Hjälp – jag tappar för mycket vikt på Candida-dieten!

Hej, Eric Bakker här, naturläkare från Nya Zeeland. Jag är författare till Candida Crusher och skapare av Canxida-serien av kosttillskott. Tack för att ni tittar. Jag har fått ett ganska långt mejl från George Everly i New Jersey, USA, som undrar ”Hur kan jag sluta tappa vikt på Candida-diet? Hur kan jag öka i vikt?” George är rätt smal, han väger bara 49 kg och är omkring 175 cm lång. Han är hyfsat lång men väger inte mycket.

George, det intressanta du ska komma ihåg på en Candida-diet är att du kan äta kolhydrater, proteiner och fett. Du kan äta olika sorters mat och behöver inte tappa vikt. Om du tappar vikt betyder det att (a) du inte äter tillräckligt, (b) du äter inte rätt sorts mat för att hålla vikten, eller (c) du tränar eller gör för mycket. Du förbränner dina kalorier och ersätter dom inte. Kom ihåg att personer med svampinfektioner och matsmältningsproblem ofta har något högre ämnesomsättning och kan bli hungrigare och förbränna mer samtidigt som dom är rädda för att göra magen upprörd. Det ser jag ofta med Candida. Folk börjar läsa om alla möjliga dieter som specifik kolhydratseliminering och tarmpsykologi och kroppsekologi och tror att dom ska ta bort kolhydraterna. Dom äter bara paleo och håller sig till kött och grönsaker. Det är en ganska löjlig tråkig diet. För mig är det inte en hållbar diet, det går inte att upprätthålla den.

Jag upptäckte redan på 80-talet att när patienter gick på sträng Atkins-diet så mådde dom bra dom första dagarna eller en vecka och sen dom mådde skit, kände sig sjuka. Dom fick förstoppning och mådde inte bra alls. Det är inte bra att vara för strikt med dieter överhuvudtaget för länge. Vi kan prata om vilka kolhydrater man kan äta med en Candida-diet.

Rådet jag ska ge dig nu George är inte specifikt för ditt fall eftersom jag inte träffat dig. Jag kan inte alla detaljer kring ditt fall så det är allmän information. När jag träffar folk på Skype eller FaceTime från olika delar av världen lyssnar jag noga på vad dom säger och ger riktigt specifika råd för deras behov. Ha det i åtanke bara. Kolhydraterna kan verkligen variera från person till person.

Jag har aldrig upplevt problem med råris i en Candida-diet, särskilt inte små mängder. Jag menar små mängder, det kan vara 30 gram eller en matsked. Till det kan man ha ångkokta grönsaker eller gryträtter eller annan mat och det borde inte vara nåt problem.

Punkt ett, skriv ner det här. Om du ska börja med en ny kolhydrat i dieten och inte ätit den på ett tag, börja med små mängder. Det beror på bakterierna i tarmen, vare sig det är normal flora, övergång från goda till dåliga eller goda eller brist på goda eller Candida i liten, måttlig eller allvarlig mängd. Vi vet inte hur det ser ut i tarmen, vi vet inte hur bakterierna kommer hantera mängder av nya kolhydrater. Var försiktig i början och ät inte 2-3 portioner om dagen. Prova för att se hur du mår, det kan vara ett misstag. Det kan öka hjärndimma, gasbildning, uppblåsthet och andra symptom. Var försiktig.

Tänk på det som att börja på ett nytt jobb eller ett nytt träningsprogram eller ett förhållande, skulle du kasta dig huvudstupa in i det? Förmodligen inte. Det är förnuftigare att ta det lugnt. Samma sak gäller dieter. Ta det lugnt med nya kolhydrater.

Råris, quinoa. Quinoa är ett rätt bra frö från Sydamerika. Det har förmodligen omkring 18% protein. En bra kolhydrat. Det är gott med köttbens-, kyckling-, grönsaks- eller kaliumbuljong. Man kan koka det i vatten och använda i alla möjliga rätter. Råris, quinoa. Man kan lägga till hirs också som är ett rätt alkaliskt, rent sädesslag som är bra till frukost som hirsgröt. Det går också att använda i alla möjliga kötträtter, välsmakande rätter. Det är oftast ok med små mängder hirs. Bovete. Bovetemjöl är rätt bra att äta. Bovetenudlar, det finns Soba-nudlar som är blandade med vete och så finns det 100% bovetenudlar. Jag tycker dom är goda att äta.

Bara där har du 4-5 metoder att lägga till din diet. Glöm inte att lägga till små mängder bönor. Återigen, var försiktig med mängden eftersom du kan få gaser och uppblåsthet av alla fibrer. Små mängder bönor eller baljväxter som kikärtor kan läggas till. Man kan göra hummus med lite tahini, som är mosade sesamfrön, olivolja, citronsaft och vitlök och kikärtor. Det blir hummus som är en god dip till råa grönsaker. Det är massor av bra kolhydrater i det.

Det finns många kolhydrater att ha i dieten. Man måste hitta dom som funkar för en själv och börja långsamt med små mängder och gradvis öka. Får man obehag backar man av, det är enkelt. Variera kolhydraterna också, ät dom vid olika måltider, olika dagar i veckan. Ät inte samma saker om och om igen, var inte rädd för kolhydrater i maten. Har man svår Candida i tarmarna ska man vara mycket försiktig dom första veckorna, särskilt om man har många magproblem och hjärndimma.

Man ska vara försiktig med pumpa, squash, majs och potatis. Dom innehåller mycket stärkelse och sockerarter. Olika mognadsgrad avgör också hur mycket stärkelse och socker dom innehåller. Tillagningssätt är också avgörande, om man ugnsbakar, steker eller har dom i soppa. Det kan också avgöra hur kroppen reagerar, man måste experimentera. Har du svåra magproblem ska du inte äta stärkelserika grönsaker dom första veckorna. Jag har upptäckt att bakpotatis och bakad pumpa är lite bättre än ångkokta eller i soppa. Var försiktig.

Jag hoppas det gav lite råd George om kolhydrater. Var inte rädd för att ha dom i dieten. Dom ser till att du inte tappar massor av vikt, särskilt om du äter tillräckligt med grönsaker och ett blandat urval av kött tillsammans med kolhydraterna. Det borde gå bra George. Kolla även in mitt frågeformulär för Candida på yestinfection.org. Tack för att du köpte min bok, Candida Crusher. Jag läste precis ditt mejl, jag uppskattar att du köpt boken och där kan du läsa mer om alla stärkelserika kolhydrater. Det finns ett helt kapitel om viktminskning också. Glöm inte heller George att jag skapat en serie produkter som du kan hitta på Canxida.com. Dom kommer hjälpa dig betydligt med din svampinfektion.

Tack för att ni tittat.