Är hårprov ett giltigt sätt att diagnosticera Candida på?

Jag har fått en fråga från Pauline Berry i Kent, England. Hon undrar om hårprover är giltigt för en Candida-diagnos.

Det är en bra fråga Pauline som jag får lite då och då. Du har skickat ett intressant mejl. Du har olika frågor om provtagning här och en annan sak du pekar ut immunprov. Du har missförstått det här med att ta saliv- eller blodprover för att testa immunrespons och Candida. Det är inte ett giltigt sätt att avgöra om man har eller har haft en Candida-infektion eftersom det finns många anledningar till att man kan få olämplig antikropprespons relaterat till Candida-infektion.

Hårprov är giltigt när det gäller att analysera giftiga metaller och mineraler i kroppen, det är vetenskapligt och det finns många labb i världen som är expert på att avgöra det. Mineralanalys av hårvävnad är en utmärkt vetenskap. Jag har massor av vänner som är riktigt bra inom det fältet och har lärt sig att läsa rapporter och titta på kalium/natrium och zink/koppar-balans, vilken kvicksilvernivå en person kan ha i kroppen. Men när det gäller att avgöra en svampinfektion med en håranalys så är det för mig lite främmande och bisarrt att tänka att man kan avgöra allergiresponser eller närvaron av mikroorganismer via hårprover. Det är lite som att hålla en pendel över ett äpple för att få ett ”ja” eller ett ”nej”. ”Kan jag äta den här maten? Ja eller nej.” Vilket nonsens. Hur vetenskapligt är det? Då kan man lika gärna ta fram en Ouija-bräda och börja gå runt i rummet och fråga om det finns andar i rummet och sånt strunt.

Det är sånt som ger naturläkare dåligt rykte. När man har konstiga och bisarra testmetoder som folk faktiskt tror på. Även om jag inte tvivlar på att det finns giltiga testmetoder så finns det gott om sånt som gränsar till det sublima och löjliga. Jag tror verkligen att hårprover för att avgöra en svampinfektion är en fånig idé.

Det andra i ditt mejl, du frågar specifikt om Candida-diagnos via hårprov. Kom ihåg att en person som tror att hon eller han har en svampinfektion kanske inte har det överhuvudtaget. Många går ut på bloggsajter eller YouTube. Dom börjar lyssna och läsa och tänker, ”Japp, det är det jag har.” På grund av alla tecken och symptom dom har. Men dom kan ha vilken som helst av hundra eller tusen olika saker. Så när man går till nån specifikt för en Candida-diagnos så kommer det att bli ett ”ja” eller ett ”nej”, och det kommer inte att ge en massa annan information. Det är skräpinformation, ganska värdelöst.

En annan testmetod som enligt mig är giltig, och som jag har massor av erfarenhet av och kan gå i god för att den fungerar i klinisk bemärkelse, är omfattande avföringsprov, Pauline, i din situation eftersom du beskriver alla dina matsmältningssymptom. Du har gaser, uppblåsthet, förstoppning ena minuten och diarré nästa, du har huvudvärk, utmattning, ledvärk och en massa andra symptom. Och du har varit sjuk ett tag.

Min rekommendation är att göra ett omfattande avföringsprov, inklusive parasitologi. Tre avföringsprover i rad under tre olika dagar och det ger mängder av information. Du kanske inte har Candida. Du kanske har låga nivåer av goda bakterier, vilket är vanligt nuförtiden. Oavsett hur mycket probiotika du tar. Du kan ha alla möjliga sorters obalans där. Du kan ha problem med ett bukspottskörtelenzym som inte produceras effektivt.

Innan du springer iväg och tar ett hårprov för att avgöra Candida tycker jag du ska tänka mer på ett avföringsprov som ger dig en större bild och potentiellt visar vart problemet ligger. Jag har alltid hört att om man vill hitta nåt ska man se sig om i rummet. Om man fortfarande inte kan hitta det ska man stoppa i nya batterier i ficklampan och titta i alla fyra hörn eftersom dom flesta tittar i ett eller två. Dom tittar inte i hela rummet. Och om man verkligen inte hittar nåt så sätt på den förbaskade taklampan så du kan se bättre och kasta bort ficklampan. Lysknappen är avföringsprovet.

Ficklampan med dåliga batterier är ett hårprov för att avgöra Candida. Var försiktig med folk som påstår att dom kan ställa en korrekt Candida-diagnos. Jag säger inte att jag kan göra det, men jag säger vad jag kan visa med ett avföringsprov och få en mycket större bild och visa potentiella problem som inte behöver vara Candida-relaterade överhuvudtaget.

Det är min uppfattning om det. Jag hoppas det svarar på din fråga Pauline. Tror jag att hårprov är giltigt för Candida? Jag tror det är en massa nonsens och jag tycker att du ska undvika det. Hårprover är en giltig vetenskap men inte för att avgöra en svampinfektion. Tack för att ni tittar.

En reaktion på ”Är hårprov ett giltigt sätt att diagnosticera Candida på?”

  1. Hello, Mitt namn är Bjorn Arlund,jag är 73 år,jag fick antagligen en svår dose av Candida i Seattle Wa efter att ha fått antibiotics för hosta.Nu 1.5 år efteråt har jag fortfarande stora problem med våthet i analöppningen,det bränns i bland när jag utför avföring,jag blev bra itag efter att ha tagit Candida balance plus Colo2Zone,nu är det tillbaka, med mörk avföring i små mängder,tar salva nu för att underlätta kliandet i analöppningen,försöker att inta en sockerfree diet,behöver någon som kan ge mig hjälp,skulle vara tacksam för edert svar,har aldrig haft dom problemen förut,skall jag ta mer av Candida balance eller? Håranalys? Tack på förhand av eder kunskap i detta område. Sincerely B

Kommentarer är stängda.