Finns det ett samband mellan Candida och artrit?

Idag har jag en fråga från Nabil Sani i Bahrain. Nabil frågar åt sin mamma, ”Finns det ett samband mellan Candida och artrit?” Nabil, jag ska svara på den frågan på ett indirekt sätt och förklara lite om artrit i allmänhet.

Det finns cirka 100 olika sorters artrit, så vi har inte bara med en sort att göra. Candida har kopplats till många former av artrit via olika mekanismer. Den vanliga typen av artrit folk hört talas om är reumatisk eller osteoartrit. Men det finns också gikt, reaktiv artrit, alla sorters artrit. Osteoartrit är det vi kallar utslitningsartrit, och det brukar inte kopplas till svampinfektion. Det är inte autoimmunt till naturen utan är mer som slitage i allmänhet. Men det finns förhållanden mellan Candida och osteoartrit som inte är lika starka som det autoimmuna förhållandet mellan Candida och reumatoid artrit. Det finns gott om forskning nu som visar samband mellan inflammatorisk artrit och autoimmuna tillstånd i allmänhet och en svampinfektion.

Det sker via olika mekanismer. Till exempel producerar Candida massor av olika enzymer och en heter fosfolipas A som har visat sig ha ett samband med orsakande av inflammationer i kroppen. Enzymerna som Candida producerar kan upp- & nerreglera olika delar av immunsystemet. Dom kan aktivera och inaktivera delar av immunitet.

Forskning i Japan har visat att det finns cellväggsfragment som mannos eller betaglukaner. Betaglukaner är ett intressant protein som upprör immunsystemet. Det gillar det inte, det är som att ha fest med hög musik och grannarna blir irriterade och ringer snuten. Dom har fått nog, och det är det betaglukanerna gör. Dom kan ropa till immunsystemet, ”Hallå, kom hit. Jag har fått nog av den här skiten.” Sen dyker immunförsvaret upp och attackerar betaglukanerna och vävnad runtomkring vilket ger svullnad, inflammation och värk. Och det är bara små cellväggsfragment från Candida.

Jag läste en intressant artikel där det stod att när Candida dör så är det som när man tappar ett champagneglas. Har ni någonsin tappat ett vinglas och fått skärvor i hela rummet. Man säger, ”Stå still. Vi ska hämta dammsugaren.” Dammsugaren är immunförsvaret, det måste plocka upp alla små glasbitar. Varenda liten skärva kan verkligen göra immunförsvaret förbannat. Dom kan skada det, så i sin tur utsöndrar immunsystemet olika kemikalier.

Immunförsvaret är även riktigt smart eftersom det ropar till andra vita blodkroppar överallt att utsöndra kemikalier som kallas cytokiner eller cellsignalerande kemikalier. Det är som att folk klättar upp i träden och slår på djungeltrumman för att larma trupperna eftersom det är trubbel. Sen kommer såklart vita blodkroppar till området och utsöndrar själva kemikalier som har konstiga namn som interleukin och annat. Kemikalierna orsakar smärta, rodnad, klåda, inflammation och alla möjliga problem. Inte bara det, Candida är ännu smartare. Dom kan faktiskt utsöndra en kemikalie som heter gliotoxin som faktiskt kan neutralisera delar av immunsystemet och skapa mer problem.

Candida är definitivt inblandat i många olika former av artrit och särskilt vid reumatoid artrit. Min professionella åsikt är att många människor med reumatoid artrit även har en svår svampinfektion. Jag ser samma sak vid ankyloserande spondylit, Hashimotos sjukdom och andra autoimmuna sjukdomar.

Jag läste en gammal läkarbok från 1930-talet och jag tror att jag har den här i biblioteket. Här är den, ”Treatment and General Practice Articles from the British Medical Journal.” Det finns ett avsnitt om reumatoid artrit. Det står, ”Leta i alla fall efter den dolda infektionen.” Titta på årtalet i boken, vad står det? 1936. En av specialisterna i boken säger, ”Leta i alla fall av reumatoid artrit efter den dolda infektionen.” Det är inte många läkare idag som letar efter infektioner när det gäller reumatoid artrit. Dom bara skriver ut mediciner. Dom här killarna arbetade i en tid när läkemedelsbranschen var liten och dom var tvungna att leta fel själva och fixa saker. Man använde faktiskt många örtmediciner på 1930-talet för att behandla människor.

Jag hoppas det indirekt svarar på din fråga. ”Finns det ett samband mellan Candida och artrit?” Det finns definitivt ett samband och det kan finnas flera. Oftare vid reumatoid än osteoartrit, det är värt att komma ihåg. Men osteartrit kan också vara kopplat till Candida, särskilt om patienter har ätit antiinflammatoriska eller NSAID, icke-steroida läkemedel, i många år som förstört matsmältningssystemet. Vilket gjort dom mer mottagliga för svampinfektioner. Det är sambandet.

Jag hoppas det svarar indirekt på din fråga. Glöm inte att kolla in mitt frågeformulär på yeastinfection.org och kolla in CandidaCrusher.com. Jag tror ni kommer tycka att det är en intressant bok. Glöm inte heller att kolla in min hemsida med mina produkter, www.canxida.com. Tack för att ni tittade.