Hjälp! Jag blir inte bättre med Candida Crusher-programmet, vad gör jag fel

Hej, Eric Bakker här, naturläkare från Nya Zeeland, författare av Candida Crusher och skapare av Canxida-serien av kosttillskott. Tack för att ni tittar. Jag har fått en fråga här från en kvinna som heter Bonnie i Texas, USA. Hon frågar mig varför hon inte blir bättre med Candida Crusher-metoden. Hon säger, ”Snälla hjälp mig Eric. Jag har följt ditt program i fyra månader nu men jag blir inte bättre. Jag ser bara små resultat.”

Ok Bonnie, vi ska gå in på lite olika orsaker till varför du inte blir bättre. Jag kommer hänvisa till några stycken i min bok. ”Vad ska man göra när allt annat misslyckas?” Det här är en sida i min bok Candida Crusher. ”Varför många misslyckas med permanenta resultat”, är en bra sida att läsa. Jag vill att du läser den, den finns i slutet av boken och jag tror att du har min bok.

Jag vill att du tänker på ett par saker. Jag har inte träffat dig som patient men har fått mejl från dig några gånger. Snälla tänk på att jag inte hinner svara på alla mejl, jag får för många. Jag försöker svara på en del via YouTube och vi ska sätta upp en FaceBook-sida där folk kan prata med varandra och jag kan komma in och kommentera.

Jag vill att du försöker förstå att vissa människor tillfrisknar snabbt och en del långsamt, men dom flesta nånstans mittemellan. Framsteg och tillfrisknande från alla kroniska sjukdomar sker stegvis. I början av min bok har jag skrivit ett avsnitt om hur folk tror att dom tillfrisknar och hur dom faktiskt gör det. Det är två olika saker. När man börjar nåt nytt eller om man gjort nåt förut har man förutfattade meningar om det. Oavsett om det är en ny relation, ett nytt jobb, en semester eller annat. Det kan vara att göra iordning trädgården som jag gillat att göra.

När man påbörjar nåt nytt så har man olika tankar om hur det kommer att gå och sedan finns det verkliga resultatet. Har du märkt att saker alltid tar längre tid än man trott? Ett projekt, t.ex. att komma i form, köpa ett nytt hus, det kan ta lång tid, men man måste förstå det eftersom oförutsedda saker dyker upp.

När jag gjorde iordning min trädgård tittade jag på den och tänkte, ”Det här blir lätt. Jag tar hit några maskiner, vi jämnar till allt, lägger dit jord och allting blir lätt och enkelt. Billigt eftersom jag ska göra det själv.” Där hade jag fel eftersom halvvägs genom projektet så upptäckte jag att det låg en stor trädstam delvis nedsänkt under marken. Det tog tid och pengar att bli av med den. Jag löste det men det tog tid och pengar. Senare grävde jag hål på en stor vattenledning och vattnet rann ut överallt. Så det var fler problem efter varandra. Mitt motto är ”Ihärdighet knäcker motstånd.” Jag gav inte upp och nu är det klart.

Samma sak gäller dig Bonnie. Vattenledningar och trädstammar dyker upp, saker på vägen mot att bli bättre. Du kanske t.ex. byter jobb eller flyttar, kanske får ekonomiska problem ett tag. Allt möjligt kan hända och många räknar inte med det på vägen mot att bli frisk. En del gör galna saker som att dyka eller hoppa bungyjump och det har jag skrivit om. Ytterligare ett sätt att undvika att förvärra och förbättra sina chanser till snabbare återhämtning är att inte börja med en ny hobby eller sport under behandling. Det är inte smart att hoppa bungyjump, hoppa fallskärm, dyka, springa långdistans eller delta i triathlon t.ex. Kroppen är under betydande stress när svampen rensas ut och immunförsvaret utmanas. Den extra stressen kan sänka motståndet ytterligare och öka risken att förvärra eller förlänga återhämtningstiden. Vänta tills du är helt frisk innan du gör ansträngande saker.

Det är inte ovanligt att nån säger till mig, ”Jag försöker komma i form för i vår ska jag springa en halvmara.” Då säger jag, ”Tror du det är smart när du har magproblem och låg energinivå för tillfället?” ”Ja, det är det för om jag kommer i form och deltar i triathlon så påskyndar jag mitt tillfrisknande.” Då svarar jag, ”Sluta vara en sån helgkrigare.” Detsamma gäller studier. Vad är poängen med att doktorera om du är sjuk? Lägg det åt sidan i ett år, det kommer inte att funka. Vad är poängen med ett nytt förhållande om du bara delvis är frisk eller är sjuk? Det är bättre att vänta tills hälsan förbättrats innan man kastar sig in i såna saker.

Samma sak gäller dina känslighetsnivåer Bonnie. En del är känsliga, en del har låg känslighet, en del måttlig och en del hög. Du måste ta reda på din känslighetsnivå och sen göra dietförändringar och ta kosttillskott enligt dina nivåer. Det är det smarta sättet att göra det på eftersom du annars kan förvärra saker ordentligt. Ta det långsamt och ta dig tid. Förstå din känslighetsgrad och att saker alltid tar längre tid än man tror.

