10 anledningar till varför din omgivning kan hindra ditt tillfrisknande från Candida

Jag har fått en mejlfråga från Ruth Uert i Essex, Storbritannien. Hon vill att jag förklarar eventuella kopplingar mellan miljön och hennes fortgående svampinfektion.

Ruth nämner i mejlet att hon varit sjuk i rätt många år. Dom köpte ett gammalt hus som dom renoverade och hon har varit rätt sjuk och blivit sjukare sen renoveringen. Så hon vill att jag ger henne lite råd och tips om miljö och Candida.

Det kan jag göra, faktum är att videon ska utvidga det ämnet lite och jag ska prata om 10 orsaker i miljön som hindrar folk att tillfriskna helt från Candida. En del av anledningarna har med inre miljö att göra och en del med den yttre. Vi går igenom listan. En vanlig orsak jag träffar på är mögel i miljön och det blir ämnet för en hel video. Jag kanske göra några videor om mögel och läckande byggnader och stachybotrys och hur det infekterar folk.

Mögel gillar verkligen kalla, fuktiga miljöer och varma, fuktiga miljöer. Det växer ofta i hus på tapeter, väggar, mattor och runt fönster. Särskilt när vissa typer av arbete gjorts på husen, renoveringar kan läcka nånstans. Man kan få mögel från den gamla delen av byggnaden som täcktes över och det kan fortfarande växa i väggarna. Det är rätt vanligt. Mögelsporerna släpps ut i luften och vi andas in dom och får hosta. Det kan orsaka alla möjliga problem.

Det är extra viktigt för folk med Candida att uppmärksamma mögel eftersom det kan påverka immunsystemet negativt.

Immunförsvaret kanske redan är påverkat av tarmproblem och läkemedel. Om det då flyger runt mögelsporer i luften så kan det påverka dig negativt. Om du får hosta i vissa rum, näsproblem eller klåda och liknande symptom ska du vara försiktig.

Typiska platser att hitta mögel på är i köket och i badrummet. Det kan finnas runt sopkorgar och kompostkärl. Jag ska göra en hel video om det, särskilt om kylskåp och mögel. Jag är rätt petig med mitt kylskåp, det måste vara riktigt rent hela tiden. Mögel i närmiljön, kolla det, det kan vara ett problem. Man kan kontakta en expert som kontrollerar huset efter mögel, jag tror det kan vara värt det i ditt fall Ruth.

Din inre miljö påverkas såklart av mögel och den yttre miljön. Tränar du? Det är ytterligare en orsak som har lite mer att göra med din inre miljö. Träning är för mig en miljöfråga. Det kan vara svårt att förstå men jag vill att folk ska ha en riktigt stark inre miljö. Många har svag inre miljö på grund av stress och för att dom tränar för lite. Dom har för dålig cirkulation och det kan verkligen hindra tillfrisknandet. Det är för mycket fokus på diet, näring och tillskott när det gäller Candida, men inte tillräckligt med fokus på inre miljö.

När det gäller inre miljö vill jag att folk ska ha en frisk, stark och livfull kropp i allmänhet. Eftersom folk med Candida inte är medvetna om att dom är måltavlor för olika sorters sjukdomar. Candida svampinfektion har kopplats till många olika kroniska sjukdomar. När man har en stark kropp har man ett starkt immunförsvar, vilket innebär att man kan tackla olika obalanser eller överväxt. Även om du promenerar några kilometer om dagen så är det bättre än ingenting. Det är nummer två. Tränar du? Kultivera din inre miljö. Skapa en stark, frisk och livfull kropp.

Det tredje. Sover du? Många jag träffar sover inte ordentligt. Återigen, man kan ha en god inre miljö med dålig sovfunktion. Det är kritiskt att sova ordentligt. Det är bevisat att man behöver minst sex till åtta timmars sömn per dygn. En del säger att dom klarar sig på tre-fyra timmar, men det skapar en sömnskuld. Det funkar inte i längden. Om man bara sover några timmar per natt måste man sova mer på eftermiddagen. Sömn är viktigt för att skapa så kallad frisk dygnsrytm. Sömn hjälper till vid reparation av vävnad i kroppen som påverkats av sjukdom. Personer med Candida behöver ordentligt med sömn. Man måste till alla pris försöka kultivera en god sömncykel. Läs mina artiklar om sömn på yeastinfection.org och titta på några av mina videor. Om du sover dåligt så kan du glömma att bli frisk för det kommer inte att hända.

Skrattar du? Att ha roligt är bland det bästa man kan ha. Jag älskar stå-upp-komiker. Jag gillar att skratta och hittar alltid nya sätt att njuta av livet och skratta åt dumma, löjliga saker. Humor är riktigt viktigt och det är bevisat att det stimulerar det parasympatiska nervsystemet. Personer som är stressade och spända skrattar ofta inte eftersom dom inte tycker att dom har nåt att skratta åt. Dom som skrattar och njuter av livet brukar tillfriskna mycket snabbare.

