Är vassleprotein bra om man har Candida?

Jag har fått en fråga från Josh i Kanada och han är kroppsbyggare som tror att han har en svampinfektion. Jag har inte titta ordentligt på hans mejl men hans fråga är, ”Är vassle bra mot Candida? Kan jag ta proteinpulver om jag har Candida?” Vi ska prata lite om vassleproteinpulver Josh.

Vassleproteinpulver är bra för att få energi och vid kroppsbyggande i allmänhet. Det har det varit länge men jag är inget stort fan av mejeriprodukter rent allmänt. Särskilt såna där drycker med filtrerat vassleproteinisolat. Jag tror bara inte att dom är särskilt bra och dom är raffinerade. Det är nästan lika illa som att ta komjölk, hetta upp det, pastörisera det, homogenisera det och ge till nån och säga, ”Drick det här.” Jag visste det inte tidigare men upptäckta för några år sen att all mjölk vi dricker är rekonstituerat mjölkpulver som torkats och sen gjorts om till vätska igen. Mjölk är egentligen ingen bra produkt.

Vassleprotein är allergent för rätt många människor. Vassle är ett protein och kasein är också ett protein, vanligtvis separeras dom när vassleproteinisolat tillverkas. Särskilt såna där kroppsbyggarpulver. Kaseinet är den högt allergena komponenten i komjölk. Kaseinallergier och intoleranser är rätt vanligt bland många människor. Det är svårt att separera allt kasein från vassle så många som tar vassleproteinpulver får allergier. Så mitt råd är att inte ta det om du misstänker att du har ett tarmproblem eller en svampinfektion.

Jag har skrivit ner dom fyra stora sakerna du måste hålla utkik efter om du äter vassle för att se om det kan vara orsaken till ditt problem. Gaser eller uppblåsthet, om du får gaser eller uppblåsthet är det ett problem. Du kanske ska sluta tillfälligt för att se om gaserna och uppblåstheten försvinner. Fisande eller gasproduktion, mycket fisar och gas. Om du har mycket av det kan du ha proteinöverbelastning eller en allergi mot kaseinkomponenten i vassle. Täppt näsa och katarr, helt täppt. Vakna upp på morgon helt täppt i näsan eller hostar upp slem eller katarr. Det är typiska tecken på problem med kaseinintolerans. För mycket slem i huvud, näsa eller hals. Slem kommer upp och spottar slem hela tiden, delvis igentäppta öron, återkommande bihåleinflammationer. Allt är tecken på att du måste sluta ta det, det är inte bra.

Mejeriprodukter innehåller laktos också, som är en sockerart, och en del personer är laktosintoleranta. Dom har inte laktas eller enzymet för att bryta ner sockret. Diarré är huvudsymptomet vid laktosintolerans. Så är vassle bra mot Candida? Kasta ut det. Gå över till nåt som gult ärtprotein eller rårisprotein. Det finns andra sorters proteinpulver du kan prova. Om du vill ha protein Josh kan du börja äta kvalitetsägg. Jag är ett stort fan av soja, av icke-modifierade sojaprodukter. Jag tycker att tofu är en bra proteinkälla. Tunna skivor av nöt uppfödd på gräs och bison och liknande är bra. Inte så mycket rött kött i dieten. Jag brukar äta mer fisk. Om du letar efter protein så går det inte att slå färsk fisk. Unga, vita fiskfiléer av bra kvalitet. Fisk är ett utmärkt protein.

Vassle innehåller en hel del cystein och andra bra aminosyror. Cystein är en av byggstenarna för en tripeptid som heter glutation som är en riktigt kraftfull kombination av tre aminosyror i kroppen som har en otroligt kraftig effekt för att hjälpa till att förhindra olika sjukdomar och vända skador från fria radikaler. Glutamin är också en del av den här tripeptiden, men man kan få cystein från ägg och många andra källor också. Man behöver inte vassle i dieten alls.

Som jag nämnde, gas, uppblåsthet, fisande, täppt näsa, katarr, för mycket slem i huvud och hals. Om du har något av det, sluta med vassle för att som det finns en koppling mellan dom. Återigen, för att upprepa svaret, nej jag tycker inte att vassle är ett bra val om du tror att du har ett tarmproblem eller en svampinfektion eller katarr. Tack för att ni tittar.