välja de bästa örtmedicinerna för att ge sig på Candida, men även andra som specifikt ger sig på olika sorters parasiter och bakterier. Så det är en produkt med mycket brett spektrum som verkligen hjälper till att rensa ut bakterier och svamp ur munnen och hela vägen ner till ändtarmen. Den rensar upp allt. Den är även tillverkad med modifierad frisättning så det tar omkring tre till fyra timmar för tabletten att brytas ner i tarmarna. Det du kommer att upptäcka genom att äta den här produkten två till tre gånger per dag är att du kommer att ha ett brett avdödningsspann, den kommer att göra sig kvitt med baciller över en längre tidsperiod. Produkten ska alltid intas tillsammans med mat och helst mellan allt från en upp till sex månader. Och den fungerar bra i alla stadier av Candida Crusher-metoden. Det kommer att fungera bra.

Den andra produkten jag skapat heter Canxida Restore. Canxida Restore är en kombination av probiotika/enzymer. Den innehåller sju olika enzymer och sex typer av probiotika. Jag tillsatte inga fruktooligosackarider eller inulin i den här produkten, så det finns ingen prebiotika i den, och jag gjorde det av en mycket specifik anledning. Jag har använt för många produkter tidigare med prebiotika och har fått klagomål från patienter. Tankspridda människor, sjuka människor, de utvecklade uppblåst mage, gaser, huvudvärk, allt möjligt. Och jag kan säga dig att jag använt varenda förbaskade produkt som finns där ute mot Candida som jag kunde hitta. Alla professionella produkter. Alla konsumentprodukter. Jag känner till alla märken. Jag har använt dem allihop. Och efter att ha använt så många produkter började jag upptäcka att de flesta av dem i dessa kombinationer med enzymer och probiotika innehåller prebiotika. Då tänkte jag, ”Vad fasen handlar det om? Varför får jag inte bara folk att äta mat som innehåller prebiotika så kan de äta mer eller mindre som de vill, men samtidigt hålla det åtskilt från kosttillskottet?” Så Canxida Restore skapades mycket varsamt med bästa möjliga enzymer för människor som ska gå in i MEVY-dieten. Om du använder en paleo-metod eller en diet med högt proteininnehåll är det här ett perfekt kosttillskott för dig att äta. Om du lider av livsmedelsintoleranser eller matallergier så är det här en perfekt produkt att använda.

Jag skapade Restore för användning som fristående probiotika eller ett fristående matsmältningsenzym för alla sorters magrelaterade problem, förstoppning, diarré, IBS, tarminflammation, matallergier, livsmedelsintolerans – alla dessa tillstånd kommer att dra nytta av Restore. Restore innehåller även ett systemiskt enzym som heter serrapeptas. Och det enzymet är mycket dyrt. Folk tittar på mina kosttillskott och säger, ”Åh, du har lagt på lite på den där produkten.” Jag kan säga dig att jag använt de bästa möjliga enzymerna från topptillverkaren i världen i denna produkt och i en mycket speciell kapsel, en kapsel med modifierad frisättning, som bara öppnas upp i tunntarmen. Probiotikan är i sporform så det tar tid för den att verkligen värmas upp, öppnas och aktiveras. Och dessutom är det omkring 15 till 20 procent mer probiotika i produkten än vad som anges på flaskan. Du kommer definitivt att få ut dessa goda bakterier i systemet. Det är mest lämpligt att ta en Canxida Restore på morgonen tillsammans med frukost och en på kvällen innan du lägger dig. Två per dag är vanligtvis bra, så det ger dig en hel månad på en flaska.

När det gäller Canxida Remove tar du en tillsammans med frukost, en till lunch och en till kvällsmaten eller så kan du ta två per dag. Två eller tre gånger per dag, det är upp till dig. Ta Remove tillsammans med mat och Restore en gång tillsammans med mat på morgonen och en gång på kvällen innan du lägger dig. Och den rutinen är en fantastisk rutin och jag garanterar att du kommer att få ut en enastående effekt av det. Produkterna finns tillgängliga via Canxida.com.

Snäll glöm inte att fylla i mitt frågeformulär på yeastinfection.org. Det är viktigt att du gör det för att få en känsla av var du befinner dig just nu. Och när du väl behandlat dig själv med dessa produkter kan du fylla i formuläret en gång till, efter en eller två månader, för att se var du befinner dig då, i vilken bollpark det är. En bra sak för dig att göra är att prenumerera på min Candida Crusher-kanal. Jag har många prenumeranter nu och jag har för avsikt att göra många fler videos av hög kvalitet som du kan ta del av. Du är välkommen att fortsätta skicka dina frågor via e-post så jag kan svara på de frågorna också. Tack så mycket för de kommentarer jag fått. Det har varit fantastiskt. Jag hoppas att det här har varit en informativ video där jag täckt de flesta punkterna. Tack så mycket.

En reaktion på ”Hur Man Gör En Candidarensning”

  1. hi, i have recently discover i got candida overgrowth, so i’m going to start with a diet, as well starting to take vitamins and minerals, but i recently bought this http://www.monatomicgold.co.uk/star-food-single-pack-(250g) but is there anything in this that could make it worse? I know monatomic gold is good for treating cancer and other things, but are the other stuff in it good as well, or should i avoid it in the beggining and start using it later when i start restoring my body with probiotics, if so what vitamins should i buy and start using right away? thanks

Kommentarer är stängda.