Har du sett klistermärket på sidospeglar på bilar, ”Varning. Föremål kan verka större än de är.” Problem kan verka mindre än dom är i det här fallet. Faktum är att dom kan vara större. Förvänta dig det oväntade och var snäll mot dig själv. Ge dig själv gott om tid att tillfriskna, fyra till sex månader är genomsnittet för svampinfektioner. Ett sorts genomsnittligt Candida-fall. För dom allvarligt sjuka patienterna jag träffar kan det ta 1-2 år eller längre att tillfriskna. Ha det i åtanke.

Om det inte går bra har jag skrivit ett bra kapitel i slutet av min bok, ”Eventuell förvärring och hur man behandlar det.” Jag går igenom alla möjliga problem som kan uppstå och hur man hanterar det. Jag har gjort en del videor om det också. Huvudvärk, ilska, depression och gråtande, blodsockerproblem, utmattning och låg stämning. Felsökning. Om du fortfarande behöver hjälp och inte tillfrisknar. Det står där, du kommer att se det. Ok, om du har följt programmet troget men inte är nöjd med ditt tillfrisknande så är det nåt som stoppar dig. Vad tusan är det? Här är en checklista. Titta på din diet igen. Har du följt riktlinjerna från kapitel 1 i boken? Har du börjat må bättre och sen börjat med mat igen som du tog bort först? Som koffein, alkohol, söt processad mat. Eller kanske glidit tillbaka till gamla mat- eller levnadsvanor. Var ärlig mot dig själv.

Två. Har du testat dig noga för eventuella matallergier. Ibland måste man ta ett prov. Kanske har du börjat ät den maten igen och utmanar din kropp som du gjort tidigare.

Tre. Har du genomfört dom stora livsstilsförändringarna jag går igenom i kapitel 7 och pratat mycket om på YouTube?
Fyra. Har du binjureutmattning? Du kanske ska läsa Dr. Wilsons bok om det eller gå in på adrenalfatigue.org. Många patienter jag träffar har binjureutmattning och dom tillfrisknar inte helt eftersom dom har problem med sköldkörteln eller binjurarna som förhindrar det. Det är en stor anledning och det kan vara din.

Fem. Du kanske måste titta på din livsstil igen och överväga balansen av krav du ställer på din hjärna och kropp. Har du gjort självtestet för stress? Det finns ett stresstest i boken. Tar du tillräcklig med ledigt från hektiska krav på jobbet eller i familjelivet?

Sex. Se över ditt träningsprogram. Rör du på dig minst tre gånger i veckan eller sitter du fastlåst vid din dator?
Sju. Hur sover du? Har du sömnproblem, svårt att somna eller vaknar tidigt? Du får aldrig bra immunfunktion om du har ständiga sömnproblem. Läs avsnittet om sömnproblem. Jag har gjort några videor om sömnstörningar också.

Åtta. Har du slutat äta onödiga läkemedel? Kan du sluta med p-piller, antibiotika eller hormonbehandlingar? Du kanske använder steroider, t.ex. för mycket hydrokortison eller prednison. Det kan hämma immunfunktionen.

Nio. Hur är närmiljön? Har du rengjort det där mögliga taket eller badrummet? Använder du fortfarande kemikalier eller utsätts för ångor, gift eller kemikalier på jobbet eller hemma? Du kanske seriöst måste överväga att hitta ett nytt jobb om du är i närheten av såna kemikalier. Jag träffade en greenkeeper med svampinfektion och kronisk ljumsksvamp. Han slutade på sitt jobb och kom bort från kemikalierna där.

Äter du rätt sorts kosttillskott? Jag har skapat Canxida-serien av kosttillskott specifikt för att folk ska bli bättre snabbt. Kolla in Canxida.com. Det finns fina kosttillskott där som tog mig lång tid att utveckla.

Tänk genom dom punkterna Bonnie. Dom skrevs för nån precis som dig. Om du går genom checklistan så måste du försöka ta reda på varför du inte tillfrisknar. Ibland är det ett enda hinder som håller en tillbaka från att tillfriskna helt. Jag är säker på att du kan ta reda på det. Om inte så kan du boka en konsultation med mig och se hur det går. Ibland säger jag, ”Vänta nu. Det här är ett problem.” Och ibland säger folk till mig, ”Wow, jag trodde aldrig att det var ett problem.” Och andra gånger säger dom, ”Jag visste att det kunde vara ett problem. Jag anade att du skulle säga att jag inte kan dricka en burk cola light varje dag.”

Glöm inte att fylla i mitt frågeformulär på yeastinfection.org. Det är det bästa frågeformuläret på nätet för att avgöra vilken grad av Candida du har. Prenumerera gärna på min YouTube-kanal. Tack för att ni tittat idag.