Bästa dieten för att bota läckande tarm

Idag gör vi en video om läckande tarm och den bästa maten och dieten för att läka tarmen.

Som ni säkert vet har jag gjort en del videos på den här kanalen. Jag har varit med ett tag, 27 år i praktik. Jag har träffat patienter väldigt länge och sett alla dieter ni kan tänka er. Titta bakom mig på alla bokhyllorna. Jag har fått kommentarer om hur böjda dom är. Jag tillverkade dom när jag studerade för länge sen. Jag har tusentals böcker, två bokhyllor här, en till här, tre utanför och lådor med fler böcker som min fru inte låter mig ha framme för det ser för stökigt ut säger hon.

Låt oss prata lite om böcker och dieter. Det finns tusentals dietböcker, jag har sett så många. Jag har samlat på hälsoböcker sen 20-årsåldern, läst massor av böcker och tittat på massor av bloggsajter om den bästa maten för läckande tarm. Jag läste om paleodiet när folk som började tycka att det var en ”inne”-grej inte ens fanns. Chris Kresser i USA är väldigt inne på paleodiet på nätet. Jag läste ”Paleolithic Prescription” 1988, innan det ens blivit en fluga. Nu är det en fluga. Den här är rätt bra, ”Native Nutrition”, en till bok från 80- och 90-talet. Jag läste alla dom böckerna i 20-årsåldern och insåg att folk måste äta vettig, enkel mat. Det är inte svårare än så.

”The Gaps Diet” känner ni kanske till. En annan bra bok är ”Digestive Wellness” av Liz Lipski. En god vän till mig, Dr. John McKenna har skrivit om magen. ”Nourishing Traditions” av Sally Fallon, listan bara fortsätter. Alla har sina egna åsikter om den bästa maten. Och alla skriver böcker som ”The Body Ecology Diet”, ”The Specific Carbohydrate Diet”, blabla-dieten, blablablablablabla-dieten. Det finns miljoner dieter där ute.

Vad ni måste försöka förstå är att ingen diet är specifik för er. När det finns ”The Specific Carbohydrate Diet” kan vi lika gärna säga specifika Jane-dieten, Joe-dieten eller Mary-dieten. När jag skrivit och undervisat har jag alltid hävdat att det inte finns nån förbannad enda diet som passar hundratals människor. Därför skulle jag aldrig skriva en dietbok själv.

Om ni tittat på min Candida Crusher-bok och i mitt psoriasisprogram jag nyligen lanserat så ser ni att jag lägger stor vikt vid att man ska försöka hitta den mat som passar er bäst som människor, inte mig eller Donna Gates, Sally Fallon, Natasha Campbell-McBride, Chris Kesser eller nån annan. Dom är inga förbaskade gurus, dom bara skriver om dieter och ger er alternativ. Ni får recept men man måste experimentera med sånt här. Alla som köper såna böcker eller som gått genom program och träffar mig har alltid ändrat programmen i slutändan. Många säger till mig att när dom provat t.ex. kroppsekologidieten så har dom kunnat äta vissa saker Donna Gates sagt åt dom att undvika. Det är samma sak med andra dieter också.

Jag hade en patient nyligen som gått på SCD-dieten, specifika kolhydrater, strikt i omkring 4 år och inte blivit bättre. Så jag fick killen, hans fru och deras två barn att göra ändringar. Jag sa, ”Det är dags att introducera bröd.” ”Åh, nej. Jag kan inte äta bröd, på SCD-dieten är det giftigt.” Men när jag fick hans fru att äta lite vanligt bröd, chipati-bröd, så mådde hon bra. Hon ökade faktiskt lite i vikt. Hon blev bättre och efter några veckor gjorde mannen samma sak och han mådde fantastiskt. Han insåg att det inte är bra att gå på en strikt diet i långa perioder. Särskilt om man blir väldigt petig och begränsad i det. För mig är det som att hjärntvätta nån i religiös tro och säga att allt annat där ute är nonsens och att det bara funkar på ett sätt.

Till slut faller alla dieter och man går tillbaka till mat man tycker om att äta, som passar, eftersom vi inte kan vara socialt utanför hela livet. Man kan inte hålla ultrastrikt diet och göra alla runt omkring förbannade. Det funkar inte. Lita på mig, jag har arbetat länge nog för att kunna säga det. Till slut irriterar man alla runt omkring en, dom man älskar, vänner, dom tycker att man är ett arsel efter ett tag. Förr eller senare vill man äta sånt man inte får. Man måste experimentera.

Låt oss prata om matval som är särskilt bra för läckande tarm. Jag går inte in på vad läckande tarm är eftersom jag förklarat det tidigare. Det innebär egentligen att matsmältningssystemet läcker. Medicinska utövare tror att det är skitsnack. Jag bryr mig inte om vad dom tycker. Min åsikt är att dom flesta i västvärlden har någon grad av läckande tarm. Varför? För att folk dricker alkohol, tar antibiotika och lever stressiga liv. Dom gör saker som underminerar tarmfunktionen. Det är därför, vi börjar lära oss massor om tarmarna.

