Candida-fall: HJÄLP min avföring har konstig färg!

Tack till alla mina fans där ute och alla mejl jag får. Jag har fått många fina kommentarer på YouTube och Facebook. På yeastinfection.org får jag också trevlig feedback. Jag är nu även medlem i olika stängda grupper på Facebook. Nyligen har jag gått med i den svenska gruppen, Candida Cleanse Sweden, och jag tror det är 2500 medlemmar på den sidan. Jag är glad över att vara en del av olika Facebook-forum. Låt mig veta om du är involverad i någon Facebook-grupp.

Jag har fått en fråga via mejl av Linda Dearsly i Connecticut, USA. Hon frågar mig om olika färger på avföringen. Vad betyder dom? Hon är lite orolig för hennes avföring är ibland tunn i färgen och vill veta vad tusan det betyder. Jag tänkte kalla videon för 50 nyanser av bajs. Men jag tänkte att det är lika bra att låta bli eftersom det kan förolämpa en del. Istället för 50 nyanser av bajs får den heta Vad är det för fel på min avföring? Den har konstig färg. Vi ska prata lite om olika färger på avföringen. Normalt sett ska den vara brun. Om du har brun avföring och bajsar 30-45 cm per dag, cigarrformat med lite lukt och har lätt för att gå på toaletten så har du bra tarmfunktion. Du har du i allmänhet goda bakterier och äter hyggligt med fibrer. Du har en bra balans i det autonoma nervsystemet och är förmodligen inte alltför stressad. Stress har en betydande effekt på formen på avföringen. Jag ska förmodligen ta upp det i en annan video.

Vid t.ex. IBS vet vi att omkring 50% är stressrelaterat. Personer med IBS kan ibland ha diarré, förstoppning. Personer med normala tarmrörelser går vanligtvis på toaletten på morgonen och eftermiddagen. Jag anser att två toalettbesök per dag är ganska bra.

En god vän som arbetade i Afrika i många år och sen åkte till Storbritannien för att arbeta upptäckte massiva förändringar i tarmfunktion. Ursprungsbefolkning som bor i utvecklingsländer äter fem-tio gånger mer fibrer än människor som bor i västländer. Följaktligen har dom mer, renare, mindre och mer frekvent avföring och dom behöver inte torka sig. För dom har ren, torr avföring.

I västvärlden är vi en av få varelser som faktiskt använder toalettpapper. Förmodligen den enda. Man ser inte att hundar eller katter torkar sig i baken med toalettpapper och man ser verkligen inte att fåglar eller andra djur gör det. Människan har en lustig önskan att varje gång hon går till affären stoppa toalettpapper i kundvagnen och använda det. Jag hoppas det inte är för pinsamt för er. En del av mitt jobb med patienter är att prata mycket om bajs och kiss och dofter och sånt, så jag tycker inte att det är konstigt. Jag ber om ursäkt om du blir förolämpad av det men det är en del av normal mänsklig hälsa att ha en bra tarmrörelse. Och jag kan säga att det inte finns något mer tillfredsställande än att ha bra avföring som gör att du känner dig tömd. Det är verkligen ett tecken på god hälsa att ha bra tarmfunktion.

Den bruna färgen jag nämnde innan jag kom ifrån ämnet är det som händer. Röda blodceller dör och utgör en del av avföringspigmentet som produceras av levern och lagras i gallblåsan. Galla utsöndras i tunntarmen under matsmältningsprocessen. En ökning eller minskning av gallan kan ändra färgen på avföringen. För mycket galla kan göra den fet, gulaktig, ibland grönaktig. För lite galla kan göra den blek eller vit i färgen. Det kan tyda på leversjukdom eller vara tecken på gallobstruktion. Det är en obstruktion av gallgången eller gallan i den. Det kan man se ibland vid problem med gallblåsan, med gallsten.

Vi börjar med färgen grön, grönt bajs eller avföring. Det kan betyda att du har ätit t.ex. en grön smoothie med hög klorofyllhalt. Du har druckit något, ätit spenat. Jag äter mycket spenat och det är inte ovanligt med grön avföring. Bli inte orolig, du är inte Kermit. Tänk efter vad du ätit före toalettbesöket eller två måltider före eftersom det kan vara en indikation. Det är inte ovanligt att småbarn som får tänder har grön avföring. Jag upptäckte när jag arbetade som homeopat att barn som behövde homeopatisk kamomill ibland hade den där spenataktiga, upphackade avföringen. Barn som får tänder har svårt att äta och blir petiga och kräsna vilket kan avgöra färgen på avföringen och ibland kan den bli grön.