Norman Cousins har skrivit en bra bok, ”Anatomy of an Illness”, som handlar om hur han fick en obotlig sjukdom. När han hamnade på sjukhus började han titta på filmer som fick honom att skratta så mycket att han fick ett eget rum. Han tillfrisknade rätt bra och han skrev en bok om det. Jag rekommenderar den till alla med kroniska sjukdomar. Komik är suveränt. Varför tror ni dom säger ”ett gott skratt förlänger livet”? Det är verkligen en bra medicin.

Dolda infektioner, ytterligare en. Har du dolda infektioner? Jag har pratat om det tidigare. Sjuka tänder eller så kallad dold fokal infektion. Du kanske haft problem med bakterier som byggts upp i matsmältningssystemet, runt blindtarmen, runt ileocekalklaffen, klaffen som kopplar samman tunn- och tjocktarmen. Vi kallar det dolda fokala infektioner och dom förhindrar ofta tillfrisknande. Många har små infektioner nånstans i kroppen som förblir ett pyrande problem. Det är som en liten eldsvåda i skogen nånstans som pyr och väntar på tillfälle att blossa upp till en fullskalig skogsbrand. Det kan hända med människor också.

Det finns olika sätta att mäta det på i blodet. Genom fullständiga blodprover kan man titta på markörer som berättar om man har nån form av immunproblem. Det är väl värt att göra. Om man inte tillfrisknar ska man kolla upp dolda infektioner, det kan vara virus, parasiter, bakterier, gifter. Det kan vara något där som hindrar tillfrisknandet.

Nästa, balansen mellan arbete/lek. Slappnar du av tillräckligt? Alla känner till vikten av arbete. Jag hade en konsultation med en patient från New York häromdagen som jobbade 12 timmar om dagen och jag sa, ”Tar du lunchrast?” ”Nej, jag äter vid datorn.” Och jag sa, ”Vad gör du på kvällen?” Han svarade, ”Jag kommer hem, äter middag och går till datorn igen.” Det är inte balans mellan arbete/lek eller hur? Den stackarn är i 40-årsåldern, han kan inte tillfriskna, han är sjuk. Och jag sa, ”Det kan vara bra för dig att skära ner på arbete och ta lite ledigt.” ”Åh, det kan jag inte.” När man inte kan det innebär det att man inte prioriterar tillfrisknande. Man måste prioritera det genom att se över olika delar av livet där det är obalans. Om det är obalans mellan arbete/lek måste man förstå att det inte spelar nån roll hur bra dieten är eller hur mycket man tränar om man inte vilar och sover ordentligt. Så är det.

Nästa. Diet. Är du en dietextremist? Jag gjorde en video om det nyligen. Är du en person som säger, ”Mitt sätt eller inte alls”? En del är dietpoliser. Allt dom äter är perfekt och dom tjatar på andra hela tiden, sina partners eller vänner. Dom verkar tro att dieten är huvudfokus för tillfrisknande. Jag har sett för många videor om dieter hit och dit där ingen pratar om nåt annat. Diet är en viktig del av arbetet jag gör med folk. Men jag kan säga att det inte är huvudorsaken till att folk inte tillfrisknar. Det kan jag säga baserat på tusentals människor jag träffat under åren. Du kan tro vad du vill men när man träffat så många som jag gjort så inser man att diet är viktigt men det är inte den främsta orsaken till tillfrisknande.

Det är balansen, det är allt det här jag pratar om. Det är möglet i närmiljön, hur lycklig du är, hur mycket du tränar och slappnar av, hur bra du andas. En kombination av alla dom faktorerna påskyndar tillfrisknandet. Dieten är en av pelarna av många stöttepelare för god hälsa. Det är inte huvudpelaren som håller upp hela byggnaden. Jag vill att ni ska få ur det ur tankarna, bli inte en dietextremist. Och man irriterar en massa människor runtomkring sig när man är det förresten.

Lever eller arbetar du under stressiga förhållanden? Det är viktigt. Återigen, det handlar om balansen mellan arbete/lek. Tycker du om ditt liv? Har du roligt? Gillar du ditt jobb? Tycker du om dina relationer med dom runtomkring dig? Någon kanske gör dig förbannad. Du kanske inte gillar din partner eller hatar att bo med barnen eller så irriterar dina grannar skiten ur dig eller så gör dina släktingar dig galen. Sånt måste lösas. Om du har såna underliggande situationer med människor i veckor, månader eller år hur sjutton ska du då kunna tillfriskna?

Du har ett ständigt tankemönster i huvudet som tömmer dig på energi och det ökar låggradig, långvarig stress som hämmar din binjurefunktion som hämmar immunfunktionen som skapar sömnproblem som skapar energiproblem. Du vill tillfriskna och förstår inte varför det inte går när du hatar någon. Tänk noga på det. Du behöver lösa det på ett eller annat sätt. Det finns tre saker du kan göra i såna stressituationer som du kanske vet. Du kan anpassa dig. Du kan förändra dig eller lämna personen. Men det måste lösas, det är avgörande. Om du inte gillar din chef, ge honom sparken. Skaffa en ny chef eller var din egen chef som jag. Du bestämmer.

