Finns det ett samband mellan Candida och MS?

Välkommen. Eric Bakker, naturläkare från Nya Zeeland, författare av Candida Crusher och utformare av Canxida-serien med kosttillskott. En fråga jag får då och då är, ”Eric, finns det ett samband mellan MS och Candida?” Den frågan ställer Herr Machala Ratko från New York. Machala, din fråga är, ”Finns det samband mellan MS och Candida?” MS är en autoimmun sjukdom. Det intressanta är att jag har många MS-patienter här i Nya Zeeland. Det verkar som dom kallare delarna av världen, sydligare breddgrader och i norr i Skottland, vissa delar av Kanada, har många fall av MS. Orsaken till MS tvistar de lärde om.

Men vi vet att det är en autoimmun sjukdom där kroppen attackerar myelinskidan. Delar av nervsystemet, eller faktiskt det skyddande lagret runt nervsystemet spricker och attackeras av immunförsvaret. Det kan leda till kortslutning. Jag ser ofta att MS-patienter får brännande känsla i fötterna eller vad vi kallar för symptom på perifer neuropati. Dom kan få synstörningar eller yrsel. Många olika saker kan hända när det blir kortslutning i nervsystemet.

Det finns olika typer av MS, relapserande remitterande och stadigt fortskridande. Jag har skrivit många artiklar om MS under åren. Det är ett tillstånd jag känner väl till och jag följer några metoder från några olika människor. Dr. Roy Swank skrev en mycket bra bok om det och Dr. Joyce Jelinek skrev en riktigt bra bok om att övervinna MS. Den rekommenderar jag till alla MS-patienter. Ni kan läsa mina MS-artiklar på EricBakker.com, dom är mycket populära.

Finns det ett samband? Det finns två oberoende studier. En gjordes 2010 på ett universitetssjukhus i Madrid och den andra 2012 i Schweiz. Båda är separata studier och dom fann ett samband mellan MS och Candida. Faktum är att Candida kan kopplas till många olika autoimmuna sjukdomar. Psoriasis är en autoimmun sjukdom. Uppskattningsvis har upp till 90 procent av alla psoriasispatienter en svampinfektion.

Enligt min yrkeserfarenhet har dom flesta patienter med reumatoid artrit, ulcerös kolit, Hashimotos tyreoidit, Graves sjukdom – många autoimmuna tillstånd, en svampinfektion och bakterieöverväxt i tunntarmen. Kan det vara orsaken? Om det tvista de lärde. Men vi vet att när man rensar upp i matsmältningssystemet och utrotar Candida så förbättras många patienter anmärkningsvärt.

Enligt mig finns det ett samband mellan autoimmuna sjukdomar i allmänhet och Candida, men vi kan inte säga att Candida orsakar autoimmuna sjukdomar. Vi kan säga att det finns en association eller ett förhållande mellan dom. Det är information jag vill att du ska ha i åtanke Herr Ratko från New York. Det finns ett samband mellan dom. Om du har en autoimmun sjukdom så råder jag dig att ta några utförliga avföringsprover. Få ordning på din mage och se sen vad som händer med den autoimmuna sjukdomen. Det borde ge dig rätt bra resultat.

Jag hoppas det svarar på din fråga. Tack.