Candida fallstudie: Val med kronisk astma

”Val kom till mig och klagade på svår utmattning, brännande kliande öron, svidande och rinnande ögon, halsont och matsmältningsproblem. Förutom kronisk och försvagande utmattning hade Val barnastma och fick steroider ihållande i nästan 50 år. Hon hade spenderat åtskilliga timmar genom åren på olika sjukhus och haft två epileptiska anfall. Efter att ha träffat över 30 läkare beslöt hon sig för att sluta äta steroider efter nästan 50 år av oavbruten läkemedelsanvändning.”

”Ventolin eller salbutamol användes i över 25 år och andra läkemedel som antibiotika skrevs rutinmässigt ut då och då. De senaste 30 åren har hennes bihålor, näsa, ögon och öron blivit sämre dag för dag, men läkarna fortsatte att rekommendera steroider. Det är tidigt för Val, men det börjar redan se mörkt ut.”

”Jag rekommenderade att alla läkemedel skulle spolas ned i toaletten från och med nu och att vi skulle sätta Val på ett behandlingsprogram för binjureutmattning. Resultaten har varit fantastiska, och det visar att hur gammal patienten än är och försvagad denne än blivit av kronisk läkemedelsanvändning så har kroppen fortfarande förmågan att återställa vitala funktioner. Efter sex månaders binjurebehandling hade vi en förbluffande förbättring på 40%. Men som jag misstänkte kommer Val behöva binjurestöd i upp till 2-3 år eller mer innan hon återhämtar sig helt.”

Om man tittar på fallet noga, jag kommer ihåg Val tydligt. Hon är en anmärkningsvärd kvinna, riktigt trevlig, och jag träffade henne många gånger. Den stackars kvinnan hade svår svampinfektion i halsen, vaginalt och i matsmältningssystemet. Hon hade hudklåda och var ett vrak. Totalt förstörd av läkemedel.

Du kanske också tagit mediciner i många år, särskilt steroider. Steroider är utformade för att hämma immunförsvaret, vare sig det är topiskt, hydrokortison mot dermatit, eksem eller psoriasis. Eller om det är för inhalation, som astmainhalator, eller i tablettform som prednison mot autoimmuna sjukdomar som lupus eller reumatoid artrit eller någon av dom hundratals andra autoimmuna sjukdomar man kan ha. Dom läkemedlen är skräp! Dom förstör din kropp. Om du tar dom länge nog förstör dom ditt system helt och hållet. Kortsiktigt kan dom vara bra, men inte långsiktigt. Det är inte värt det.

När man hämmar immunförsvaret länge nog blir man en enkel måltavla för alla möjliga infektioner. När Val kom till mig tog hon bokstavligen 5-6 olika antibiotika efter ett roterande schema. När kroppen blev resistent mot en bytte hon till en annan. Det är galet, det är som att gå från Mastercard till Visa, alla jäkla kort, tills man maxat ut allt och börjar gå över. Stackars patienter, jag tycker synd om folk som faller offer för korkade läkemedelsbehandlingar. Långsiktigt är det som rysk roulette, du kommer att dö. Det är bara en fråga om hur många kulor du har i magasinet.

I Vals fall var mitt första mål att stärka hennes immunförsvar så gott det gick, att behandla binjurarna var smart. I ett tidigt skede förstod jag inte kopplingen mellan Candida och binjurarna, det gör jag nu. Många patienter med kronisk, resistent, svårbehandlad Candida har svår binjureutmattning. Först när vi ändrar livsstil, stärker binjurefunktionen och immunförsvaret kan vi bekämpa kronisk infektion. Inga dieter funkar om immunsystemet är svagt. Kom ihåg det, dieterna är värdelösa. Immunförsvaret måste stärkas, det är en viktig poäng från Vals fallstudie.

Lungläkaren var helt förbluffad när han tittade på Vals flödesvolymer, dom hade förbättrats 4-5 gånger efter sex månaders binjurebehandling. När jag frågade om han trodde att det var en giltig behandling så sa han absolut. När jag frågade om det kunde ha skett på sjukhuset så sa han att det var omöjligt, där använder man bara läkemedel. Hur galet är det?

Jag hoppas ni lärt er nåt från den här fallstudien om ni tar steroider.