Mat för läckande tarm. Sunt förnuft. Det är maten som din gammelmormor brukade äta. Mat som äldre släktingar aldrig köpte på stormarknader. Det är inte svårare än så, alla dieter slår på samma trumma. Inget socker, ingen alkohol, ingen raffinerad mat. Jag har försökt mässa det i 30 år nu med mina patienter, och jag kommer fortsätta med det 20-30 år. För mig gör det ingen skillnad med trender, jag kan inte bry mig mindre.

Fermenterad och kultiverad mat, det är sånt min mormor åt, mat jag ätit länge. Mat som Donna Gates verkar tro är magisk mat, men folk har ätit kultiverad och fermenterad mat i hundratals år, inget nytt. Och dom kommer fortsätta några hundra till. Försök bli van med lite fermenterad och kultiverad mat.

Jag fick nyligen ett mejl från en patient som sa att hennes naturläkare sagt att kultiverad och fermenterad mat föder Candida. Att dåliga bakterier bildas i kroppen. Vilket skitsnack! Det gör dom inte alls. Kultiverad och fermenterad mat förbättrar ekologin i tarmen. Dom gör att tarmen får en hög och rik mjöksyrenivå som uppmuntrar produktionen av laktobacillus. Jag skulle vara försiktig med Kombucha, gjort på massor av vitt socker. Men vanligtvis fungerar kvalitetsyoghurt, kefir eller kumys bra i dieten.

Samma sak gäller surkål och kimchi från Korea. Bra mat. Men hur är det med sjögräs? Ingen pratar om sjögräs när det gäller ekologin i tarmarna. När det gäller specifik kolhydratdiet och sånt. Sjögräs är extremt rikt på mineraler och har ätits av många över hela världen i tiotusentals år. Sjögräs innehåller mest mineraler per gram av all mat på planeten. Försök inkludera lite sånt. Japanerna har ätit sushi länge nu. Kolla in vad som skrivits om sjögräs i din diet, små mängder är extremt hälsosamt att äta.

Grönsaker, det finns massor som är fantastiska för att förbättra tjocktarmens tillstånd. Jag har även skrivit om mat, t.ex. jordärtskocka, sparris, kiwi, det finns mycket som förbättra tarmarnas tillstånd. Men när man slår samman allt, stressreducering, tar bort skräpet ur dieten, slutar med hämtpizza och läsk. Sluta äta sent på kvällarna framför datorn och tro att ni kan förbättra hälsan.

Det är helheten som förbättrar läckande tarm, inte bara maten man äter. Jag vill verkligen påpeka det. Alla dietböcker jag tittar på är för petiga med vad man äter, men dom säger inte mycket om hur man lever, tänker och mår. För mig är det klassiska indikatorer på varför folk inte får ordning på läckande tarm. Det är inte komplicerat med bra mat för läckande tarm. Det är en hälsosam, balanserad diet och ni bör veta vilken sorts mat ni ska äta. Det är rätt rimligt att man tar bort kolhydrater och så när magen börjar krångla eftersom det orsakar uppblåsthet, gaser och magproblem. Det inkluderar bröd och kolhydrater. Det är grundläggande. Men jag skulle inte gå så långt att ta bort råris, quinoa, amarant, bovete, råg, varje spannmål för att böckerna säger att det är giftigt och orsakar cancer. Det är en massa skitsnack. För många böcker tar upp det.

Jag har pratat utförligt om att antibiotika i näringskedjan orsakar mer problem än man kan räkna till. I Amerika häller man i hundratals ton antibiotika i näringskedjan. Det är sånt som oroar mig mer än att ta bort varenda liten bit gluten ur dieten. Gluten kanske inte är den stora boven trots allt, i alla fall inte förrän ni slutar helt med alkohol och mat som innehåller antibiotika. Gör det först och sen kan vi titta på om gluten är ett problem.

Det vill jag att ni tänker på. Enkelt, sunt förnuft. Det är en diet för läckande tarm. Nyttig mat, nyttiga snacks, inte snabbmat, inte äta sent. Sunt förnuft. Alla dietböcker är upp till er, ni kan läsa dom och få råd på vägen. Men kom ihåg att man måste experimentera med vad som är rätt för er och inte för Natasha Campbell-McBride. Det handlar inte om vad som är rätt för dom som skriver alla böcker. Du är din egen guru. Det är budskapet jag vill få ut med den här videon idag. Ni styr er egen diet. Ni vet vad som är bäst för er. Ni vet vad ni reagerar på och vad som får er att må bra, det är upp till er att experimentera.

Se till att fylla i mitt frågeformulär för svampinfektion på CandidaCrusher.com och kolla in yeastinfection.org och även EricBakker.com. Den sajten uppdateras för tillfället. Det kommer att finnas massor av fantastiska artiklar att läsa vidare i. Och ni kan alltid träffa mig som patient. Kom ihåg att ni kan boka via mitt bokningssystem på nätet.