Fall Janey vegan med Candida

Vi ska göra en till fallstudie och idag kanske den känns bekant för många där ute. Det handlar om en 27-årig kvinna från Amerika som jag inte namnger eftersom jag försöker vara konfidentiell. Hon är vegan och även om jag inte har nåt emot det så kommer den här fallstudien visa problemet med veganism när det gäller SIBO, svampinfektioner, heliobacterinfektioner och andra problem.

Vi kallar henne Janey, hon är 28 år och har två små barn. Hon har varit vegan i ett antal år och som många andra får hon sina proteiner från annat än kött, från nötter och frön och hon äter många mejeriprodukter.

I det här fallet har vi ett stort problem. Vi har en kvinna med allvarlig vaginal svampinfektion. Hon har även ett barn med svår astma, hösnuva och hudproblem. Janey åt kött för länge sen men när hon var 16-17 år slutade hon i stort sett med allt kött i dieten. Hon var rätt seriös med att vara rå vegan, till en början. Sen lämnade hon det bakom sig och började mer med lagad mat. Jag ska få bort den här kvinnan från veganism av anledningar som ni ska få se snart.

Hon hade haft en vaginal svampinfektion i ett antal år och det hade varit ett problem. Hon har även lidit av vaginal bakterieinfektion i många år. Hennes barn fick en allvarlig astmaattack när han var 8 månader och hon hade blev tvungen att ge honom olika läkemedel, vilket gjorde henne upprörd som mamma.

Hon har träffat många, många läkare och bytt mellan alla sorters dieter under åren. Det räcker med att säga att vara vegan inte funkar för den här kvinnan. Hon är mycket trött och anemisk. Även om hon försökt äta mycket mat med B12 och järn så blir det ingen fullträff. Hon får inte upp sina nivåer utan tillskott. Hon har även problem med anemi, som en del veganer kan uppleva. Hon har problem med ferritin, järn och depotproteiner, det finns inte tillräckligt.

Jag försöker inte övertyga veganer att bli köttätare alls, jag anser att det är ett personligt val. Men när hälsan påverkas av sociala problem, eller problem kring ätandet, så tycker jag att man ska tänka noga på varför man äter på ett visst sätt, och om det är bra för hälsan. Jag har haft veganska patienter med enastående hälsa men även många med dålig. Min personliga åsikt är att vi behöver äta kött, men bara i små mängder. Vi behöver inte äta stora biffar.

En patient jag träffade igår sa att hennes paleopraktiker sa åt henne att fokusera på massor av ister, massor av fett och massor av kött. Jag tror inte att den här ”massor av”-metoden är en giltig metod. Jag tror på måttlighet. Jag läste intressant forskning gjord på Cambridge University i England om hur människor åt för länge sen. Jag kan ha nämnt det tidigare, och att den paleodiet vi äter idag inte alls liknar den mat stenåldersmänniskor faktiskt åt.

Cambridge-studien upptäckte att människor inte åt mängder med kött alls. Dom åt riktigt, riktigt små mängder. Köttet dom åt var mycket magert, hade lågt fettinnehåll. Stenåldersmänniskans diet kompletterades med insekter, ägg och smådjur som var enkla att fånga. Det var inte enorma djur där man grillade stora köttbitar på spett och liknande.

Det är struntprat. Folk åt inte massor av kött eftersom stora djur var svåra och farliga att fånga. Det involverade samarbete mellan dussintals människor att spåra och döda en sån best. Det är inte en fråga om man åt kött, ja man åt kött men i mycket små mängder. Och det handlade om ödlor, grodor, småfåglar, ungfåglar och ägg. Cambridge-studien fann även att människan åt ett brett utbud av nötter, frön, bär, rötter och rotknölar, så människan har alltid varit allätare. Det var först när började med djurhållning som vi kunde börja äta mycket kött.

Köttätare idag äter för mycket kött. Jag bor i Nya Zeeland som har världens högsta förekomst av prostata- och tarmcancer. Jag kan lugnt säga att lamm och nötkött är alldeles för billigt här och folk äter för mycket kött. Idag åt jag snabbstekt mat till lunch med liten mängd nötkött. Det var 30-60 gram, om ens det, nötkött i en rätt som räcker till tre. Och massor av grönsaker från trädgården åkte med i stekpannan.

