Är frukt med lågt sockerinnehåll ok på en Candida Crusher-diet

Hej, det här är Eric Bakker, naturläkare från Nya Zeeland. Jag är författare till Candida Crusher och skapare av Canxida-serien av kosttillskott. Tack för att ni tittar. Jag har fått ett FaceBook-meddelande från en person i USA som jag ska läsa nu. Mannen har en fråga till mig som jag ska besvara i videon.

Philip skriver ”Eric, du är som en kändis för mig och min fru. Vi har sett över 30 av dina videos och är stora fans.” Tack för det Philip. ”Vad är din åsikt om frukt med låg sockernivå. Du verkar tveksam när det gäller den sortens frukt. Min fru och jag äter granatäpplen, blåbär och hallon och har gått på din Candida Crusher-diet i 2 månader. Vi är 30 och 27 år gamla, hon har tappat 18 kg och jag 3,5 kg. Vi har fortfarande symptom men inte lika illa, kanske 70% av symptomen. Och är tranbärsjuice ok? Verkar ta bort infektionen lite grann men nu verkar det ge halsbränna.”

Vi backar lite Philip och pratar om frukt med låg sockernivå och min åsikt om det. Av ett par anledningar är jag försiktig med att rekommendera frukt, särskilt i början av en Candida Crusher-diet. I vissa fall, men inte alla, ska man vara försiktig med stärkelserika, kolhydratrika grönsaker. Vi tittar på frukten. Antingen äter folk alldeles för mycket eller för lite frukt, vilket är vanligast. I England äter många tydligen inte ett brett utbud av frukt alls och det kan bero på priset. Men det kan även vara en vana eftersom många som äter frukt för det vidare genom generationerna. Frukt verkar inte vara stort i Storbritannien, kött och grönsaker verkar vara stapelvaror.

I länder som Nya Zeeland och Australien där frukt är billigare äter många det men inte tillräckligt när dom är riktigt friska. Det är förvirring kring frukt, hur mycket kan man äta? Kan man äta det med maten? Måste man äta det bredvid maten? Matkombination. Det kan vara några saker att ta upp i videon också. När man är frisk tror jag det är smart att äta frukt varje dag. Min personliga åsikt är att mer än 2-3 frukter om dagen är för mycket. Frukt innehåller mycket socker och sockerarter. Om man tänker bakåt genom historien så åt folk frukt men jag tror att idag har vi större utbud och äter antingen för mycket eller för lite. Sunt förnuft. Man behöver äta vanliga mängder frukt hela tiden och välja frukter som får en att må bra, förbättrar tarmfunktionen och matsmältningen. Frukter som inte får dig att bli uppblåst, rapa eller fisa eller skapar problem. Jag gillar gröna äpplen och äter ett om dagen. Jag gillar bär, hallon, blåbär, jordgubbar. Vi odlar hemma.

Granatäpplen är en fantastisk frukt. Vi har två avokadoträd eftersom jag gillar det. Jag anser att en avokado om dagen är en bra investering för hälsan på lång sikt.

Man ska vara försiktig om man har Candida, inte bara med frukt utan med socker i allmänhet. En del frukter reagerar starkare med svampinfektioner än andra. Min kliniska erfarenhet säger att citrusfrukter inte är bra för folk med svampinfektioner. En del är det, lime och citron kan vara ok. Jag har inte stött på problem med dom men var extra försiktig med mandariner, apelsiner och minneola, söta citrusfrukter.

Vattenmelon, ananas, mango, guava, allt som är riktigt sött, särskilt vattenmeloner och meloner brukar vara dåliga för folk med svampinfektion. Passionsfrukt är intressant och jag har inte märkt nåt problem med det. Det kan vara ytterligare en att prova. Kiwifrukt verkar fungera för många med svampinfektioner, särskilt om man bara äter lite varje dag.