Vanligtvis innebär grönt spenat eller bladiga grönsaker, det är så kroppen behandlar maten, det är inget stort problem. Mat kan passera genom tjocktarmen för snabbt, det kan vara på grund av diarré. Gallpigmentet kanske inte bryts ner ordentligt, särskilt om du äter mycket grön mat. Du kanske inte producerar tillräckligt med galla för att det inte ska bli grön färg, tänk inte för mycket på det.

Blek färg, vit eller lerfärgad avföring. Vi pratade om det nyss brist på gallpigment. Det kräver undersökning. Om du konsekvent har vit avföring eller riktigt blek eller kritaktig, som man kan se hos hundar ibland. Om man ger en hund mycket fet mat eller för mycket kött så kan den få kritaktig vit avföring. Jag har sett det hos hundar ibland. Min fru gillar sin hund, vi har haft hundar några år. Självklart kommer det som du matar hunden med ut på andra sidan. En stor grej med avföring är observation. Det du äter bajsar du ut, var bara en god observatör. Många människor tittar inte i toaletten efter dom bajsat, det är viktigt att göra det emellanåt.

Ett annat tips jag nämnt i en annan video är att spola toaletten och bajsa. Om du ser några oljiga spår eller blåaktig, gulaktig, oljig färg i vattnet runt avföringen så innebär det vanligtvis att du har gallproblem. Du har kanske ätit för mycket fett eller mer fett än din kropp kan bryta ner. Återigen så kan du behöva en leverrensning eller ursköljning av gallblåsan. Många kvinnor säger när jag frågar dom, ”Ja Eric. Det flyter mycket olja där nere.” Och det kan sammanfalla med rapning, uppstötningar, mycket fisande och gas, uppblåsthet och allt sånt. Om du har det med oljiga spår behöver du skölja ur gallblåsan. Gulaktig, fet, illaluktande avföring och ibland riktigt illaluktande. För mycket fett i avföringen.

Malabsorption. Dom som har celiaki har ofta fet, illaluktande avföring, särskilt om dom ätit gluten. Det kan dom se på avföringen. Protein i bröd kan göra det.

Svart avföring. Om den är svart? Du är inte Darth Vader, du kommer inte från yttre rymden. Svart avföring kan för en del innebära att dom ätit för mycket lakrits. Lakrits kan ge svart avföring. Vissa läkemedel, Pepto-Bismol t.ex. kan ge det.

Vismut är ett tillskott som vissa äter för att utrota heliobakter och det kan ge svart avföring. Det kan även innebära blodförlust. Du kan pumpa ut blod högre upp i matsmältningssystemet som blandas med matsmältningsenzymer som ger svart eller mörk avföring. När du bajsar så är det svart. Om du har röd avföring, särskilt runt utkanten på den är det mer sannolikt att du har hemorrojder.

Röd avföring. Var försiktig. Om du ser röda partiklar i avföringen kan det vara en tomatbit, det är inte ovanligt. Ibland mejlar folk, ”Jag har levermask. Det är konstiga saker som kryper i min avföring.” När jag säger åt dom att titta noga så kan det vara osmält ris, majskorn eller tomatbitar. Var försiktig så att du inte tror att du har elaka kryp i matsmältningssystemet. Du kanske inte har tuggat maten ordentligt. Man ska tugga ordentligt. Det hjälper till att bryta ner maten ordentligt och blanda den med enzymer så att den smälter och absorberas ordentligt och du kan bajsa ut det som blir kvar. Tugga ger bra avföring, om ni förstår vad jag menar.

Ljusrött. Blödning i nedre tarmen, tjocktarmen särskilt i rektum, ofta från hemorrojder. Röd färg i mat kan göra det, rödbetor är en klassiker. Om jag äter rödbetor kissar jag röd färg. Det röda i rödbetor kan komma ut i urinen eller avföringen. Bli inte orolig, du blöder inte till döds inombords. Det kan hända en eller två dagar efter man ätit rödbetor. Drinkmixar kan skapa samma problem.

Jag tror jag gått igenom allt. Röd avföring. Tranbär kan ibland ge röd avföring hos vissa. Jag tror det ger lite information till personen som ställde den frågan till mig. Jag hoppas det ger ett tillfredsställande svar om färgen på avföringen. Ett av mina favorituttryck är, ”Liten avföring, stora sjukhus. Stor avföring, små sjukhus.” Jag avslutar med det. Tack för att ni tittar.