Eric, du är ingen läkare och bör inte träffa patienter

Hej, Eric Bakker, naturläkare från Nya Zeeland. Jag är författare till Candida Crusher och skapare av Canxida-serien med kosttillskott. Tack för att ni tittar. Jag har ett mejl här från en läkarstudent, jag älskar att få såna och det här är från Sarah Berry i Sydney Australien och hon går andra året på läkarlinjen.

Sarah skriver att jag inte bör träffa patienter eftersom jag inte är medicinskt kvalificerad eller lämpad att träffa människor i klinisk miljö. Hon skriver att bara läkare är riktiga doktorer och kvalificerade att träffa patienter. Naturläkare är inte det för dom har ingen klinisk eller medicinsk kunskap och ska inte utöva medicin. Tack så mycket för ditt mejl Sarah, jag uppskattar det verkligen.

Jag säger alltid till människor som du, ”Kom tillbaka och prata med mig när du varit läkare i 25-30 år. Kom på en kopp te så kan vi prata om hur du ser på ditt kliniska utövande och om du faktiskt fortfarande träffar patienter överhuvudtaget.”
Jag läste precis en intressant nätundersökning där omkring 40% av läkarna överväger att sluta praktisera medicin tidigt i karriären och dom anger missnöje som huvudanledningen. Dom tjänar inte tillräckligt, gillar inte praktiken, uppnår inte resultat och är irriterade på hela det medicinska systemet av många anledningar.

Det är ett sorgligt faktum att när jag tog högskoleexamen för nästan 30 år sen så var avhoppet för naturläkare extremt högt fem år efter examen. Faktum är att 95% av alla naturläkare inte arbetar i klinisk miljö efter 5 år eftersom dom inte får stöd, utbildning eller tjänar tillräckligt med pengar så dom går ner till deltid.

Jag har haft tur och fått riktigt bra stöd av min fru som hjälpt mig länge. Jag skulle inte kunna arbeta utan henne, hon sköter bokföringen och bokade i många år patienter. Utan ordentligt stöd och vidareutbildning och nya färdigheter kan man aldrig vara i framkant kliniskt. Återigen, jag har haft riktig tur och har haft ett tekniskt intresse i branschen vid sidan om mitt kliniska utövande, så jag har rest i Amerika, Australien och Nya Zeeland till konferenser för medicin, integrativ medicin och naturmedicin. Jag har nätverkat med många fantastiska människor som är några av mina bästa vänner över hela världen och är specialister på integrativ och naturmedicin. Dom har hjälpt mig med vidareutbildning och har jag i viss grad hjälpt dom.

Sarah, mitt bästa råd till dig är att när du har erfarenhet av 20-40000 så vill jag prata med dig. Studenter har ofta mycket att säga men det betyder inte mycket. Inget slår erfarenhet. Du kan säga vad du vill om min brist på färdigheter och kvalifikationer men jag har en kandidatexamen i hälsovetenskap med fokus på komplementärmedicin. Jag har även genomgått doktorandstudier i olika länder. Förutom det har jag en oerhört stor klinisk erfarenhet på 27 år nu. Det måste väl ändå räknas som nåt.

Under mina resor har jag träffat fantastiska läkare och en del av dom har inga medicinska kvalifikationer alls, men dom var otroliga kliniker på grund av deras interagerande med människor. Du kommer lära dig över tid Sarah att medicin inte bara handlar om piller och kirurgi. Min uppfattning är att en stor del av att bota människor eller underlätta läkeprocessen är förståelsen för människan, att arbeta med folk, att förstå hur dom blivit sjuka genom livsstil, yrke och relationer till andra. Det handlar inte om att ställa diagnoser och dela ut piller men det tror många studenter. Dom tror att vi hittar sjukdomen i människan, delar ut piller eller opererar och sen är patienten botad och blir bra igen.

Det är bara skitsnack, det händer inte, men många studenter tror det. En av mina bästa vänner tog examen samtidigt som mig inom naturmedicin och homeopati och blev senare läkare. Enligt mig har han nu blivit farmaceutiskt indoktrinerad till den grad att han tycker att naturmedicin är skit. När en patient kommer till honom med hosta eller snuva för patienten antibiotika.

Det är otroligt hur folk blir hjärntvättade till den här sjukdomsmodellen. Mitt råd till dig är att snälla bli inte hjärntvättad av farmakologiska intressen. Ha ett öppet sinne när det gäller att hela. Farmaceutisk medicin är inte fel, den har sin plats. Men enligt mig har dem ingen del i att bota människor från långsiktiga kroniska sjukdomar. Allt dom gör är att hämma symptom och det måste man lära sig över tid. Ibland är det nödvändigt men i många fall är det av ondo och patienten kommer aldrig uppnå optimal hälsa.

Erbjudandet om te eller kaffe är fortfarande öppet när du tagit examen och fått klinisk erfarenhet, kom förbi då så kan vi ha en vänlig diskussion. Jag behåller mejlet, jag har förmodligen 500 mejl som det här från specialister och läkare. Jag har några fantastiska från en kardiolog som kallar mig den ultimata kvacksalvaren, inget jag gör fungerar. Jag har fått från en gastroenterolog, från kardiologer och från många läkarstudenter. Jag sparar alla i några mappar utifall den personen vill komma förbi på den där koppen te.

Tack för att ni tittat.