Candida-symptom hos barn: Hur man känner igen en barnpatient

Det här är tredje delen i en serie om hur man känner igen en Candida-patient. Jag har tidigare gjort en om kvinnor, nyligen en om män och det här är den tredje. Hur man känner igen ett barn med svampinfektion. Jag ska läsa lite mer ur min bok.

”Ett barn med Candida kan feldiagnosticeras med hyperaktivitet eller inlärningssvårigheter av en praktiker som inte till fullo förstår innebörden av svampinfektioner hos barn. Dr. William Crook som skrev Yeast Syndrome var en barnläkare som upptäckte att många av hans unga patienter tillfrisknade betydligt så fort överväxten avlägsnats. Det är synd att många barnläkare idag inte har samma nivå av klinisk erfarenhet av tarmdysbios och barns hälsa som Dr. Crook hade.”

”Barn med Candida kan uppvisa många allergiska syndrom som kan påverka dem på olika nivåer. Dessa barn kan till och med uppvisa beteende- och inlärningssvårigheter som en individuell reaktion på mat, kemikalier eller konserveringsmedel som kan vara kopplat till Candida svampinfektion. Enligt min kliniska erfarenhet behöver vissa barn inte läkemedel som Ritalin trots allt. Särskilt om de först utvärderats och behandlats för allergier och noggrant kontrollerats efter Candida, svampinfektion och SIBO. Precis som Dr. Cook har jag under åren upptäckt att barn som har svårigheter med både beteende och inlärning samt svampinfektion uppvisar en betydlig minskning av symptom när Candida eliminerats, till deras föräldrars lättnad.

En viktig del av Candida-behandling hos barn är att få bort dem från sötsaker så mycket det går. Ett bra sätt att börja på är att eliminera all läsk, godis, sötsaker och onödig mat och dryck. Det kan vara utmanande och vara lättare med mindre barn jämfört med större. Tro mig, jag har fyra barn och vet hur svårt det kan vara, men det går. Särskilt om du erbjuder ditt barn frukt istället för processade sötsaker, glass, godis och läsk. Även om frukt innehåller socker så är det inte samma sorts socker som finns i godis eller glass. Ge dem utspädd juice för att trappa ner.”

Jag kommer ihåg ett fall för omkring ett år sen när en kvinna kom med sin femåriga son hit, han hade otroliga attitydproblem. Han drog ut mina böcker från hyllorna, hoppade på möblerna och var störande. Mamman berättade att hon gav honom 1,5 kg ost i veckan. Hon gav honom stora skivor varje gång han skrek. Jag berättade för henne om kopplingen till mögel, eventuella allergier och beteende och hon sa ungefär, ”Hur kan det orsaka problem?” Det otroliga är att när hon kom tillbaka med barnet sex veckor senare så satt han i stolen med händerna i knät och rörde sig inte. Hon sa, ” Det är otroligt hur han förändrats.”

Och det var bara osten. Mat är verkligen i vissa fall kopplat till beteendeproblem, var uppmärksam på det. Hur känner man igen ett barn med eventuell svampinfektion? Jag ska läsa lite ur boken. Fallens historia avslöjar ofta om man har att göra med ett barn som har Candida eller inte. Jag har regelbundet naturläkarstudenter som sitter med för observation på min klinik och jag vill att dom ska uppmärksamma hur viktigt det är med fallets bakgrund när det gäller barn. En bra genomgång av ett fall löser halva fallet. Vad som hänt tidigare är bland det viktigaste man kan fråga en mamma. Det är förvånande hur ofta man kan se att barnet fått antibiotika i det förflutna som kan kopplas till hälsoproblemen och hur det påverkat tarmarna, huden, immunförsvaret, beteendet eller annat. Många barn jag träffat som fått antibiotika upprepade gånger kan man se hur hälsan försämrats för varje gång.

Titta efter barnet som har starkt sockerbegär. Noggrant utfrågande avslöjar viktig information. Även om inte alla barn med sockerbegär har Candida så har oftast barn med Candida ett starkt sockerbegär. Titta inte bara efter begär eller sug efter godis och sötsaker, titta efter sug efter apelsinjuice, läsk eller kolsyrade drycker, torkad frukt, dadlar, fikon, tuggummi, kakor och annan föda med hög sockerhalt. Ofta kan man se en koppling mellan begäret och beteendet. Om barnet inte får det här blir det gråt och skrik och andra problem kopplat till att inte ge eller lyda barnets önskan. Titta efter barnet som äter många frukter varje dag.

Om det finns en historia med återkommande antibiotikakurer innan matsmältningsproblemen började kan jag nästan garantera nån form av svampproblem eller bakterieproblem. Barn med återkommande maskinfektioner eller symptom på mask. Klåda i anus t.ex., har barnet klåda i stjärten eller klagar ofta på magont? Det kan vara underliggande sockerbegär igen. Misstänk svampinfektion hos barn med återkommande maskproblem.

