Är bastu bra för Candida?

Jag har fått en intressant fråga från en patient som jag har träffat ett tag nu som vill vara anonym. Vill inte lämna ut några detaljer. Det är ok, jag respekterar det. Patienten vill veta om bastu är bra för Candida. Den här damen är rätt otrolig. Hon vill vara i form och tränar och äter hälsosamt. Hon vill veta vilka avgiftningssätt som är bäst inklusive bastuterapi. Om jag tycker att det är giltigt eller inte.

Jag älskar bastu. Jag tror att det är en fantastisk hjälp till rening i allmänhet. Människor i många länder, t.ex. i Skandinavien, har badat bastu i generationer. Det är ett riktigt bra sätt att rena kroppen på. Det värmer upp kroppen. Huden är ditt största organ. Och när man kan eliminera gifter genom huden, 15-20% av alla gifter försvinner ut genom huden, så är uppvärmning av kroppen till säg 43 grader ett bra sätt att eliminera massor av skräp i kroppen. Candida producerar många olika sorters gift och det gör även bakterier. Med bastuterapi, uppvärmning, så får man en bra möjlighet att spola ur gifter ur kroppen.

Men är det obligatoriskt? Nej, det är det inte. Jag rekommenderar det inte för alla eftersom vissa tycker att det är obekvämt i bastumiljön. Det finns olika bastumetoder. Jag föredrar den gamla metoden med ett rum klätt i furu, värmeaggregat och vattenskopa, gärna med lite essentiell furuolja i, det ger en vacker atmosfär, mycket ånga och värme. En del tycker att det är obekvämt men det är så traditionellt bastubadande har gått till.

Den nyare metoden är bastu med infravärme från lampor eller rör som avger infrarött ljus mot kroppen, så rummet blir inte varmt, ett litet rum. Man kan köpa mobila enheter som är rätt praktiska. Kroppen värms upp inifrån, vävnader värms upp och man börjar svettas på en gång. Endera sätt, den gamla metoden eller den nya metoden, det som funkar för dig, är bra. Jag anser att bastuterapi, när den utförs på rätt sätt, är en fantastisk rening för kroppen i allmänhet.

Såhär badar jag bastu. Jag duschar inte först, en del säger att man ska göra det, men jag gör det inte. Uppenbarligen tar man av sig kläderna, ner till underkläderna, dina kalsonger eller trosor eller vad du vill ha på dig, men vira en handduk runt dig. Man går in i bastun och är det en ångbastu som jag berättade om kan man sitta där 5-10 minuter och bli rätt varm och börja svettas. När jag börjar svettas rätt ordentligt går jag ut. Jag dricker vanligtvis ett glas vatten och torkar av mig med handduken och slappnar av ett ögonblick, sen går jag in en andra gång. Jag har upptäckt att andra gången öppnar sig porerna i huden verkligen. Det är då man svettas riktigt ordentligt. Man verkar svettas från ställen man inte visste att man kunde svettas ifrån. Det är anmärkningsvärt hur mycket svett man kan bli av med när man badar bastu. Sen häller jag på en skopa vatten på stenarna och bara sitter där 10-20 minuter och tar in det ordentligt. Det är min avslappningsstund. Jag älskar den här varma och fuktiga miljön.

Ångbastu är nåt annat man kan prova. Men ska vara försiktig med bastuterapi om man har problem med blodtrycket eller äter vissa läkemedel. Du bör kolla med din vårdgivare innan du säger, ”Ja, Eric, jag ska bada bastu.” Kolla upp dig själv innan, särskilt om du är över 50 som mig. Om du är gammal ska du kolla upp dig själv. Man ska kolla gå på läkarkontroll en gång om året i alla fall. Så ta reda på om allting är som det ska.

Mitt andra tips är att dricka tillräckligt med vatten. Det är förvånansvärt hur mycket svett som kommer ut ur kroppen och man måste fylla på med vatten. Jag dricker lätt en liter vatten efter att ha badat bastu.

Mitt tredje tips är att man ska ta en skön, avslappnade dusch med ljummet vatten efter att ha badat bastu. Börja lite varmare och dra sedan ner värmen, avsluta inte med en kalldusch. Jag tycker inte att det är en bra idé. Ljummet vatten är bra, inte hett, inte kallt. Vrid sakta ner tills det är tillräckligt ljummet och stå där 3-4 minuter för att kyla ner kärnan ordentligt. Om man inte kyler ner kärnan kan man svettas ett tag efteråt. Se till att kyla ner kroppen tillräckligt och att du druckit ordentligt. Det är bra tips för att bada bastu och du kommer att må fantastiskt. Du kommer att sova gott också.

Hur ofta badar jag bastu? Vanligtvis är två gånger i veckan tillräckligt och man kan göra det i block på sex veckor, det tycker jag funkar bra. Se bara till att dricka vatten. Tack för att ni tittar.