Candida-diet: Varför det är den dålig idé att äta rå kål!

En fråga jag får hela tiden från patienter och som jag precis sett på YouTube är, ”Eric, varför rekommenderar du inte rå kål? Vad är problemet med kål? Varför kan jag inte ha kål i mina smoothies? Vad är problemet med det?”

Tänk på kål och tänk familjen korsblommiga grönsaker i allmänhet, broccoli, brysselkål, blomkål, kinesiska grönsaker, kål och kålrabbi. Det finns många andra grönsaker som tillhör den familjen korsblommiga grönsaker. Jag odlar massor av broccoli och älskar att äta färsk broccoli. Vi odlar stor blomkål, brysselkål och massor av kål. I vår trädgård odlar vi kruskål och grönkål. Eftersom jag kommer från Holland så äter jag mycket kål. När jag växte upp brukade min mamma ofta servera potatismos med kött, sås och massor av kål. Det är en typisk vinterrätt i Holland.

Rå kål är inte bra och jag ska berätta varför. Familjen korsblommiga grönsaker innehåller många olika ämnen som är bra för din hälsa. Vi känner t.ex. till att kål innehåller mycket protein. Men det innehåller även ett ämne som heter isotiocyanat. Det slår knut på tungan eller hur. Isotiocyanat. Det kallas tioler och dom är riktigt nyttiga antioxidanter. Dom har kraftfulla hälsobyggande egenskaper för kroppen. Men isotiocyanater attackerar även ett enzym i kroppen som heter TPO eller tyreoperoxidas. TPO-enzymet är mycket viktigt eftersom det gör det möjligt för jodmolekyler att fästa till tyrosin. Vi har två huvudsakliga sköldkörtelhormon. Vi har T3 och T4. T3 heter trijodtyronin, så det är tre jodmolekyler som sitter ihop med aminosyran tyrosin. T4 heter tyroxin och det är fyra jodmolekyler som sitter ihop med tyroxin.

Kroppen delar av en jodmolekyl för att göra om T4 till T4, det aktiva sköldkörtelhormonet. Det finns andra sköldkörtelhormon också, det finns T2, spegelvänd T3 och många andra. Men dom grundläggande som vår kropp använder är T3 och T4. T3 är den aktiva formen av sköldkörtelhormon. Det är det som kroppens celler använder för att aktivera. Det antas att T3 är omkring 80 procent aktivt och 20 procent inte så aktivt. T4 å andra sidan är omkring 20 procent aktivt och 80 procent inte så aktivt. Det måste omvandlas. Kroppen är rätt smart. Den kan använda T3 och T4 men T3 är det den verkligen vill använda för att stärka upp kroppens celler. Alla celler i våra kroppar förutom dom i naglarna och håret har receptorer för T-hormoner. Det är därför hela kroppen kan få problem när en person har sköldkörtelproblem, hjärtat, ögonen och huden kan krångla, alla organ, lederna, musklerna, nerverna, allting kan krångla eftersom alla har receptorer för T-hormon.

Särskilt rå kål har en mycket kraftfull effekt på tyreoperoxidasenzymet. När man värmer kål förstör man förmågan hos isotiocyanat att reagera på TPO. Tillagad kål, inga problem. Ångkokt kål, inga problem. Äta rå kål, problem. Gå till Google och skriv in ”raw kale and thyroid” så finns det över en miljon sidor. Det finns mycket bra vetenskapssidor man kan läsa om förmågan hos korsblommiga grönsaker att påverka sköldkörtelfunktionen. Det är därför vi kallar dom goitrogener. Dom kan påverka sköldkörteln så att den utvecklar struma och blir förstorad. Vet ni var ordet goitrogen betyder? Struma innebär förstorad sköldkörtel. Sköldkörteln kan förstoras om den inte får tillräckligt med jod. Den får inte tillräckligt med jod om tyreoperoxidasenzymet påverkas av isotiocyanat. Nu förstår ni varför kål, särskilt rå kål, inte är så bra.

Inga råa korsblommiga grönsaker är särskilt bra, men uppenbarligen är kål värst. Jag har en god vän i Australien som är expert på korsblommiga grönsaker. Hon har forskat en hel del och studerat korsblommiga grönsaker och har alltid sagt till mig, ”Eric, rå broccoli är ok. Du äter i alla fall ett helt badkar fullt med rå broccoli eftersom det är så mycket det krävs för att påverka TPO-enzymet. Men om du äter rå kål behövs det mycket mindre för att skapa samma effekt.” Rå kål är inte bra mat. Jag bryr mig inte vad dom förbaskade veganerna säger. Forskningen visar att rå kål kan skapa sköldkörteldysfunktion.

Snälla, undvik all sorts rå kål. Jag hoppas det svarar på frågan om rå kål och varför det inte är bra för din hälsa. Tack för att ni tittar.

2 reaktioner på ”Candida-diet: Varför det är den dålig idé att äta rå kål!”

  1. Har inflamation i skörtkörtteln sen 8 år medidicinerar inte. 15 månader sen gick över till glutenfri mat och nästan mjölk -och sockerfri. Har blivit betydligt bättre, äter inga kålsorter. Hur är det med avocado , linser banan?

Kommentarer är stängda.