Candida fallstudie: Kirsty 19 år – utmattning, hjärndimma och svampinfektion

Jag ska göra en serie fallstudier dom kommande veckorna som kan vara användbara för er. I min bok, Candida Crusher, finns det cirka 25 fallstudier tagna från dom tusentals människor jag träffat. Jag ska gå genom många av dom. Jag läser lite ur min bok och vidareutvecklar sen fallen och förklarar lite mer. Jag tror ni kommer tycka att det är intressant.

Vår första fallstudie handlar om 19-åriga Kirsty, från kapitel 2 i boken. Kirsty är en ung student som kom till mig för två år sedan med kronisk utmattning. Hon var helt utmattad och kunde inte koncentrera sig på universitetet. Hon somnade på föreläsningar och blev orolig för sin brist på koncentration. Hon klagade mest på dimmigt tänkande, ångest och depression, tillfälliga vaginala svampinfektioner, magsmärtor i perioder, illamående och små vita prickar på kroppen.

Hennes mamma hade varit min patient en tid och hänvisade Kirsty till mig. Jag ringde upp henne när jag frågade om dotterns diet och livsstil. Ibland får jag riktigt bra information från patienternas närstående när det gäller deras beteende eller begär, deras diet och ibland skäms folk lite över att lämna ut den informationen.

Jag jobbar i en liten by här i Nya Zeeland. Många känner många här och av den anledningen får jag ofta insiderinformation om människor. Det är förvånande hur ofta jag går och handlar och nån säger, ”Åh, jag måste skicka min dotter till dig” eller ”Jag måste skicka min man”. ”Och förresten, han dricker för mycket”, såna saker, så man får information.

Kirstys mamma sa att hon ofta dricker en hel del alkohol på helgerna, massor av vin och röker en del. Självklart sa Kirsty när jag träffade henne att hon inte dricker mycket alls. Men enligt hennes mamma dricker hon en flaska vin per kväll på helgerna och äter typisk studentmat som snabbnudlar och mycket hämtmat.

Jag har skrivit här att Kirsty visade mig sina armar och att jag omedelbart identifierade en hudsvamp jag ofta sett på armar, ben och bålen hos kroniska Candida-patienter i många år. Jag insåg att det här var ytterligare en som hade kronisk Candida och hennes läkare hade tagit alla prover utan att hitta nåt. Hudprovet skickades till labbet och kom tillbaka utan resultat. Jag har sett liknande utslag förut och läkare säger snabbt, ”Åh, det är eksem, psoriasis, dermatit.” Det är bla, bla, bla. Ibland skickas dom till en hudläkare som hittar en diagnos och ordinerar en kräm. Jag kallar hudläkare för krämspecialister eftersom dom delar ut krämer hela dagarna. Vi träffades några gånger, två-tre gånger och några konsultationer på Skype.

Grejen med unga tjejer i den här åldern är att dom vanligtvis flyttat hemifrån. Dom har börjat på högskolan och saknar sina föräldrar. Ibland har dom inte druckit alkohol tidigare och börjar dricka för mycket. Min dotter brukade dricka ett glas vin hemma ibland när hon var 17-18 så hon blev van vid alkohol och började inte dricka omåttligt.

Ofta när dom delar lägenhet eller flyttar själv till en lägenhet, med en kompis eller en pojkvän, så äter dom dåligt. Dom äter snabbnudlar, pizza och sköter inte om sig själva ordentligt. Dom utsätts för stress, studiestress, pengastress, känslomässig stress, dom äter p-piller och så vidare. Dom är öppna mål för en svampinfektion, många får matsmältningsproblem. Det är lätt att äta på fel tider och få halsbränna eller uppblåsthet eller förstoppning. Många av dom här tjejerna får urinvägsinfektion. Det är några av kärnproblemen jag brukar titta på hos patienter.

Det viktigaste i Kirstys fall var att ändra dieten. Livsstilen behövde ändras och jag spenderade tid med att prata med henne om det. Om att äta kvalitetsproteiner, sluta med söt mat, sluta med spriten och självklart var resultatet fantastiskt som det blir när patienter följer råden. Patienter säger till mig, ”Jag letar efter en bra läkare”. Och jag säger, ”Det var lustigt för jag letar efter en bra patient.” När vi träffar bra patienter som följer råden är resultatet oftast tillfredsställande.

Det var lite om Kirsty i fall nummer ett och hennes hudinfektion. Hennes hy är perfekt nu, vi har inte haft några mer problem med henne.