När det gäller veganism, i Janeys fall, så sa jag till henne att vi kunde titta på nåt som färsk fisk eller kanske några ägg i maten då och då. Bara för att prova. Jag tror verkligen att det skulle hjälpa hennes immunsystem och öka hennes tarmfunktion. Det skulle förbättra hälsan på många sätt genom att ge henne rätt aminosyror som hennes kropp vill ha. Man kan utan tvekan få aminosyror från en vegandiet men det är svårare att få rätt sorts essentiella aminosyror den vägen. Som jag sa är det svårt att få B12 och järn från ren vegandiet. Kvinnans immunsystem var förskräckligt. Hon är sjuk hela tiden och det ser jag ofta hos folk med låga ferritin och järnnivåer. Hennes barn behöver förbättra hälsan. När man väljer en diet som är rätt för en själv, varför skulle den vara det för ett barn på 18 månader? Man måste tänka på sånt.

En del av nyckelmaten jag fick Janey att sluta äta var nötter eftersom dom ofta är högst allergena och jag har sett många veganer som äter stör mängder nötter som mandel, paranötter, filbertnötter, hasselnötter och t.o.m. jordnötter som är en rätt kass baljväxt, ingen nöt. Kvinnan drack även rätt mycket komjölk, trots att hon är vegan, hela termen är rätt lös.

En del veganer jag pratar med dricker komjölk och anser inte att det är mat från djur, utan en biprodukt. Andra veganer bär inte ens läder, inga skor eller bälten. Det beror på hur strikt man vill leva efter termen ”vegan”. Många vegetarianer jag träffar äter kött. Dom äter kyckling och fisk men inte rött kött, det går inte ihop för mig. Enligt mig äter en vegetarian inte kött och en vegan äter inte djurprodukter. Strikta veganer äter inte ens honung av den anledningen.

I Janeys fall så fick jag henne att sluta med komjölk, nötter och några andra allergena födoämnen, särskilt bananer. Bananer anser jag vara rätt allergena och riktigt dåliga för folk med svampinfektioner. Dom kan ge massor med gas och uppblåsthet och stora matsmältningsbesvär. Människor med läckande tarm reagerar inte bra på bananer alls. Det är en nyckelföda att ta bort. Kokbananer, såna där gröna tillagade i kokosmjölk, verkar vara rätt ok.

Veganer tenderar att äta för mycket frukt också, dom gillar det eftersom det är en sockerkälla. Om du som tittar är vegan och äter stora mängder frukt, nötter och mejeriprodukter så ska du vara medveten om att det kan påverka din allergirespons. Du kan få symptom som en konsekvens. Om du har dåliga järn- och B12-värden och äter allergen mat kan du få många olika sorters hälsoproblem. Det finns många praktiker som springer i cirklar för att försöka fixa dig medan du egentligen gör dig själv en otjänst genom att hålla dig till din strikta diet.

Jag jobbar med antisvampmedel med kvinnan nu. Jag har gett henne Canxida Remove, det är en av dom första produkterna jag gett henne. Jag har tagit bort mejeriprodukter. Hon får äta små mängder ost, edamer och mozzarella. Jag har ordinerat kokosprodukter, tagit bort alla nötter men jag tillåter några frön, lite solros och pumpa. Sesamfrön är borttaget. Några av dom allergena nyckelfödoämnena jag titta på med Janey är komjölk, apelsiner, bananer, ananas och choklad som hon också åt för mycket av. Veganer verkar tro att kakao och liknande är bra och nyttiga godsaker, men det är dom inte eftersom kakao och choklad kan ha en stark allergen potential hos många.

Jag förväntar mig att hon kommer bli bättre med stormsteg och sen ska vi titta p att introducera bra fermenterad och kultiverad diet för att komplettera det som är osäkert idag. Jag ska hålla er uppdaterade om hur det går för Janey. Vi ska även sätta barnet på en specialdiet för att förbättra astman. Med hennes äldre barn ska vi titta på Buteyko-andning, som jag tror på och som gör att barnet andas ordentligt och balanserar koldioxid- och syrenivåerna för att få ett bra resultat. Det var lite grann om Janeys fall, en 28-årig vegan med allvarlig svampinfektion.

Det sista jag ska nämna är att jag fick henne att läsa kapitel 5 i min bok, Candida Crusher, för att förstå rätt lokal vaginal metod med hjälp av borsyra, tvåstegsbehandlingen i uppbyggnads- och utrotningsfasen. Det kommer att fungera riktigt bra för att få hennes kropp att fungera bra igen.