Allt du behöver veta om glutenintolerans

Jag har en fråga från Julia i Tyskland, hon undrar om jag kan förklara mer om glutenintolerans. ”Eric, jag är glutenintolerant och har en Candida-infektion. Snälla hjälp mig, vad kan jag göra?” Julia, först ska vi titta på glutenintolerans och hela debatten om det. Jag tror videon kommer vara användbar. Det har pratats mycket dom senaste åren om glutenintolerans. Det är nästan som ”månadens smak”, många är glutenintoleranta.

En undersökning från 2009 i Amerika visade att 39% av alla som köpte glutenfri mat inte hade celiaki. Dom köpte det för att förbättra matsmältningen. Bara 2% av alla med celiaki köpte glutenfri mat, dom flesta bara undvek gluten helt och hållet eftersom dom visste om sitt problem. Det är stor skillnad mellan celiaki och glutenintolerans.

Celiaki är en allvarlig autoimmun sjukdom, en problem i tunntarmen där mikrovilli, dom pyttesmå delarna inuti tarmen, särskilt tolvfingertarmen och första och andra delen av tunntarmen är svårt drabbade. Mikrovilli har fallit bort, delats upp och förstörts. Gluten orsakar det och kan förstöra mycket i tunntarmen. Dom som har det kan bli rejält sjuka och svaga. I många fall uppträder det när dom är rätt unga, ibland inte upp förrän i vuxen ålder och kan skapa allvarlig sjukdom för en del. Jag tror att 3% av befolkningen har celiaki.

Glutenintolerans är nåt helt annat. Om vi tittar på gluten, själva proteinet, och blandar mjöl med vatten så får man en rätt klibbig röra. Gluten är faktiskt rätt klibbigt inne i tarmen och skapar många oönskade immunreaktioner. Det är framförallt ett problem för människor med läckande tarm. Var snäll och gå till min hemsida ericbakker.com eller yeastinfection.org och läs fler artiklar om läckande tarm. Det finns cirka 10 artiklar om glutenintolerans och celiaki på ericbakker.com. Det finns några riktigt stora sidor där att läsa.

Dom flesta, nästan hälften av alla som köper glutenfri mat har magproblem. Många av problemen kommer från för mycket alkohol, stress, antibiotika i näringskedjan och intag av farmaceutiska läkemedel, läsk, socker i maten. Det finns många anledningar till problem med permeabilitet i tunntarmen. Det kan bli katastrof för många och dom blir mer intoleranta mot potentiella allergener i maten, oftast proteiner. Våra nyckelallergier involverar proteiner.

Intolerans är nåt annat än allergi. Jag har rätt utförliga artiklar om skillnaden. Allergier involverar immunrelaterade problem. Intolerans involverar ofta enzymproblem eller läckande tarm, som inte behöver vara en allergirespons. Man måste tydligt förstå skillnaden. Många med glutenintolerans mår bättre när dom undviker gluten och magen får läka. Dom kan förbättra produktionen av enzymer och syror och göra bukspottskörteln mer effektiv. Dom kan förbättra tunntarmens permeabilitet och läka tarmens yta, tarmfloran förbättras och allt det här är viktigt för att bli av med Candida. Det innebär att man med tiden förmodligen kan äta gluten igen.

Jag tror inte att man måste undvika gluten för livet Julia. Jag tror det är en fas man måste gå igenom eftersom dom flesta i västvärlden har rätt milda magproblem. Många av mina patienter har så allvarliga tarmproblem att dom behöver professionell hjälp. Men många som dricker lite eller måttligt med alkohol utvecklar läckande tarm. Stress har en nyckelroll vid läckande tarm. Det pratar man inte om, ingen pratar om stress i magen. Kopplingen mellan stress och känslomässig respons och matsmältningsproblem är stor. Vi ser det hela tiden på kliniken.

Vad är kopplingen mellan glutenintolerans och Candida? Läckande tarm ger många matsmältningsproblem. Man är mer mottaglig för dåliga bakterier, parasiter och svampinfektioner. Man är mer benägen att ha dåliga nivåer av goda bakterier och obalanserad flora längre ner i matsmältningskanalen och Candida följer ofta med. Man ser ofta folk med Candida och glutenintolerans.

Vad gör vi? Gluten är inte det första jag vill ta bort ur dieten Julia. Det första jag vill ta bort om du tittar på mitt Candida Crusher-program, det jag kallar den stora rensningen, är skräp som alkohol, koffein, mycket socker och bearbetad mat, förpackad och buteljerad mat. Ät bara vanlig bra mat som dina mor- och farföräldrar säkert gjorde. Sånt som växer i och på marken, inte på hyllan i butiken i nån förpackning eller flaska.