Nästa. Äter du för många eller fel sorts kosttillskott? En del patienter jag träffar äter 30-50 olika sorters tillskott. Vilken galen grej att göra. Det är en massa stress för kroppens inre miljö. Folk blir ibland förvånade när dom visar mig förpackningar och jag säger, ”Lyssna, sluta äta allt det där för tillfället.” Och dom säger, ”Det kan jag inte för jag tar den här för lederna. Den här för sömnen. Den här för mina allergier. Den här för min hjärna” Då säger jag, ”Vad sägs om att vi tar semester från allt det här skräpet och slänger det?”

En del spenderar tusentals dollar i månaden på skräp. Allt man behöver är ett eller två noga utvalda tillskott. Men behöver inte en hel hög saker. Kom ihåg att tillskott är en mycket liten del av tillfrisknande, men inte huvudfokus. Dom är avgörande anser jag för att tippa vågskålen eller ta dig över krönet mot tillfrisknande, men dom bär dig inte uppför backen. Det måste du själv göra genom allt det vi precis pratat om. Den inre miljön är viktig. Den yttre miljön är viktig. Tillskotten är bara grädde på moset. Jag bryr mig inte vilka tillskott du köper. Jag har skapat några tillskott huvudsakligen för att jag träffar så många människor och blev trött på att folk tog skräp. Efter att ha varit i branschen nästan 30 år tänkte jag att det var dags att producera nåt av toppkvalitet. Jag har tagit fram produkter för företag i många år nu. Men nu har jag börjat ta fram produkter specifikt för mina patienter. Kolla in Canxida.com och mitt utbud.

Allt du behöver är ett par saker. Jag producerar fyra produkter som ska utgöra vad jag tror är den ultimata Candida-metoden. Allt du behöver är anti-svamp, anti-bakteriellt och anti-parasit, det kräver tre åtgärder. Och du behöver ett en bra probiotisk enzymprodukt. Och det behövs en bra multi, specifikt utformad för magproblem. Det är en riktigt speciell produkt som jag arbetar på just nu. Det har redan tagit mig månader att ta fram den. Canxida Remove, Canxida Restore och Canxida Rebuild.

Jag har precis skapat produkten Canxida Cream, som kommer att bli en fantastisk produkt för alla med nån form av hudutslag. Ljumsksvamp, vaginala problem, tinea versicolor, alla sorts problem på utsidan av kroppen kan du använda det på. Det används inte internt vaginalt men det går bra på utsidan. Du kan använda det runt ljumskarna eller dom privata delarna. Det kommer att visa sig vara en rätt trevligt produkt. Dom fyra sakerna utgör en fantastisk serie produkter för personer med Candida. Det är i stort sett allt du behöver. Du behöver inte massor av saker så spendera inte tusentals dollar på tillskott som är ineffektiva. Du behöver dom inte.

Vi summerar huvudanledningarna till varför folk inte tillfrisknar när det gäller miljön. Kvalitén på luften du andas har vi redan pratat om, så möglet. Man behöver frisk luft hela tiden. Man kan inte bo i mögliga, fuktiga miljöer. Funkar inte. Man måste hålla kroppen frisk, stark och livfull genom att träna regelbundet. Välj själv den träningsform som passar bäst och träna regelbundet. Se till att sova ordentligt. Dålig sömn ger dåligt tillfrisknande. Bra sömn ger mycket energi och bra tillfrisknande. Dom endokrina körtlarna eller hormonkörtlarna i synnerhet behöver mycket sömn. Dom kontrollerar i stort sett allt i kroppen.

Skratt och andning. Att skratta och njuta av livet är mycket viktigt. Jag hann aldrig prata om andning. Vi ska göra videor om det. Dolda infektioner. Har du tandproblem? Har du låggradig smärta i magen som kan tyda på små infektioner runt tarmarna, passagen eller dom endokrina områdena? Om du har infektioner eller smärta ska du ta ett blodprov eller avföringsprov.

Balans mellan arbete/lek. Har du rett ut det? Arbetar du för hårt eller slappnar du av för mycket kanske? Arbetar du inte tillräckligt. Är du en dietpolis? Var inte det, ta inte dieten på för stort allvar. Arbetar eller lever du under stressiga förhållanden? Tänk på det. Hur är din arbetsmiljö och äter du för många eller fel sorts tillskott? Ruth från Essex. Jag hoppas det svarar lite på din fråga om miljö och Candida. Som jag nämnde ska jag göra kommande videor om många av dom här andra ämnena för att ge ännu mer information. Jag hoppas det var tillräckligt för idag. Prenumerera gärna på min kanal om du fortfarande tittar efter 16 minuter. Prenumerera gärna eftersom jag tycker om att göra såna här videor. Kolla in yeastinfection.org. Se till att fylla i mitt frågeformulär för svampinfektion på yeastinfection.org. Kolla in min hemsida Canxida.com. Tack för att ni tittar.