Candida, gallblåsan och fettlever

Jag har fått mejl från Donna i Connecticut. Jag tror det ligger i Amerika, på östkusten. Donna skriver, ”Jag har precis gjort ultraljud på gallblåsan och levern och fått veta att det är nåt fel på gallblåsan. Eric, jag har fettlever. Kan du hjälpa mig? Kan Candida orsaka det? Finns det nåt naturligt jag kan göra istället för att operera mig?”

Det är en intressant fråga, vi tittar på det. Vi skulle kunna göra 10 videor om det här mejlet. Det Donna säger är att det är nåt fel på gallblåsan och levern. Fettlever är mycket vanligt, många har det. I Amerika, Australien, Nya Zeeland och i västvärlden skulle jag säga att över hälften av befolkningen har nån grad av fettlever. Det behöver inte komma från att dricka mycket alkohol. Man kan få det från kolhydrater, bröd och socker. Massor av mat kan orsaka det. För mycket Omega-6 jämfört med Omega-3, härsket fett, mättat fett i maten, dålig magfunktion och bukspottskörtel är vanligt vid ännu snabbare utveckling av fettlever. Kan man inte bryta ner fett så blir det svårare för levern att hantera det.

Gallblåsan lagrar omkring 6 dl galla under dagen. Levern producerar galla och lagrar det i gallblåsan. Gallans funktion är att ta bort skräp, förbrukade blodceller och allt möjligt, hormonella rester. All sorts skräp som kroppen inte vill ha leds in i gallcanaliculi och restprodukter tas bort. Gallan arbetar med att bryta ner och emulgera fetter i kroppen. Det är ett mycket viktigt organ.

Jag rekommenderar inte att man tar bort gallblåsan alls, i dom flesta fall behövs det inte. Kolecystektomi utförs i tiotusentals fall i Amerika årligen och gallblåsoperationer är allt för vanliga. I många fall utförs det i onödan utan nåt egentligt behov av att ta bort gallblåsan.

Ofta när patienter klagar på matsmältningssmärtor börjar läkare tänka på problem med blindtarmen eller gallblåsan. Det är mycket lägliga områden för kirurger att gå in och plocka ur organ med hjälp av laparoskopi. I dom flesta fall löser man inte problemet enligt min åsikt.

Jag har träffat tusentals kvinnor genom åren som fått gallblåsan borttagen och som sagt att problemen är kvar. Det hjälpte inte, dom blev dessutom fetare. Dom fick många andra problem. Man måste enligt min åsikt ha god gallproduktion och förvaring för att kunna utnyttja fettlösliga vitaminer mer effektivt.

Vad kan man göra mot fettlever? Till att börja med äta mat som är snällt mot levern, det är besk mat. Ni kanske hört talas om svenskdroppar. Beska är viktigt eftersom det ökar produktionen av syror och enzymer i kroppen och hjälper till att stimulera gallflödet. Gallblåsan gillar inte söt mat utan besk mat. Söt mat kan leda till ökade triglyceridnivåer och dysfunktion i gallblåsan och fettlever.

Gör ett leverfunktionstest hos läkaren, ett LFT, och titta efter alkaliskt fosfatas, ALT, AST och GGT. Det är olika leverenzymer som ger en uppfattning om levern är fet eller inte. Intervallerna varierar vanligtvis men man kan titta på mellan 0 till 40 beroende på vart man bor och referensintervallet. Jag tror alkaliskt fosfatas är upp till 200. Om man är i den högre änden av intervallet eller över kan det innebära fettlever. Fettlever är mycket vanligt, det är förvånansvärt. Ett bra sätt att utvärdera sin lever Donna är att känna om den smärtar eller är förstorad, jag ska stå upp och visa.

Levern sitter på höger sida, här har jag min bröstkorg. Forma ett knivblad med fyra fingrar, andas in, andas ut och tryck sen hårt upp under hela kanten här. Överdelen på levern sitter här och går genom hit. Genom att trycka under här kan du känna om det gör ont eller ömmar, det kan betyda att du har en viss leverförstoring. Jag ser ofta när jag känner på patienter att det gör ont där. Titta på avföringen, mycket problem med förstoppning eller diarré kan också vara förstadier till fettlever. Blodprov är viktig att ta, men om du tvekar ska du be läkaren undersöka leverregionen.

Det finns en koppling mellan Candida och levern. Patienter med svåra Candida-problem får ofta mycket magproblem och tilltäppt lever. Levern innehåller många celler som filtrerar blodet och rengör det. Dom kallas kuppferceller. Levern blir ofta hårt ansträngd när en person blir toxisk i dieten och livsstilen. Candida-metaboliter eller biprodukterna av Candida när den dör och bakterier, döda celler, pollen och virus och annat täpper igen blodflödet så att levern måste filtrera bort det. Människor med toxiska tarmar, mycket uppblåsthet och gas är mer benägna att ha fettlever jämfört med dom som lever sunt. Vi dricker inte alkohol och äter inte massor av söt mat.

Tillbaka till maten. Besk mat är vad levern gillar. När jag tänker på besk mat tänker jag på citron, oliver, olivblad, olivolja, rätt bra.

Kronärtskocka är bra. Morötter är bra. Allt som smakar beskt i munnen. Kinesiska grönsaker. Endiv. Ruccola. Sallad. Sånt ska man fokusera på vid leverrensning. Man ska undvika skräpmat, alkohol, läsk och sånt. Dom bidrar till att täppa till levern och slutligen fettlever.

Milt illamående, illamående, dålig smak i munnen, huvudvärk på morgonen, trötthet, känslomässighet, ilska, allt är tecken på att man kan ha fettlever. Man måste inte ta bort gallblåsan. Jag ska göra några videor om ursköljning av levern och särskilt gallblåsan eftersom det är organ i kroppen som kan rensas effektivt. Man måste vara försiktig när man gör en sköljning av gallblåsan, men jag kan visa specifika sätt att göra det på med riktigt bra resultat för att förhindra borttagning av gallblåsan.

Fokusera på besk mat, skippa sockret och halvfabrikat. Jag delade precis en post på Facebook där man upptäckt att halvfabrikat definitivt är kopplat till autoimmuna sjukdomar. Mat som packas och behandlas i lådor och sånt skräp från mataffären. Färsk mat håller alltid tarmarna och levern rena, det vill jag att du ska fokusera på.

Jag har skrivit utförlig om det i Candida Crusher i avsnittet som heter MEVY Diet. Jag har skrivit hundratals sidor om diet och näring. Du kan läsa om det på yeastinfection.org eller köpa min bok och läsa upp till 700 sidor om hur man håller hälsan på topp och blir av med Candida och undviker att få det igen.

Jag hoppas det ger dig lite insikt i fettlever och gallblåsan Donna.