Är stenålderskost bra för Candida?

En fråga jag får emellanåt från patienter runt om i världen är, ”Eric, är stenålderskost bra för Candida? Vad tycker du om stenålderskost?”

Ni kanske vet vid det här laget om ni sett en del av mina videor vilken åsikt jag har om dieter. Diet är inte ett ord jag vill använda för mycket för jag anser att alla är individer och vi behöver ta reda på vilken mat som bäst passar våra behov. Om ni läst min bok, Candida Crusher, så har ni sett att jag ger många förslag och riktlinjer, men jag säger inte ”Du måste göra si och göra så.” Jag är öppen för att folk experimenterar med olika sorters dieter och har alltid trott att ingen enda storlek passar alla.

Det är säkert. Jag handlade kläder igår. Min fru tog med mig eftersom jag inte gillar att köpa kläder. Jag tittade på en hängare med T-shirts och det fanns miljoner med olika design och färger och en riktig trevlig som jag gillade, en lila med blommor på. Min fru sa, ”Den kan du inte ha. Du kommer se tokig ut i den.” Jag valde ut en annan och hon sa, ”Nej. Du kommer se ännu konstigare ut i den.” Det är en perfekt liknelse för att visa att alla har olika smak. Det finns många olika stilar, former och färger. Varför tror ni det finns hängare med ziljoner former och färger? Eftersom ingen enda storlek passar alla.
Det är samma sak med stenålderskost, SCD-dieter, jelly bean-dieter, South Beach-dieter och Atkins-dieter. Det finns en miljon dieter. Ni kan se böckerna jag har i hyllorna, jag har stora bokhyllor längs hela väggen här. Alla är dietböcker. Jag har tittat på många dietböcker under åren och jag kan säga det nu, jag har tillämpat många olika dieter på folk och upptäckt att många tål delar av dieten men inte andra. Dom kunde äta saker det inte var meningen att dom skulle kunna men kände sig ändå ok. Jag har särskilt upptäckt det med blodgruppsdieten. Kommer ni ihåg den? Grupp A, 0 och AB. Har man 0 ska man äta massor av kött, A så är man mer av en vegetarian. Vilket skitsnack. Jag tror inte på den sortens dieter.

Jag kommer ihåg att när jag åkte till USA 2003 så var det en läkare på ett seminarium som sa, ”Jag har en ny diet. Ät enligt ert personnummer.” Fall inte för dieter. Stenålderskost dock, är inte nåt nytt. Det har funnits länge. Jag har läst böcker om det länge. ”Paleolithic Prescription”, den här är från 80-talet, en bra bok. ”Native Nutrition”, rätt bra bok. Böckerna har funnits 20-40 år. Jag rekommenderade stenålderskostvanor till folk 1986 och sa åt dom att skära ner på olika sorters mat i deras dieter. Skär ner lite på bröd, på sädesslag i allmänhet. Ät mer magert kött och massor av grönsaker, vilket i grunden är en stenålderskost. Det är så jag äter.

Men jag kan säga nu att från den forskning jag gjort så är jag inget fan av rött kött. Små mängder rött kött emellanåt är ok. En dag kommer man se på rött kött som väldigt giftigt för kroppen som alkohol är. Jag tycker att rött kött är ok, missförstå mig inte. Men jag tror att folk i mitt land äter rött kött nästan varje dag. Och jag vet att många i USA äter stora biffar 3-4 gånger i veckan, det är för mycket. Kött är mycket kraftfull koncentrerad föda. Om man ska äta rött kött som jag gör ska man äta en riktigt liten bit. Inte en biff på 450 gram. Det är inte bra för matsmältningssystemet, det är tung och kraftig mat.

Jag är mer förtjust i fisk. Färsk fisk som jag fiskat själv eller som fångats samma dag. Jag älskar att äta färsk fisk 3 gånger i veckan och ägg från frigående höns. Det är dom två proteiner jag föredrar. Sen äter jag mycket annat som kikärtor eller bondbönor som jag odlar själv. Olika spannmål. Råris är rätt bra mat för alla på Candida-diet. Återigen så är det i motsats till stenålderskost. Dom som följer stenålderskost säger nej till ris. Helst inget spannmål, bara kött, grönsaker, en del frukt, vissa baljväxter, nötter, frön och sånt. Jag tycker att det är helt ok. Men jag tror man måste hitta det protein som passar en bäst. Det är ungefär som att handla. Vilken färg gillar du? Gillar du ljusa eller mörka färger? Vad attraheras du av? Vad känns bra att bära?

Protein är likadant, vad känns bra att äta? Jag mår toppen av fisk och jag vet det. Jag sover bättre, mår bättre, har jag lärt mig under åren. Ni kanske mår bättre av lamm, fläsk eller nöt. Ni måste prova er fram, se hur magen mår. Bokstavligt talat hur magen mår av proteinet ni äter. Protein utgör basen i dieten, det är mycket viktigt att äta högkvalitativt protein i dieten.

När ni hittat ett kvalitetsprotein att äta måste ni räkna ut vilken mängd ni ska äta. Allt beror på hur mycket man arbetar. Är man fysiskt aktiv kan man vanligtvis äta mer protein. Min 20-åriga son tränar med vikter och bygger muskler. Han äter tre gånger mer protein än mig eftersom han tränar ett par timmar om dagen. Hård träning och promenader. När man har den livsstilen, och det hade jag i 20-årsåldern, så behöver man mer proteiner. Men, när man sitter fram en dator som mig och inte lyfter tunga vikter längre så behöver man inte äta massor av rött kött eller annat protein heller. Jag jobbar mycket i trädgården och promenerar, lättare uppgifter, gräver en del. Den proteinmängd jag äter är tillräcklig. Jag äter protein minst 2 gånger per dag. På morgonen äter jag havregröt och ett grönt äpple. Till lunch dom flesta dagar gör jag nån grönsaksrätt med kanske lite ägg och spenat, men det kan vara fisk. Mitt på dagen och i slutet av dagen äter jag nåt liknande och så äter jag 1-2 frukter mellan måltiderna.

Återigen, om ni väljer stenålderskost så ska en bra diet ge energi, bra sömn och hjälpa er hålla vikten. Man ska inte gå upp eller ner för mycket i vikt. Det är en bra barometer på dieten, energi och vikt. Dieter ska göra att man ser bra ut,
mår bra, är nöjd och inte letar efter söt mat hela tiden.

Ja, jag gillar stenåldersmetoden. Men jag skulle säga modifiera den så den passar dig. Kanske läsa några böcker, känn efter, gå ut på nätet, det finns bra hemsidor för stenålderskost. Jag föredrar den dieten. Specifik kolhydratdiet är också rätt bra men den behöver också modifieras. Kroppsekologidieten är en annan bra diet, men behöver modifieras så den passar dig. Jag är säker på att dom flesta gör det. Först börjar dom strikt med en diet och sen modifierar dom den så att den passar dom. Det är vad det handlar om. Jag hoppas det ger lite insikt i stenåldersmetoden och Candida. Den är bra, du bestämmer. Tack för att ni tittar.