När ska man återintroducera frukt? Hur många ska man äta när man har svampinfektion? Dom första 1-2 månaderna ska man ta bort all frukt ur dieten förutom bär. Bär, äpplen, granatäpplen, kiwi, avokado verkar vara att föredra. Sen måste man ta reda på vilka som funkar för en själv, för en del kan fortfarande vara dåliga. Om man märker att vissa frukter inte förvärrar kan man äta dom regelbundet.

Kan man kombinera med måltider? Jag är inget stort fan av att kombinera mat alls, har aldrig varit och kommer aldrig bli. Huvudsakligen för att den mesta maten man äter har en viss kombination av proteiner, kolhydrater och fetter. Att kombinera mat är bra för folk med riktigt känsligt matsmältningssystem eller dom som är sjuka. Folk med flera matallergier eller allvarlig IBS kan behöva undvika stärkelserik mat med proteiner t.ex. och äta frukt helt vid sidan om.

Men jag har provat alla dieter och på många människor. Jag har provat att kombinera mat med många patienter och upptäckt att lika många får problem trots noggrant kombinerande av mat som dom som inte kombinerade. Enligt mig är det här med kombinerande av mat en massa strunt, det är som att måla efter siffror. Om du äter det ena så ät det andra, var försiktig.

Jag har nämnt tidigare att det finns så många gurus där ute som säger vad man ska och inte ska äta. Det är experimentellt, men måste ta reda på det själv, vad som passar ens matsmältningssystem. Allas matsmältningssystem är olika, inte anatomiskt eller fysiskt, men bakterierna är olika. Alla bär runt på sin egen speciella uppsättning bakterier som varierar från person till person. Det visar sig att vissa frukter som kan vara riktigt dåliga för en person kan vara helt ok för den som står bredvid. Man måste prova själv. Om en frukt är dålig men man verkligen vill ha den så kan man prova att äta den före, efter eller under måltider istället för helt separat. Olika mognadsgrader på frukt kan också påverka eller om den är tillagad. Jag har en bra bok som heter ”The Fruit Cookbook” som innehåller många recept. Avokado t.ex. kan kokas, bakas eller stekas och man kan göra glass av den. Man kan göra allt med frukt och den kan tillagas. Bananer är goda när dom tillagas när dom är gröna och stärkelserika. Det är utsökt med vanilj och kokosgrädde. Tänk inte att frukt alltid måste ätas rå, den kan ångkokas, stoppas i stuvning, det finns många sätt att tillaga den. Om du är helt inställd på en frukt och tänker ”Eric, jag vill verkligen äta den frukten.” så kan du prova att äta den vid olika mognadsgrader eller tillaga den på olika sätt för det kan fungera för ditt matsmältningssystem.

När man blir bättre kan man långsamt lägga till frukt i dieten bit för bit, men försiktigt. Frukt kan vara en sån sak man äter alldeles för mycket av. Det är inte ovanligt att vissa äter 6 apelsiner eller 4 kiwis om dagen. Frukt man måste vara försiktig med när det gäller tarmarna och toalettbesök är kiwi och ananas.

Tre kärnfrukter som förbättrar matsmältningsfunktionen och håller den i trim när man är frisk är kiwi, ananas och papaya. Papaya är gul tropisk frukt med svarta frön. Den innehåller matsmältningsenzymer som heter papain som är bra för att bryta ner proteiner. Ananas innehåller bromelin som är riktigt bra för anti-inflammatorisk användning och för matsmältningen. Kiwi innehåller flera enzymer och prebiotika. Kiwi är en av dom nyttigaste frukterna man kan äta. Men var försiktig för det kan irritera den känsliga munslemhinnan. En del får lustiga stickningar i läpparna eller på tungan så tänk på hur du äter den om du är känslig mot frukt.

Frukt brukar vara lite krångligare och svårare att integrera i dieten än stärkelserika grönsaker när man har Candida. Man brukar tillaga stärkelserika grönsaker annorlunda medan man brukar äta frukt rå. När man åter rå frukt ska man komma ihåg att sockerinnehållet är högt och att dom är potentiellt allergena för många och kan orsaka problem med immunförsvaret, tarmarna och med bakterier.