Barn som lever med en förälder. Lyssna på den här. Och sedan bor nästa helg med den andra föräldern. Det är vanligt med separerade föräldrar. Fråga alltid, ”Bor Johnny med den ena eller båda föräldrarna?” Det är förvånande hur ofta jag hört, ”Åh, han bor med sin pappa halva tiden.” I dom fallen kan man upptäcka att barnet skäms bort av den ena föräldern med godis och det barnet vill ha medan den andra kan vara ultrastrikt. Det kan vara ett problem.

Barnet kan vara hemskt hos mamma t.ex. där det inte får godis och jättetrevlig hos pappa där det får godis. Håll utkik efter mor och farföräldrar, ibland tror dom att dom har rätt att ge barnet godsaker och glass. Jag har upptäckt att om barnet bor med en förälder, byter varannan helg eller bor med mor och farföräldrar så kan det finnas beteendeförändringar eller förvärrande av symptom. I det fallet ska man noga utvärdera dieten. Ställ frågorna.

Smärta i magen som inte fastställts av tarmexpert. Tänk på dysbios, inklusive parasiter och/eller svampinfektion. När man fastställt att det inte handlar om blockering eller förstoppning, behandla mot svampinfektion. Ibland kan magröntgen eller ultraljud behövas för att se om det finns blockering i magen.

Barn som lever i kall, fuktig eller möglig miljö och alltid är sjuka. Barnet behöver flyttas till en bättre miljö innan arbete mot Candida påbörjas. I Nya Zeeland lever många barn i dragiga, kalla och läckande hem. Jag hade konsultation med en kvinna i Danmark igår vars hus var rätt mögligt. Efter jag lagt upp en video om mögel insåg hon att det var hennes problem. Hon tittade noga i sovrummet och såg mögel högt upp. Hon insåg att hon alltid blev sämre i början av vintern och på våren och sommaren lättade det. Hon lade ihop ett och ett och räknade ut att möglet orsakade problemet.

Barn som äter farmakologiska läkemedel en längre tid. Tar barnet astmamediciner som Ventolin, salbutamol eller inhalator med steroider? Kanske återkommande förskrivning av smärtstillande, antidepressivt eller annat läkemedel. Ofta ser man barn med läkemedelsinducerade sjukdomar och svampinfektion. Många barnläkemedel kan ha högt sockerinnehåll. Det är förvånansvärt många hostmediciner som innehåller socker.

Barn med nuvarande blås- eller urinvägsinfektion. Uppenbarligen vill man utesluta diabetes och andra blodsockerproblem. Underliggande urinvägsproblem kan uteslutas av en urolog. Om det finns återkommande urinvägsinfektioner eller blåsproblem kan man vilja behandla mot svampinfektion. Återkommande infektioner av bakterier eller svamp i tarmarna. Kontrollera det noga.

Barn med återkommande infektioner i öron, näsa, hals, andningsvägar eller bihålor. Återigen, misstänkt antibiotikaanvändning och i vissa fall har barnet aldrig blivit friskt sen dess. Barn med misstänkt celiaki. Kontrollera infektion av bakterier, svamp eller parasiter innan glutenallergi eller intolerans övervägs. Det är troligare att barnet har problem med svamp än gluten. Har barnet begär efter söt mat eller dryck? Finns det en historia av antibiotikaanvändning? Har barnet rest eller varit på semester innan celiakidiagnos? Har barnet fått parasiter nånstans? Än viktigare, är celiakidiagnosen baserad på en biopsi eller genom ett blodprov? Blodprov är inte alltid en exakt indikator på celiaki.

Sist men inte minst. Barn med hemsk attityd. Jag har ofta sett barn på min klinik med beteendeproblem och ibland allvarliga. Utan tvekan som många andra naturläkare påstår jag inte att alla barn med beteendeproblem har en Candida-infektion men förvånansvärt många har det. Hur skiljer man mellan ett barn med en svampinfektion och ett som inte verkar passa in i familjedynamiken och ett barn med autism?

Jag tittar på barnets diet och hur starkt barnets begär är för viss mat som utgångspunkt. Många barn med svampinfektion har lika starka begär efter viss mat som deras attitydproblem är och dom styr hushållet och kräver saker. Det gäller barnen med matallergier också. Många har sockerallergi. Dr. Crook upptäckte för länge sen att sockerbegäret är det starkaste begäret.

Ofta kan det starkaste begäret diktera den starkaste allergin. Och den starkaste allergin kan diktera det starkaste beteendeproblemet. Så om matfrågan reds ut kan mycket väl beteendeproblemet redas ut och barnet kan bli lättare att hantera.

Glöm inte att prenumerera på min kanal om du kan. Jag uppskattar ert stöd. Kolla in yeastinfection.org och du vill se den bästa källan på internet för information om Candida-infektioner. Kolla även in Canxida.com för några av dom bästa produkterna på nätet. Tack igen för att nu tittar, jag uppskattar det.