Jag odlar mina egna grönsaker, det är inte svårt på sommaren. Om man går till lokala bondemarknader eller grönsakshandlare kan man köpa riktigt bra grönsaker och frukt. Det är ett bra steg mot att förbättra dieten. Man ska äta proteiner av hög kvalitet, som är magra, fisk, frigående kyckling, kvalitetsägg, ta bort såser, alla flaskor i kylen, all skräpmat i förpackningar som chips, choklad och kakor och annat skräp, ta bort det i två-tre veckor.

Sen sätter jag dig på min MEVY-diet med kött, ägg, grönsaker och yoghurt. Det är inte nytt utan togs fram på 80-talet och är fantastiskt mot Candida-infektion. MEVY-dieten innehåller olika sorters kött. Om du är vegan eller vegetarian kan man titta på bönor och baljväxter, spannmål, olika nötter och frön, sojaprodukter, frigående ägg, färsk ekologisk yoghurt med acidofilus. Allt det är bra när man har Candida.

Del två av dieten – man går in i en lågallergidiet i flera veckor. Nu är det dags att ta bort jordnötter, apelsiner, bananer, ananas. Det finns en lista i min bok, Candida Crusher, på dom mest allergena livsmedlen.

Jag gör allergidieten i tre faser. Det finns mild potentiellt allergen mat, måttlig och allvarligt potentiellt allergen. I den allvarliga kategorin lägger man komjölk, bananer, jordnötter, apelsiner, det finns annat också. Jag tror det finns en lista på yeastinfection.org.

När den fasen är över, är den allergena maten borttagen. Vete och gluten tillhör inte den allvarliga kategorin utan mer i den måttliga. Jag säger inte att dom är milda utan har en måttlig förmåga att skapa magproblem.

Ta först bort skräpet, börja sen med MEVY-dieten i tre-fyra veckor, och börja sen med lågallergidieten. Fortfarande på MEVY-dieten börjar man rensa upp lite mer och tar bort potentiellt allergen mat. Ta inte bort gluten direkt, det kan man göra om magproblemen är kvar efter att skräpet och det allergena tagits bort.

I den tredje fasen i min diet återintroducerar vi. Vi börjar med mat du tycker minst om som du tagit bort själv först. Ta fram ett papper och skriv ner all mat du tagit bort, det du älskar, och det som kvittar. Det som kvittar introducerar vi först, för jag vet att du inte kommer att äta massor av den maten på en gång. Det du gillar mest introducerar vi sist, för mig är det rimligt. Följer man min dietmetod är Candida borta inom tre till sex månader. Särskilt om du förstår sambandet mellan stress, diet och bra antisvampprodukter.

Jag har utvecklat en riktigt bra produkt som heter Canxida. På Canxida.com finns den. Den är perfekt tillsammans med MEVY-dieten. Ta två-tre per dag i tre till sex månader. Det borde nita svampinfektionen helt, särskilt om du undviker alkohol och socker, äter fermenterad och kultiverad mat, anammar en livsstil med lite stress, börjar med avslappning, förbättrar sömnen, dricker mer färskvatten och slutar dricka skräp som alkohol, kaffe, te och läsk.

Följer du dom grundläggande sakerna blir resultatet fantastiskt. Hur vet jag det? För att jag har behandlat nästan 17000 patienter med svampinfektion hittills. Det är mitt 27:e år i yrket, och jag tänker fortsätta många år till. Jag har räknat ut under åren var som funkar och inte funkar för dom flesta.

Glutenkänslighet är ett mycket verkligt fenomen, men det är ovanligare än man tror. Kom ihåg att inte peka ut gluten, peka ut allt skräp i kosten först. Peka ut dina dysfunktionella relationer, med din arbetsgivare, partner, grannar. Peka ut olyckliga livsstilsvanor som du skapat innan du säger att gluten är Darth Vader, att det är gluten som gör dig sjuk.

Folk pekar ofta ut en sak som syndabock och skyller alla sina sjukdomar och besvär på den enda jäkla saken istället för att titta ärligt på sin egen livsstil och kost och göra förändringar som måste göras innan sånt som gluten tas bort.

Jag hoppas det ger dig insikt Julia, i min uppfattning av glutenkänslighet och hur det passar i ekvationen när det gäller att utrota svampinfektioner.