Eftersom dom innehåller så mycket socker kan bakterierna reagera snabbt och orsaka uppblåsthet eller gaser. Så det är inte bara Candida som krånglar med sockret i frukterna eftersom många med Candida svampinfektion glömmer att dom har dysbiotiska bakterier eller dåliga bakterier och eventuellt parasiter. Parasiter älskar frukt och det gör även dåliga bakterier. Det kan skapa många symptom som hjärndimma, ledvärk, gas, uppblåsthet, IBS.

Om du äter frukt och inte återhämtar dig ska du ta bort det helt ur dieten i minst 4-6 veckor för det kan reagera ordentligt med Candida. Jag äter inte mer än två frukter om dagen, jag får mest av mina fibrer och näring från grönsaker som vi odlar. Jag gillar grönsaker mer än frukt. Men när jag äter frukt brukar jag inkludera det i dieten. Vi odlar mycket frukt just nu på vår mark så jag kan låta er veta dom kommande åren. Jag odlar nektariner, persikor, plommon, aprikos och mycket annat. Jag odlar omkring 5 äppelsorter. Jag föredrar dom gamla sorterna av äpplen framför dom nya. Min fru och jag har tur som bor i Nya Zeeland som är en utmärkt plats att odla frukt och grönsaker på.

Jag hoppas det svarar på frågan om frukter Philip. Granatäpplen är en utmärkt frukt, jag är glad att du äter det. Hur är det med tranbärsjuicen du nämner? ”Verkar ta bort infektionen lite grann men nu verkar det ge halsbränna.” Philip, om du ska dricka tranbärsjuice, se till att det inte är socker i den. Köp även hela, torkade tranbär. Sen tar du en tesked och låter dom sjuda i rent vatten i omkring 20 minuter och smakar sen lite på den juicen eller så späder du ut den med lite vatten. Jag tror inte det kommer att ge halsbränna. Jag antar att du dricker kommersiell tranbärsjuice och jag har aldrig varit nåt fan av såna juicer. Dom tillverkas oftast inte ordentligt, det är socker i dom och dom värmer upp dom för mycket. Försök göra din egen tranbärsjuice om du gillar tranbär, dom smakar rätt bra.

Tack igen för dom snälla orden Philip. Jag är glad att du tittar på mina videos och hela tanken med den här YouTube-kanalen är att skapa en bra utbildningskälla för er där ute. Vi summerar punkterna om frukt och svampinfektion.

Frukter är ok när matsmältningen förbättras, så ät inte mycket frukt i början. Efter 8 veckor brukar man kunna inkludera mer och mer frukt. Ät inte mer än tre frukter om dagen förrän matsmältningen är riktigt bra.

Ska man äta frukt i maten eller inte? Det är upp till dig, det är experimentellt. En del äter frukt direkt efter maten som efterrätt. En del äter det i början med lite yoghurt som förrätt. En del lagar mat med frukt. Tittar man på länder i Karibien och många tropiska länder så är det vanligt att man lagar mat med frukt. Det sänker hela den där grejen med att kombinera mat.
Var försiktig så att du inte äter för mycket frukt. Ät inte för mycket när du blir bättre eftersom det kan orsaka problem och det är inte helt olikt kakor. Även om dom inte är raffinerade eller processade så innehåller dom mycket socker.

Glöm inte att prenumerera på min kanal. Jag uppskattar verkligen det. Kolla in mina webbsidor CandidaCrusher.com och yeastinfection.org. Jag har ett riktigt bra frågeformulär som jag skapat så att människor kan avgöra om dom har mild, måttlig eller svår Candida. Glöm inte heller att jag tillverkar en riktigt bra serie kosttillskott. Du hittar länkarna på yeastinfection.org eller CandidaCrusher.com.

Tack så mycket för att ni tittar.